Mandibulanın farklı ark formlarında dört implant ile tedavisinde implant açılarının ve trabeküler yüzey yapılı implantların kemik üzerine etkilerinin sonlu elemanlar analizi ile incelenmesi
Finite element analysis of the effects of implant angles and trabecular surface implants on bone in the treatment of mandible with four implants in different arch forms
- Tez No: 982381
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR YALÇIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: All-on-4 konsepti, implant yüzey tasarımı, mandibular ark morfolojisi, trabeküler titanyum, all-on-4 concept, implant surface design, mandibular arch morphology, trabecular titanium
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Oral İmplantoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Oral İmplantoloji Bilim Dalı
Özet
Dental implantlar, tek diş eksikliğinden tam dişsizliğe kadar birçok vakada başarıyla kullanılmaktadır. İmplant materyalleri arasında titanyum öne çıkmakta olup, implant yüzeyinde yapılan modifikasyonlar kemik yanıtını artırarak osseointegrasyonu hızlandırmaktadır. Yüksek pürüzlülüğe sahip trabeküler yüzeylerin implant tasarımına eklenmesi, yüzey alanını artırmakta ve osseointegrasyonu güçlendirmektedir. Atrofik kemiğe sahip hastalarda, posterior bölgedeki zayıf kemik kalitesi ve anatomik sınırlamalar nedeniyle implant tedavisi karmaşık hale gelmektedir. Var olan kemik hacmini en verimli şekilde kullanabilmek amacıyla, implantların kontrollü biçimde açılı yerleştirilmesine dayanan“All-on-Four”konsepti geliştirilmiş ve günümüzde yaygın olarak uygulanmaktadır. Bu çalışmada, mandibulanın iki farklı ark modelinde (U-şekilli ve hiperbolik) dört implant destekli tedaviler, dört farklı yerleşimde tasarlanmış ve trabeküler yüzeyli implantlar ile standart implantların oluşturduğu stresler sonlu elemanlar analizi ile incelenmiştir. Analizlerde posterior segmente 30° açıyla 250 N eğik yük ve anterior segmente 100 N dikey yük uygulanmış, protez titanyum–akrilik hibrit yapı olarak modellenmiştir. Modellerin ortalama düğüm sayısı 289.974, eleman sayısı 1.520.317 olarak ölçülmüştür. Stres dağılımı kemikte asal gerilmeler materyallerde ise Von Mises gerilmeleri üzerinden değerlendirilmiştir. Kortikal kemiklerde maksimum asal gerilme değerleri 24.7–55.8 MPa arasında değişmiş, trabeküler yüzeyli implantlar kemiklerde %10–30 daha düşük stres konsantrasyonu oluşturmuştur. İmplant boyun bölgelerinde, standart implantlar için ortalama Von Mises stres değeri 331.9 MPa iken, trabeküler yüzeyli implantlarda ortalama 281.5 MPa'dır. Tüm implantların distale eğimli olduğu Yerleşim 3 en yüksek kemik gerilimlerini üretirken, yerleşim 2 ve 4 daha dengeli yük dağılımları sağlamıştır. Hiperbolik arklar lokal stres pikleri gösterirken, U-şekilli arklar daha homojen dağılım sergilemiştir. Bu bulgular, trabeküler yüzeyli implant tasarımının sağladığı avantajları ve ark formuna göre belirlenen implant yerleşim düzeninin yük dağılımını doğrudan etkilediğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Dental implants are widely used for single-tooth loss and full edentulism. Titanium is the most common implant material, and surface modifications improve bone response and accelerate osseointegration. Adding highly rough trabecular surfaces increases the implant surface area and enhances osseointegration. Implant treatment in patients with atrophic bone is challenging due to poor posterior bone quality and anatomical limitations. The“All-on-Four”technique, in which implants are angled to maximize existing bone use, is commonly applied. In this study, four-implant-supported treatments were modeled in two mandibular arch types (U-shaped and hyperbolic) with four different placement configurations. Stresses from standard and trabecular-surfaced implants were analyzed using finite element analysis. A 250 N oblique load was applied to the posterior segment and a 100 N vertical load to the anterior segment, with the prosthesis modeled as a titanium–acrylic hybrid structure. Models had an average of 289,974 nodes and 1,520,317 elements. Stress distribution was evaluated using principal stresses for bone and Von Mises stresses for implants. Maximum principal stress in cortical bone ranged from 24.7 to 55.8 MPa. Trabecular-surfaced implants reduced bone stress by 10–30 %. At the implant neck, average Von Mises stress was 331.9 MPa for standard implants and 281.5 MPa for trabecular implants. Placement 3, with all implants distally inclined, produced the highest bone stress, while placements 2 and 4 showed more balanced load distribution. Hyperbolic arches showed localized stress peaks, whereas U-shaped arches had more even stress distribution. These results indicate that both implant surface design and arch-based placement affect load distribution and clinical outcomes. XV