Endodontik postoperatif ağrı yönetiminde kullanılan preoperatif non-steroid anti inflamatuar ilaçlara yanıtta genetik polimorfizmlerin etkisi
The effect of genetic polymorphisms on the response to preoperative non-steroidal anti-inflammatory drugs used in the management of endodontic postoperative pain
  1. Tez No: 982363
  2. Yazar: MELİKE KAHRAMANLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞRUL KARATAŞ, DOÇ. DR. ÇİĞDEM YÜCE KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kök kanal tedavisi, postoperatif ağrı, CYP2C9 geni, CYP2C8 geni, SNP, farmakogenetik, NSAİİ metabolizması, Root canal treatment, postoperative pain, CYP2C9 gene, CYP2C8 gene, SNP, pharmacogenetics, NSAID metabolism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu prospektif klinik çalışmanın amacı, endodontik postoperatif ağrının yönetiminde preoperatif olarak kullanılan nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlara (NSAİİ) verilen analjezik yanıt üzerinde genetik polimorfizmlerin etkisini araştırmaktır. Yöntem: Bu çalışma, Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Anabilim Dalı Kliniğinde, kurum etik kurul onayı ve Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü desteğiyle yürütülmüştür. Çalışmaya, semptomatik apikal periodontitis tanılı, vital mandibular molar dişe sahip, ASA I–II sınıfında yer alan toplam 191 hasta dâhil edilmiştir. Hastalar rastgele olarak üç gruba ayrılmıştır: ibuprofen 600 mg (n=61), diklofenak 100 mg (n=65) ve plasebo (n=65). Tedavi öncesinde hastalardan tükürük örnekleri alınmış, DNA izolasyonu QIAGEN QIAamp DNA Mini Kit kullanılarak yapılmış ve −20°C'de saklanmıştır. CYP2C8, CYP2C9 ve UGT2B7 genlerindeki tek nükleotid polimorfizmleri SNPType protokolü ile analiz edilmiştir. Tüm endodontik işlemler, tek bir operatör tarafından standart bir tedavi protokolüne uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Postoperatif ağrı düzeyleri 6., 12., 24., 48. saatlerde ve tedaviyi takiben 3., 5. ve 7. günlerde Görsel Analog Skala (VAS) kullanılarak değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizler IBM SPSS Statistics 20 programında, non-parametrik testler Kruskal–Wallis ve Pearson ki-kare testi kullanılarak %95 güven düzeyinde (p<0,05) yapılmıştır. Bulgular: Genetik analizler sonucunda, CYP2C9 rs1057910 varyantının C allelini taşıyan bireylerde, ibuprofen uygulamasını takiben 6. ve 48. saatlerde postoperatif ağrı skorlarının anlamlı derecede yüksek olduğu saptanmıştır (p<0,05). VIII Ayrıca, CYP2C8 rs10509681 polimorfizminin C allelini taşıyan bireylerde diklofenak uygulamasını takiben 12., 24. ve 48. saatlerde ağrı düzeylerinin anlamlı olarak daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Bu bulgular, CYP2C9 ve CYP2C8 genlerindeki polimorfik varyasyonların NSAİİ metabolizmasını etkileyerek bireyler arasında postoperatif ağrı yanıtında değişkenliğe yol açtığını göstermektedir. Sonuç: CYP2C9 ve CYP2C8 genlerindeki belirli SNP'ler, NSAİİ metabolizması üzerindeki etkileri nedeniyle kök kanal tedavisi sonrasında ortaya çıkan postoperatif ağrı şiddetinde değişikliklere yol açmaktadır. Bu genetik polimorfizmlerin belirlenmesi, endodontik ağrı yönetiminde kişiye özel analjezik yaklaşımların geliştirilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this prospective clinical study was to investigate the effect of genetic polymorphisms on the analgesic response to nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) used preoperatively in the management of endodontic postoperative pain. Method: This study was conducted at the Endodontics Department of Atatürk University Faculty of Dentistry with the approval of the institutional ethics committee and the support of the Scientific Research Projects Coordination Unit. A total of 191 patients classified as ASA I–II, diagnosed with symptomatic apical periodontitis in vital mandibular molars, were included. Patients were randomly assigned into three groups: ibuprofen 600 mg (n=61), diclofenac 100 mg (n=65), and placebo (n=65). Before treatment, saliva samples were collected from all patients, DNA isolation was performed using the QIAGEN QIAamp DNA Mini Kit, and samples were stored at −20°C. SNPType protocol was used for single nucleotide polymorphism (SNP) analysis of CYP2C8, CYP2C9, and UGT2B7 genes. All endodontic procedures were performed by a single operator in accordance with a standardized treatment protocol. Postoperative pain levels were evaluated at 6, 12, 24, and 48 hours, and on days 3, 5, and 7, using the Visual Analog Scale (VAS). Statistical analyses were performed using IBM SPSS Statistics 20 software. Nonparametric tests Kruskal–Wallis and Pearson chi-square tests were applied with a 95% confidence interval (p<0.05). Results: Genetic analysis revealed that individuals carrying the C allele of CYP2C9 rs1057910 exhibited significantly higher postoperative pain scores following ibuprofen administration at 6 and 48 hours (p<0.05). Similarly, individuals carrying the C allele of CYP2C8 rs10509681 polymorphism showed significantly higher pain levels X following diclofenac administration at 12, 24, and 48 hours (p<0.05). These findings indicate that polymorphic variations in CYP2C9 and CYP2C8 genes may influence NSAID metabolism and lead to differences in postoperative pain response among individuals. Conclusion: Due to the specific SNPs identified in CYP2C9 and CYP2C8 genes and their effects on NSAID metabolism, these genetic variations may contribute to differences in postoperative pain intensity following root canal treatment. Determining such genetic polymorphisms may help develop personalized analgesic approaches in endodontic pain management.