HIV ile yaşayan kişilerde tanı anında kardiyovasküler hastalık riskinin hesaplanması ve statin reçeteleme oranının araştırılması
Evaluation of cardiovascular disease risk and statin prescription rates in people living with HIV
- Tez No: 982156
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYAT KUMBASAR KARAOSMANOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: HIV, kardiyovasküler hastalık, risk skoru, statin tedavisi, HIV, cardiovascular disease, risk score, statin therapy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: HIV ile yaşayan kişilerde kardiyovasküler hastalık (KVH) riskini değerlendirmek, statin tedavi endikasyonu varlığını belirlemek, gerekli hastalara statin reçetelenme oranlarını ve bu oranları etkileyebilecek sosyodemografik, klinik ve laboratuvar verilerini incelemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Polikliniği'nde, Ocak 2016 - Aralık 2020 tarihleri arasında takip ve tedavi edilen, başvuru anında 40-75 yaş aralığında olan HIV ile yaşayan kişilerin risk skorlamaları aracılığıyla tanı anındaki KVH risk skoru hesaplanmış; hesaplanan risk düzeylerine göre statin tedavisi endikasyonu olup olmadığı ve bu bağlamda statin reçeteleme oranları incelenmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 161 olgunun 134'ü (%83,2) erkek, 27'si (%16,8) kadındı. Tüm olguların tanı anındaki ortalama yaşı 50,3 ± 7,70 yıl olup, erkeklerde 50,3 ± 7,58 yıl, kadınlarda ise 50,0 ± 8,42 yıl olarak saptandı. Olguların %30,4'ünde (n=49) en az bir komorbidite mevcutken, %69,6'sında (n=112) eşlik eden hastalık yoktu. En sık görülen komorbid hastalık hipertansiyondu (%55,1). İkinci sırada %44,9 oranıyla diyabet yer almaktaydı. Toplam 142 olgu 10 yıllık aterosklerorik KVH (ASKVH) risk skoru hesaplanması için uygundu. Hesaplama sonucunda, %40,8'i (n=58) düşük risk (<%5) grubunda, %21,1'i (n=30) sınırda risk (%5–7,5) grubunda, %32,4'ü (n=46) orta risk (%7,5– 20) grubunda ve %5,6'sı (n=8) ise yüksek risk (>%20) grubunda yer almaktaydı. ACC/AHA kriterlerine göre 79 olguda (%49,1) statin tedavisi için endikasyon bulunmaktaydı. Ancak endikasyon tanımlanan olguların sadece %34,2'sine (n=27) statin reçetelenmişti. Primer koruma endikasyonu olan 67 kişinin ise 17'sine (%25,3) statin tedavisi verilmişti. Statin reçetelenen ve reçetelenmeyenler karşılaştırıldığında, reçetelenen grupta komorbiditeler (diyabet, primer hiperkolesterolemi, hipertansiyon ve ASKVH) anlamlı oranda daha fazla görülmekteydi (p<0,001) Sonuç: Yapılmış benzer çalışmalar ile uyumlu olarak çalışmamıza dahil edilen HIV ile yaşayan kişilerin neredeyse yarısı statin tedavisi için gerekli endikasyonları karşılamaktaydı ancak endikasyon olan olguların yalnızca üçte birine tedavi verilmişti. Bu sonuçlar ışığında HIV ile yaşayan kişilerde KVH riskinin bilinmesi, takip edilmesi ve lipid düşürücü tedavi uygulamalarının yaygınlaştırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to evaluate cardiovascular disease (CVD) risk in people living with HIV and define indications for statin therapy and investigate the rate of statin prescriptions and analyzing socio-demographic, clinical and laboratory factors that may influence these rates. Materials and methods: People living with HIV aged 40 to 75 years who presented to the Infectious Diseases and Clinical Microbiology outpatient clinics at the University of Health Sciences Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital between January 2016 and December 2020 were assessed to determine their CVD risk score and the presence of indications for statin therapy based on these scores. Results: 134 patients (83.2%) of the total 161 patients included in the study were men, while 27 patients (16.8%) were women. The mean age of all patients was 50.3 ± 7.70 years. This value was 50.3 ± 7.58 years among men and 50.0 ± 8.42 years among women. 30.4% (n=49) of the patients had comorbidities, 69.6% (n=112) had no comorbidities. The most common comorbidity was hypertension (55.1%), followed by diabetes (44.9%). A total of 142 patients were available for calculating the 10-year atherosclerotic CVD (ASCVD) risk score. Following the calculation, 40.8% (n=58) of patients had low risk (<5%), 21.1% (n=30) had borderline risk (5–7.5%), 32.4% (n=46) had intermediate risk (7.5–20%), and 5.6% (n=8) had high risk (>20%). According to the ACC/AHA guideline, 79 patients were eligible for statin therapy; however, only 34.2% received prescriptions. Among 67 patients under primary prophylaxis, 17 (25.3%) were treated with statins. Comorbidities such as diabetes, primary hypercholesterolemia, hypertension, and ASCVD were significantly more frequent in the statin-prescribed group (p <0.001). Conclusion: Nearly half of the people living with HIV in the study met the criteria for statin therapy; however, only one-third received treatment. These findings highlight the need for better recognition of cardiovascular risk and more frequent use of lipid-lowering therapy in this population.