Hatay koşullarında ikinci ürün olarak tane ve hasıl amacıyla yetiştirilebilecek börülce (Vigna sinensis L.) tiplertinin verim ve verim unsurlarının belirlenmesi
Determination of yield and yield components of cwpea (Vigna sinensis L.) cultivars adaptable to Hatay ecological conditions, as cultivated seconds crop for grain and fodder
  1. Tez No: 98220
  2. Yazar: İBRAHİM ATIŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞABAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Börülce, ekotip, verim, Cowpea, cultivar, yield
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
^frU-O ÖZET Bu çalışma Türkiye'nin farklı bölgelerinden getirilmiş farklı börülce ekotiplerinin Hatay koşullarında bitkisel özelliklenin ve adaptasyon kabiliyetlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada incelenen özelliklerden bitki boyu, dal sayısı, kuru otta yaprak oranı, ilk bakla yüksekliği, bakla eni, bakla boyu, 1000 tane ağırlığı ve tohum verimi bakımından tipler arasındaki farkın istatistiki açıdan önemli olduğu saptanmıştır. Yeşil otta yaprak oram, yeşil otta sap oram, yeşil otta bakla oram, yeşil ot verimi, kuru otta sap oram, kuru otta bakla oram ve kuru ot verimi özellikleri bakımından ekotipler arasında farklıklar olmakla birlikte istatistiki açıdan önemli değildir. Araştırma sonucunda, Hatay koşullarında hasıl yem amacıyla yetiştirilecek börülceden 2395-3133 kg/da arasında yeşil ot verimi, 458-639 kg/da kuru ot verimi elde edilebileceği saptanmıştır. Tohum amacıyla yetiştirilen börülcede ise 93-211 kg/da arasında verim elde edilebileceği saptanmıştır. 2000, 63 sayfa
Özet (Çeviri)
u ABSTRACT This study was conducted in Hatay ecolocycal conditions for determining the adaptation ability and plant characteristics of varius cowpea cultivars coolected from different regions of Turkey. There is statistically significant difference among the various cowpea cultivars for the following plant characterictic; plant length, number of steam, the leaf ratio of dry herbage, plant length at first pod, pod width, pod length, 1000- seed weight, seed yield. Though a difference was measured for the fallowing characteristics; the leaf ratio of green herbage, the pod ratio of green herbage, the stem ratio of green herbage, the pod ratio of dry herbage, the stem ratio of dry herbage, dry herbage yield, green herbage yield. İt was statiscally non significant. The results of this study showed that a green herbage yield ranging from 2395 to 3195 kg/da and dry herbage yield raining from 458 to 640 kg/da can be harvested under Hatay Ecologycal conditions. When seed production was aimed, it was possible to produce 93.4-21 1. 1 kg/da cowpea seeds. 2000, 63 pages