Tüketim kültürü ve çağdaş Amerikan romanlarında Amerikan kimliği krizi
Consumerism and the crisis of American identity in contemporary American novels
  1. Tez No: 982116
  2. Yazar: BURAK DENİZ KOCA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AŞKIN ÇELİKKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Amerikan edebiyatı, Amerikan romanı, Kültürel kimlik, Milli kimlik, American literature, American novel, Cultural identity, National identity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu tez, çağdaş Amerikan romanlarında betimlenen tüketim kültürünün yükselişi ve Amerikan kimliği üzerindeki etkilerine odaklanmaktadır. Çalışma, edebi eserlerdeki kimlik krizini araştırmayı, buna yol açan sosyal değişimleri incelemeyi ve tüketim kültürünün Amerikan kimliği üzerindeki etkilerini Don DeLillo'nun Beyaz Gürültü (1985), Bret Easton Ellis'in Amerikan Sapığı (1991) ve Chuck Palahniuk'un Dövüş Kulübü (1996) adlı üç Amerikan romanını analiz ederek araştırmayı amaçlamaktadır. Bu analizde Yannis Stavrakakis, Jean Baudrillard ve Herbert Marcuse gibi teorisyenlerin tüketim kültürü üzerine geliştirdikleri çeşitli teorilerden faydalanılacaktır. Temel araştırma sorusu, çağdaş Amerikan edebiyatında tüketim kültürü ile kimlik arasındaki ilişkiyi incelemektir.
Özet (Çeviri)
This dissertation focuses on the rise of consumerism and its effects on the American identity as portrayed in contemporary American Novels. The study aims to explore the identity crisis present in the literary work, examine the social changes that have led to it, and explore the effects of consumerism on American identity by analyzing three American novels: White Noise (1985) by Don DeLillo, American Psycho (1991) by Bret Easton Ellis, and Fight Club (1996) by Chuck Palahniuk. This analysis will employ various theories of consumerism developed by theorists such as Yannis Stavrakakis, Jean Baudrillard and Herbert Marcuse. The primary research question is to investigate the relationship between consumerism and identity in contemporary American literature.