Fibromiyalji sendromlu kadın hasta eşlerinin yaşam kalitesi, uyku bozukluğuve psikolojik durumları
Quality of life, sleep disturbances, and psychological status of spouses of female patients with fibromyalgia syndrome
- Tez No: 982115
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİM YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji sendromu, eşler, yaşam kalitesi, psikolojik durum, uyku kalitesi, Fibromyalgia syndrome, spouses, quality of life, psychological status, sleep quality
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Fibromiyalji sendromu (FMS); etyolojisi tam olarak aydınlatılamayan, kronik yaygın ağrı ile karakterize, genellikle uyku problemleri, yorgunluk, sabah tutukluğu, somatik yakınmalar ve kognitif bozuklukların birlikte seyrettiği, ağrılı hassas noktaların palpasyonla belirlendiği, hastalığa özel laboratuvar bulguların olmadığı klinik bir tablodur. FMS'nin hastaların yaşam kalitelerini etkilemesine ek olarak, yakınları ve aynı ortamı paylaştıkları eşlerinin de yaşam kalitelerini fiziksel ve psikolojik bozukluklara yol açarak olumsuz yönde etkilediği bilinmektedir. Ayrıca FMS'li kadın hastaların eşlerinin psikolojik durumu olumsuz yönde etkilenebilir. Amaç: Bu çalışmada amacımız; FMS'li bayan hastaların eşlerinin; yaşam kalitesi, uyku bozukluğu düzeyi ve psikolojik durumlarını araştırmaktı. Gereç ve yöntem: 1990 Amerikan Romatizma Birliği (ACR) kriterlerine göre, FMS tanısı konulan, çalışmaya katılmayı kabul eden hasta ve kontrol grubu olmak üzere; 100 FMS tanılı hasta ve eşleri, 100 sağlıklı kontrol ve eşlerinin dahil edildiği bu çalışmada subjektif olarak Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ), Vizüel Analog Skala (VAS), Hassas Nokta Sayısı (HNS), Pitssburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ), SF-36 skalaları ve birbirleriyle olan ilişkileri değerlendirildi. Bulgular: Hasta ve kontrol grubu; yaş, evlilik yılı, çocuk sayısı, aylık gelir, aile yapısı, eğitim düzeyi ve sigara kullanımı yönünden benzerdi (p>0,005). Gruplar arasında VKİ, VAS, HNS, BDÖ, BAÖ, PUKİ skor ortalamaları ve çalışma durumu yönünden istatistiksel olarak anlamlı fark vardı 75 (p<0,001). Hasta eş ve kontrol eş grubu; yaş, VKİ, çalışma durumu, eğitim düzeyi ve sigara kullanımı yönünden benzerdi (p>0,005). Gruplar arasında VAS, HNS, BDÖ, BAÖ, PUKİ skor ortalamaları yönünden istatistiksel olarak anlamlı fark vardı (p<0,001). Hasta ve eşlerinin SF-36 alt skor ortalamaları ve özet skor ortalamaları, kontrol ve eşlerinin skor ortalamalarından istatistiksel olarak anlamlı düşüktü (p<0,001). Hasta ve eşlerinin total PUKİ skor ortalamaları, kontrol ve eşlerinin skor ortalamalarından istatistiksel olarak anlamlı yüksekti (p<0,001). Hasta ve eşlerinin gruplarında, VAS- yorgunluk ile PUKİ, BDÖ ve BAÖ skorları arasında pozitif korelasyon; SF-36 skorları arasında negatif korelasyon mevcuttu. VAS-ağrı ile BAÖ ölçeği skorları arasında pozitif korelasyon; SF-36 skorları arasında negatif korelasyon mevcuttu. Yine HNS ile SF-36 skorları arasında da negatif korelasyon mevcuttu. Sonuç: Sonuç olarak, bu çalışmada kontrol grubuna göre FMS'li hasta ve eşlerinde yaşam kalitesinde bozulma, depresyon, anksiyete ve uyku bozukluğu sıklığında artış tespit edilmiştir. İlaveten, FMS'li hasta ve eşlerindeki depresyon, anksiyete ve uyku bozukluğu; artmış ağrı ve yorgunluk düzeyleri ile ilişkili olduğu saptanmıştır. Bu bulgular, FMS hastalarının yaygın ağrı ve hassas nokta gibi sadece fiziksel semptomlar yönünden değil aynı zamanda uyku ve psikiyatrik bozuklukların varlığı açısından da eşleri ile birlikte değerlendirilmesi gerektiğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Fibromyalgia syndrome (FMS) is a clinical condition of unknown etiology characterized by chronic widespread pain, frequently accompanied by sleep disturbances, fatigue, morning stiffness, somatic complaints, and cognitive dysfunction. Painful tender points are identified by palpation, and there are no disease-specific laboratory findings. In addition to negatively affecting patients' quality of life, FMS is known to adversely impact the quality of life of their relatives and spouses with whom they share the same environment, leading to physical and psychological impairments. Furthermore, the psychological status of spouses of women with FMS may also be negatively affected. Objective: The aim of this study was to investigate the quality of life, level of sleep disturbance, and psychological status of spouses of female patients with FMS. Materials and Methods: This study included 100 patients diagnosed with FMS according to the 1990 American College of Rheumatology (ACR) criteria and their spouses, as well as 100 healthy controls and their spouses, all of whom agreed to participate. Subjective assessments included the Beck Depression Inventory (BDI), Beck Anxiety Inventory (BAI), Visual Analog Scale (VAS), Tender Point Count (TPC), Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), and the Short Form-36 (SF-36) Health Survey. The relationships among these parameters were also evaluated. Results: The patient and control groups were similar in terms of age, duration of marriage, number of children, monthly income, family structure, educational level, and smoking status (p > 0.05). There were statistically significant differences between the groups regarding body mass index (BMI), VAS, TPC, BDI, BAI, PSQI mean scores, and employment status (p < 0.001). The spouses of patients and controls were similar with respect to age, BMI, employment status, educational level, and smoking status (p > 0.05). However, statistically significant differences were observed between these groups in terms of VAS, TPC, BDI, BAI, and PSQI mean scores (p < 0.001). SF-36 subscale and summary score means of patients and their spouses were significantly lower than those of controls and their spouses (p < 0.001). Total PSQI scores of patients and their spouses were significantly higher than those of controls and their spouses (p < 0.001). In both patient and spouse groups, VAS-fatigue scores showed a positive correlation with PSQI, BDI, and BAI scores, and a negative correlation with SF-36 scores. VAS-pain scores were positively correlated with BAI scores and negatively correlated with SF-36 scores. Additionally, TPC was negatively correlated with SF-36 scores. Conclusion: In conclusion, compared with the control group, patients with FMS and their spouses exhibited impaired quality of life and increased frequency of depression, anxiety, and sleep disturbances. Moreover, depression, anxiety, and sleep disturbances in patients with FMS and their spouses were found to be associated with increased levels of pain and fatigue. These findings suggest that patients with FMS should be evaluated not only in terms of physical symptoms such as widespread pain and tender points, but also together with their spouses regarding sleep disturbances and psychiatric disorders.