Androgenetik alopesi hastalarında rozasea ve demodex ilişkisinin araştırılması
Evaluation of the association between rosacea and demodex in patients with androgenetic alopecia
- Tez No: 982154
- Danışmanlar: PROF. DR. BENGÜ ÇEVİRGEN CEMİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: rozasea, androgenetik alopesi, inflamasyon, demodex, rosacea, androgenetic alopecia, inflammation, demodex
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: AGA(Androgenetik alopesi) genetik faktörler ve androjenlerin etkisiyle gelişen saç foliküllerinin ilerleyici minyatürizasyonu ile seyreden bir saç dökülmesi tipidir. AGA'nın saç foliküllerinde oluşturduğu yapısal ve fizyolojik değişiklikler, Demodex spp. yoğunluğunda artışa yol açabilir. Bu artış, inflamatuar süreçlerin tetiklenmesiyle rozasea gelişiminde rol oynayabilir. Çalışmanın amacı AGA hastalarında Demodex spp. yoğunluğu ve rozasea arasındaki ilişkiyi incelemektir. Yöntem: Çalışma deney ve kontrol grubu içeren vaka-kontrol çalışması olup çalışmada 18-65 yaş aralığında 95 deney, 95 kontrol grubundan olmak üzere 190 hasta değerlendirildi. AGA sınıflandırması için erkeklerde uyarlanmış Norwood Hamilton ölçeği, kadınlarda Savin ölçeği kullanılmıştır. Demodex spp. yoğunluğu selofan bant yöntemiyle deri örneklemesi yapılarak mikroskobik olarak incelendi. >5/mm² 1+,>10/mm² 2+, >15/mm² 3+ pozitif olarak kabul edildi. Rozasea tanısı klinik olarak konuldu ve RASI skoru hastaların yanak, alın, burun ve çenesindeki papül, püstül, telenjiektatik değişiklikler, eritem, fimatöz değişiklikler şiddetine göre 0-4 arası, tutulum yüzdesine göre 0-6 arası puanlandırılarak hesaplandı. İstatiksel analiz SPSS adlı, paket uygulama kullanılarak yapıldı. Bulgular: Deney grubundakilerin medyan Demodex sayısı 5 ve RASI skoru 18 iken, kontrol grubunda medyan Demodex sayısı 1 ve RASI skoru 0 olarak saptandı. Deney grubunda demodeks sayısı ve RASI skoru kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha yüksek belirlenmiştir. Demodex sayısı 1 birim arttığında, hastalık riskinin %9,4 artacağı saptanmıştır (OR=1,094). RASI skorunun, hastalık riskini etkileyen önemli bir parametre olduğu tespit edilmiştir (p<0,05). RASI skoru 1 birim arttığında, hastalık riskinin %8 artacağı bulunmuştur. Hastalarda Demodex sayısı ile RASI skoru arasında pozitif yönde, zayıf derecede ve istatistiksel olarak anlamlı ilişki tespit edilmiştir (r=0,345; p<0,001). Demodex sayısı arttıkça, RASI skorunun da artacağı tespit edilmiştir. Erkeklerde Demodex pozitifliğini ayırt eden optimal Norwood – Hamilton düzeyi cut-off değeri %75,8 sensivite ve %74,2 spesifite ile evre ≥3A olarak tespit edilmiştir (AUC=0,728; p<0,001). Kadınlarda Demodex pozitifliğini ayırt eden optimal Savin skalası düzeyi cut-off değeri %62,9 sensivite ve %72,9 spesifite ile evre ≥II-1olarak tespit edilmiştir (AUC=0,695; p<0,001). Sonuç: Çalışmamızda AGA ile demodex ve rozasea arasında ilişki gözlenmiştir. Bu sonuçlar göz önüne alındığında AGA hastalarında yüzlü deride Demodex akarlarının incelenmesi ve enfestasyonunun önlenmesine yönelik tedavi yaklaşımlarının yararlı olacağı düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: AGA (Androgenetic alopecia) is a type of hair loss characterized by the progressive miniaturization of hair follicles under the influence of genetic factors and androgens. The structural and physiological changes caused by AGA in hair follicles may lead to an increase in the density of Demodex spp. This increase may contribute to the development of rosacea through the activation of inflammatory processes. The aim of this study is to investigate the relationship between Demodex spp. density and rosacea in patients with AGA. Methods: The study was designed as a case-control study including both experimental and control groups, comprising a total of 190 participants aged between 18 and 65 years — 95 in the experimental group and 95 in the control group. The classification of AGA was performed using the modified Norwood–Hamilton scale for males and the Savin scale for females. Demodexspp. density was assessed microscopically by obtaining skin samples through the cellophane tape method. Densities of >5/mm², >10/mm², and >15/mm² were considered positive as 1+, 2+, and 3+, respectively. The diagnosis of rosacea was made clinically, and the RASI score was calculated based on the severity (0–4) and extent (0–6) of papules, pustules, telangiectatic changes, erythema, and phymatous alterations on the cheeks, forehead, nose, and chin. Statistical analysis was performed using the SPSS software package. Results: The median Demodex count and RASI score in the experimental group were 5 and 18, respectively, while in the control group, the median Demodex count was 1 and the RASI score was 0. The Demodex count and RASI score were found to be significantly higher in the experimental group compared to the control group. It was determined that for each one-unit increase in Demodex count, the risk of disease increased by 9.4% (OR = 1.094). The RASI score was identified as a significant parameter affecting disease risk (p < 0.05). For each one-unit increase in RASI score, the disease risk was found to increase by 8%. A positive, weak, and statistically significant correlation was observed between Demodex count and RASI score (r = 0.345; p < 0.001), indicating that as the Demodex count increases, the RASI score also tends to increase. In male patients, the optimal Norwood–Hamilton stage cut-off value distinguishing Demodex positivity was determined as stage ≥3A, with a sensitivity of 75.8% and specificity of 74.2% (AUC = 0.728; p < 0.001). In female patients, the optimal Savin scale cut-off value distinguishing Demodex positivity was stage ≥II-1, with a sensitivity of 62.9% and specificity of 72.9% (AUC = 0.695; p < 0.001). Conclusion: In our study, a relationship was observed between AGA, Demodex, and rosacea. Considering these results, we believe that examining Demodex mites on the facial skin of patients with AGA and implementing treatment approaches aimed at preventing infestation may be beneficial.