Edinsel immün yetmezlik sendromu tanılı hastalarda tüberküloz sıklığı, tedavi sonuçları, sekel ve mortalite oranlarının değerlendirilmesi ve COVİD-19 ile ilişkisi
Prevalence of tuberculosis, treatment outcomes, sequelae, and mortality among patients diagnosed with acquired immune deficiency syndrome and their relationshıp with COVID-19
  1. Tez No: 982155
  2. Yazar: ESRA ENSAROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEMSİ NUR KARABELA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antiretroviral Tedavi, COVID-19, HIV, Koenfeksiyon, Mortalite, Sekel, Tüberküloz, Antiretroviral Therapy, Coinfection, COVID-19, HIV, Mortality, Sequelae, Tuberculosis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Tüberküloz (TB), Human Immunodeficiency Virus (HIV) ile yaşayan bireylerde her dönemde görülebilen, immünsupresyonun derinleşmesiyle sıklığı artan, yüksek morbidite ve mortaliteye yol açan en önemli fırsatçı enfeksiyonlardandır. Her iki hastalığın tanı ve tedavi süreçleri, sağlık sistemi ve toplum sağlığı üzerinde büyük yük oluşturmaktadır. Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) pandemisi, sağlık sistemi üzerindeki bu yükü artırmıştır. Bu çalışmada, HIV/TB koenfeksiyon sıklığının belirlenmesi, tedaviye yanıtın değerlendirilmesi, sekel gelişimi ve mortalite oranlarının analiz edilmesi, COVID-19 pandemisinin bu sonuçlara etkilerini göstermek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Ocak 2015 ile Ocak 2024 arasında Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji kliniğimizde takip edilen HIV tanılı bireyler taranmış, aktif TB koenfeksiyonu saptanan hastalar retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Hastaların demografik bilgileri, laboratuvar ve görüntüleme bulguları ile tedavi kayıtları hasta dosyaları ve dijital kayıt sistemlerinden elde edilmiştir. Ayrıca, COVID-19'un hasta yönetimi üzerindeki etkilerini değerlendirmek amacıyla, pandemi öncesi ve pandemi döneminde tanı alan olgular karşılaştırılmıştır. Bulgular: HIV/TB koenfeksiyonu, 2.845 HIV ile yaşayan birey arasında 108 hastada (%3,8) saptandı. Hastaların %83'ü erkek, yaş ortalaması 42,4 yıl, CD4⁺ T lenfosit ortalaması 130 hücre/mm³'tü. TB tanısı olguların %38,9'unda bakteriyolojik olarak konuldu. En sık pulmoner TB (%50) tespit edilirken ekstrapulmoner TB içerisinde en sık santral sinir sistemi (SSS) TB (%17,6) ve TB lenfadenit (%15,7) saptandı. TB sonrası sekel hastaların %21,8'sinde gelişirken mortalite oranı %27,8'sinde belirlendi. Olguların %71,3'ü yatarak takip edildi; COVID-19 sonrası yatarak tanı alma oranı, istatistiksel olarak anlamlıydı (p<0,05). SSS-TB tanısı, CD4⁺ T lenfosit sayısı, Anti-HCV seropozitifliği ve malignite varlığı, mortalite açısından istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Sonuç: HIV/TB koenfeksiyonunda immün yetmezlik, hastalığın seyrini değiştirmekte ve kesin tanı oranlarını azaltmaktadır. Koenfeksiyon varlığında gözlenen sekel dağılımı, HIV'in immün yanıt üzerindeki çift yönlü etkisini yansıtmaktadır. HCV seropozitifliği ve malignitenin mortaliteyle olan ilişkisi, bu tanıları alan hastaların klinik yönetiminde daha dikkatli değerlendirilmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır. Pandemi döneminde artmış yatarak takip oranı ve SSS-TB sıklığı, bu dönemde tanıda gecikmeler ile sağlık hizmet sunumundaki geçici aksaklıklarla ilişkili olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Tuberculosis (TB) remains one of the most important opportunistic infections among individuals living with the Human Immunodeficiency Virus (HIV), occurring at any stage of disease and increasing in frequency as immunosuppression progresses. Both diseases are associated with high morbidity and mortality, placing a significant burden on healthcare systems and public health. The Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) pandemic has further aggravated this burden. Materials and Methods: Individuals diagnosed with HIV and followed in the Department of Infectious Diseases and Clinical Microbiology between January 2015 and January 2024 were screened, and those with active TB coinfection were retrospectively evaluated. Demographic characteristics, laboratory and radiological findings, and treatment data were obtained from patient files and digital hospital records. To assess the impact of the COVID-19 pandemic on clinical outcomes, cases diagnosed before and during the pandemic were compared. Results: Among 2,845 people living with HIV (PLHIV), 108 patients (3.8%) had HIV/TB coinfection. Of these, 83% were male, with a mean age of 42.4 years and a mean CD4⁺ T lymphocyte count of 130 cells/mm³. Bacteriological confirmation of TB was achieved in 38.9% of cases. Pulmonary TB was the most frequent form (50%), while among extrapulmonary cases, the central nervous system (CNS) (17.6%) and lymph nodes (15.7%) were most commonly affected. Post-tuberculosis sequelae developed in 21.8% of patients, and overall mortality was 27.8%. Hospitalization was required in 71.3% of cases, with a significantly higher inpatient diagnosis rate during the COVID-19 period (p<0.05). CNS-TB diagnosis, lower CD4⁺ T lymphocyte count, anti-hepatitis C virus (anti-HCV) seropositivity, and malignancy were significantly associated with mortality. Conclusion: In HIV/TB coinfection, immune deficiency modifies disease course and reduces diagnostic yield. The distribution of sequelae reflects the bidirectional impact of HIV on immune responses. Anti-HCV seropositivity and malignancy were notable predictors of mortality. Increased CNS-TB and inpatient diagnoses during the pandemic likely resulted from diagnostic delays and healthcare disruptions.