Birleştirilmiş sınıflarda görev yapan sınıf öğretmenlerinin matematik dersi öğretim programı ve işleyişine yönelik görüşleri
The opinions of classroom teachers working in multigrade classrooms on mathematics curriculum and its processing
  1. Tez No: 982317
  2. Yazar: GAMZE KÖK
  3. Danışmanlar: DOÇ. EMEL SARITAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Birleştirilmiş sınıf, matematik öğretimi, öğretmen görüşleri, Multigrade classroom, mathematics teaching, teacher views
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Birleştirilmiş sınıflar, özellikle Türkiye'nin kırsal bölgelerinde yaygın olarak karşılaşılan ve birden fazla sınıf düzeyindeki öğrencinin aynı anda, tek bir öğretmen tarafından eğitildiği özel bir öğretim modelidir. Bu özgün yapı, öğretim sürecinde çeşitli zorlukları da beraberinde getirmektedir. Özellikle matematik gibi kademeli bilgi birikimi gerektiren derslerde, öğretim programının uygulanabilirliği öğretmenler açısından önemli bir sorun alanı oluşturmaktadır. Bu araştırma, birleştirilmiş sınıflarda görev yapan sınıf öğretmenlerinin matematik dersi öğretim programı ve bu programın sınıf içi işleyişine ilişkin görüşlerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırma, nitel araştırma yöntemi benimsenerek olgu bilim deseni doğrultusunda gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış öğretmen görüşme formu kullanılmış; görüşmeler, farklı coğrafi bölgelerde görev yapan sınıf öğretmenleriyle yürütülmüştür. Elde edilen veriler içerik analiz yöntemiyle çözümlenmiş, öğretmenlerin deneyim ve gözlemleri doğrultusunda programın güçlü ve zayıf yönleri sistematik şekilde değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları, öğretmenlerin matematik öğretim programını birleştirilmiş sınıf yapısına tam anlamıyla uyumlu bulmadığını ortaya koymuştur. Özellikle zaman yönetimi, seviye farkları, materyal eksiklikleri ve programın esneklik düzeyinin yetersiz oluşu, öğretmenlerin karşılaştığı başlıca sorunlar arasında yer almaktadır. Bu doğrultuda, öğretim programlarının çok kademeli öğretim ortamlarının ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Multigrade classrooms, a unique instructional model in which students from different grade levels are taught simultaneously by a single teacher, are commonly encountered in the rural regions of Turkey. This distinctive structure brings with it a variety of challenges in the teaching and learning process. Particularly in subjects such as mathematics, which require a progressive accumulation of knowledge, the applicability of the curriculum presents significant difficulties for teachers. The primary aim of this study is to examine the views of classroom teachers working in multigrade settings regarding the mathematics curriculum and its implementation in the classroom environment. The research was conducted using a qualitative research method, adopting a phenomenological design. A structured teacher interview form was used as the data collection tool, and interviews were carried out with classroom teachers working in different geographical regions. The data obtained were analyzed through content analysis, and the strengths and weaknesses of the program were systematically evaluated based on the teachers' experiences and observations. The findings of the study indicate that teachers do not find the mathematics curriculum fully compatible with the structure of multigrade classrooms. Time management, differences in student levels, lack of instructional materials, and insufficient flexibility within the curriculum were identified as the primary challenges faced by teachers. In line with these findings, the study concludes that the curriculum should be revised to better meet the needs of multi-level teaching environments.