Birleştirilmiş sınıf öğretmenlerinin matematik dersi öğretim programına bağlılıklarının incelenmesi
Investigation of multigrade classroom teachers to the mathematics curriculum fidelity
  1. Tez No: 868784
  2. Yazar: ESMA KATI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA GÖĞEBAKAN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Birleştirilmiş Sınıf, Programa Bağlılık, Matematik Öğretim Programı, Matematik Dersi, Bağlılık Ölçeği, Multigrade Class, Program Adherence, Mathematics Curriculum, Mathematics Lesson, Adherence Scale
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Birleştirilmiş sınıf öğretmenlerinin matematik öğretim programına bağlılık algılarını, bağlılıklarını etkileyen unsurları incelemek amacıyla bu çalışma gerçekleştirilmiştir. Yapılan araştırmanın evrenini Manisa ilinde görev yapan birleştirilmiş sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Çalışma evreni ise basit seçkisiz örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Katılımcıların gönüllüğü göz önünde bulundurularak Manisa ilinin 17 ilçesinde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı birleştirilmiş sınıflı ilkokullarda 2023-2024 eğitim öğretim yılında görev yapan 103 sınıf öğretmeni ile çalışılmıştır. Yapılan çalışma açıklayıcı sıralı karma desen ile yürütülmüştür. Nicel boyutu için tarama modeli kullanılmış ve verilerin elde edilmesi için öğretmenlere Burul (2018) tarafından geliştirilen öğretim programına bağlılık ölçeği uygulanmıştır. Çalışmanın nitel boyutu durum çalışması ile yürütülmüş, nitel veriler için çalışma grubu amaçlı örnekleme yöntemlerinden maksimum eşitlilik örnekleme ile belirlenmiştir. Belirlenen 10 öğretmenle araştırmacı tarafından hazırlanan soruların sorulduğu yarı yapılandırılmış görüşme yapılmıştır. Elde edilen nicel verilerin analizi SPSS 26.0 paket programı ile t-testi ve ANOVA yapılırken, nitel verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda birleştirilmiş sınıf öğretmenlerinin bağlılık algılarının ölçeğin katılımcıların tepkileri boyutunda yüksek olduğu, süre alt boyutunda düşük olduğu tespit edilmiştir. Birleştirilmiş sınıf öğretmenlerinin cinsiyet değişkenine göre ölçeğin katılımcıların tepkileri alt boyutunda, mesleki kıdem değişkenine göre ölçeğin uyma boyutunda, BSİO türü değişkenine göre ölçeğin uyma alt boyutunda, BSİO deneyimi değişkenine göre ölçeğin okul iklimi alt boyutunda anlamlı farklılıklar olduğu, okuldaki görevi değişkenine göre anlamlı bir farklılık olmadığı saptanmıştır. Birleştirilmiş sınıf öğretmenlerinin programa bağlılıklarını etkileyen unsurların başında süre kavramının olduğu, farklı seviyede sınıfların bir arada olması sebebiyle programda ön görülen sürede programı yetiştirmede zorlandıkları sonucuna ulaşılmıştır. Bunun yanında okulun fiziki şartları, teknolojik alt yapı yetersizlikleri ve öğretmenlere yüklenen diğer sorumlulukların programa bağlılığı etkilediği ulaşılan diğer sonuçlardır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine multigrade classroom teachers' perceptions of commitment to the mathematics curriculum and the factors affecting their commitment. The population of the research consists of multigrade classroom teachers working in Manisa. The study population was determined by simple random sampling method. Considering the voluntariness of the participants, 103 classroom teachers working in multigrade primary schools affiliated with the Ministry of National Education in 17 districts of Manisa province in the 2023-2024 academic year were studied. The study was conducted with an explanatory sequential mixed design. A scanning model was used for the quantitative dimension and Burul (2018) adherence to the curriculum developed scale was applied to the teachers to obtain the data. The qualitative dimension of the study was conducted with a case study, and the study group for qualitative data was determined by maximum diversity sampling, one of the purposeful sampling methods. A semi-structured interview was held with 10 selected teachers, asking questions prepared by the researcher. While t-test and ANOVA analyzes were performed on the quantitative data obtained with the SPSS 26.0 package program, content analysis was used to analyze the qualitative data. As a result of the research, it was determined that the commitment perceptions of multigrade classroom teachers were high in the participants' reactions dimension of the scale and low in the duration sub-dimension. There are significant differences in the participants' reactions sub-dimension of the scale according to the gender variable of multigrade classroom teachers, in the compliance dimension of the scale according to the professional seniority variable, in the compliance sub-dimension of the scale according to the BSCP type variable, in the school climate sub-dimension of the scale according to the BSCP experience variable, and there is no significant difference according to the task at school variable. has been detected. It has been concluded that the primary factor that affects multigrade classroom teachers' commitment to the program is the concept of time, and that they have difficulty in completing the program in the time specified in the program due to the fact that classes at different levels are together. In addition, other results obtained show that the physical conditions of the school, lack of technological infrastructure and other responsibilities placed on teachers affect adherence to the program.