Gastrik adenokarsinomlarda FGFR2b ve integrin-alpha-11 immünekspresyonu: Klinik-patolojik parametreler, prognoz ve birbirleri ile olan ilişkilerinin kapsamlı analizi
FGFR2b and integrin-α11 immunoexpression in gastric adenocarcinomas: Comprehensive analysis of their associations with clinicopathological parameters and prognosis
  1. Tez No: 982364
  2. Yazar: GİZEM MENETLİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE BOZKURTLAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Adenokarsinom, Adenocarcinoma
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Gastrik adenokarsinom (GA), yüksek mortalitesiyle önemli bir sağlık sorunudur. Heterojen yapısı, yeni prognostik biyobelirteçlerin araştırılmasını gerekli kılmaktadır. Bu çalışmada fibroblast büyüme faktörü reseptörü-2b (FGFR2b) ve integrin-α11 (ITGA11) ekspresyonları ile histomorfolojik parametrelerden tümör tomurcuklanması (TB), kötü diferansiye hücre kümeleri (PDC), tümör-stroma oranı (TSR), stroma matüritesinin prognostik değerleri ve birbirleri ile olan ilişkileri incelenmiştir. Yöntem: 2013–2024 yılları arasında tanı almış 286 GA retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Tissue Microarray (TMA) bloklarına FGFR2b ve ITGA11 immünohistokimyasal boyamaları uygulanmıştır. Histomorfolojik parametreler H&E boyalı kesitlerde incelenmiştir. Klinikopatolojik veriler ile ekspresyon sonuçları istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır; sağkalım Kaplan–Meier ve Cox regresyon yöntemleriyle analiz edilmiştir. Bulgular: FGFR2b pozitifliği %3,1 oranında saptandı ve taşlı yüzük komponenti, antrum dışı lokalizasyon, ileri evre, anjioinvazyon, perinöral invazyon, PDC varlığı ve mikrosatellit instabilitesi (MSI) gösteren tümörlerle anlamlı ilişki gösterdi. FGFR2b pozitif olgularda progresyonsuz sağkalım anlamlı derecede daha kısa izlendi. ITGA11 ekspresyonu %96,2 oranında pozitifti; antrum yerleşimli, büyük boyutlu ve ileri evre GA'larda; ayrıca yüksek TB, PDC varlığı, stroma zenginliği ve immatür stromayla anlamlı ilişkiler gösterdi. Morfolojik değerlendirmede yüksek TB, büyük tümör boyutu, diffüz histoloji, kötü diferansiyasyon ve immatür stroma ile ilişkili bulundu ve genel sağkalımı olumsuz etkilediği görüldü. PDC diffüz histoloji, kötü diferansiyasyon ve ileri evreyle anlamlı ilişki gösterdi, immatür stromada daha sık izlendi. TSR açısından stroma zengin tümörler antrum yerleşimli ve diffüz histolojiyle ilişkili bulundu; bu grupta immatür stroma oranı daha yüksek ve lenfoplazmositik yanıt daha zayıf saptandı. Sonuç: Bu çalışma, GA'nın biyolojik heterojenitesini immünohistokimyasal biyobelirteçler ve histomorfolojik parametreler üzerinden kapsamlı biçimde ortaya koymuştur. Bulgular, FGFR2b'nin düşük sıklıkta görülen ancak özellikle agresif klinikopatolojik özelliklerle ilişkili olması nedeniyle sınırlı bir olgu grubunda olumsuz prognostik etkiye sahip olabileceğini düşündürmektedir. ITGA11'in stromal yanıt, tümör mikroçevresi ve ilerleyici biyolojik davranışla güçlü ilişkileri, bu molekülün stromal süreçleri yansıtan potansiyel bir belirteç olabileceğini göstermektedir. Histomorfolojik parametreler içinde TB'nin sağkalım üzerinde en güçlü prognostik değere sahip olduğu; PDC, TSR ve stroma matüritesi klinikopatolojik değişkenlerle anlamlı ilişkiler göstermesine rağmen bağımsız prognostik değer taşımadığı görülmüştür. Genel olarak bu bulgular, GA'nın prognostik değerlendirmesinde biyobelirteçlerin ve histomorfolojik kriterlerin birlikte ele alınmasının önemini vurgulamaktadır. Ancak sonuçların doğrulanması için daha geniş serili, çok merkezli ve metodolojik açıdan standardize çalışmalara ihtiyaç olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Background: Gastric adenocarcinoma (GA) is a major health concern due to its high mortality rate. Its heterogeneous biological nature necessitates the investigation of novel prognostic biomarkers. In this study, the expression of fibroblast growth factor receptor-2b (FGFR2b) and integrin-α11 (ITGA11), together with histomorphological parameters including tumor budding (TB), poorly differentiated clusters (PDC), tumor-stroma ratio (TSR), and stromal maturity, were evaluated to determine their prognostic significance and interrelationships. Objectives: A total of 286 gastric adenocarcinoma (GA) cases diagnosed between 2013 and 2024 were retrospectively evaluated. Immunohistochemical staining for FGFR2b and ITGA11 was performed on tissue microarray (TMA) blocks. Histomorphological parameters were assessed on hematoxylin–eosin (H&E) stained sections. Clinicopathological data and expression results were statistically compared, and survival analyses were performed using the Kaplan–Meier and Cox regression methods. Results: FGFR2b positivity was detected in 3.1% of cases and showed significant associations with the presence of a signet-ring cell component, non-antral location, advanced stage, angioinvasion, perineural invasion, PDC presence, and microsatellite instability (MSI). Cases with FGFR2b positivity demonstrated significantly shorter progression-free survival. ITGA11 expression was positive in 96.2% of cases and was significantly associated with antral location, larger tumor size, advanced stage, high TB, presence of PDC, stroma-rich tumors, and immature stroma. Morphologically, high TB correlated with larger tumor size, diffuse histology, poor differentiation, and immature stroma, and was associated with poorer overall survival. PDC correlated with diffuse histology, poor differentiation, and advanced stage, and was more frequently observed in immature stroma. Regarding TSR, stroma-rich tumors were predominantly antral and diffuse-type, showing higher rates of immature stroma and a weaker lymphoplasmacytic response. Conclusions: This study comprehensively demonstrated the biological heterogeneity of gastric adenocarcinoma (GA) through immunohistochemical biomarkers and histomorphological parameters. The findings suggest that FGFR2b, although infrequently expressed, may have an unfavorable prognostic impact in a limited subset of cases characterized by aggressive clinicopathological features. The strong associations of ITGA11 with stromal response, tumor microenvironment, and progressive biological behavior indicate that this molecule may serve as a potential marker reflecting stromal remodeling processes. Among histomorphological parameters, tumor budding (TB) showed the strongest prognostic influence on survival, whereas poorly differentiated clusters (PDC), tumor–stroma ratio (TSR), and stromal maturity, despite their significant correlations with clinicopathological variables, did not exhibit independent prognostic significance. Overall, these results highlight the importance of integrating both molecular biomarkers and histomorphological criteria in the prognostic assessment of GA. Nevertheless, validation in larger, multicenter, and methodologically standardized studies is warranted.