Hirschsprung Hastalığı'nda PRMT-1 gen ekspresyonunun değerlendirilmesi ve bulguların Hirschsprung-ilişkili enterokolit gelişimine yönelik irdelenmesi
Evaluation of PRMT-1 gene expression in Hirschsprung Disease and analysis of findings in relation to the development of Hirschsprung-related enterocolitis
- Tez No: 982382
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM ULUKAYA DURAKBAŞA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Hirschsprung hastalığı, Hirschsprung disease
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
PRMT-1'in işlevi enterik sinir sistemi gelişimi, hücre döngüsü, bağışıklık yanıt ve inflamasyonla ilişkilidir. Bu çalışmada Hirschsprung Hastalığı olan bireylerin ganglionik ve aganglionik bağırsak segmentlerinde PRMT-1 varlığı değerlendirilmiş ve PRMT-1 düzeylerindeki değişikliğin enterokolit gelişimine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Kliniğimizde 01.01.2010–31.12.2022 tarihleri arasında tamamlayıcı cerrahileri yapılmış ve en az bir yıl takip edilmiş 48 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Olguların 34'ü Hirschsprung Hastalığı'na sahip, 14'ü ise anorektal malformasyon (ARM) nedeniyle kolostomili olup kontrol grubunu oluşturmuştur. Tıbbi kayıtlar, ameliyat notları, radyolojik görüntüler ve patoloji preparatları incelenmiş; hastaların başvuru bulguları, yapılan tetkikler, cerrahi girişimler, eşlik eden anomaliler, süreğen hastalıklar, patoloji verileri ve enterokolit öyküleri değerlendirilmiştir. Hirschsprung Hastalığı olan hastalar, enterokolit öyküsüne göre iki gruba ayrılmıştır. Mevcut doku örneklerine PRMT-1 immünohistokimya uygulanmıştır. İstatistiksel analizler SPSS 26.0 programıyla yapılmıştır. Çalışmamızı Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurulu 09.2024.460 protokol kodu ile 22.04.2024 tarihinde onaylamıştır. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi T-TP-2024-0003 nolu bilimsel araştırma projesi olarak desteklemiştir. Hastaların 35'i erkek, 13'ü kadındır. Enterokolit öyküsü olan grupta 12 erkek, 2 kadın; enterokolit öyküsü olmayan grupta 13 erkek, 7 kadın ve ARM grubunda 10 erkek, 4 kadın bulunmaktadır. Ortalama başvuru yaşı 297,8±619,3 gün, ortanca değer 27 gündür. Hastaların %27,1'inde ek anomali tespit edilmiştir. Ortalama enterokolit atak sayısı 5,21±2,72'dir. Enterokolit geçiren hastaların %78,6'sına ve enterokolit geçirmeyenlerin %50'sine stoma açılmıştır. İleostomi açısından enterokolit grubunda istatistiksel olarak anlamlı fark mevcuttur (p=0,016). Uygulanan tamamlayıcı cerrahi yöntemler arasında istatistiksel fark bulunmamıştır. Başvuru yaşı, cerrahi zamanı ve çıkarılan bağırsak uzunluğu da anlamlı farklılık göstermemiştir. Aganglionik segment uzunluğu ve bu segmentin çıkarılan toplam bağırsak uzunluğuna oranı, enterokolit gelişimi açısından anlamlı bulunmuştur (p=0,009). Hirschsprung Hastalığı olan hastaların aganglionik segmentleri ile ARM grubunun kolon örnekleri karşılaştırıldığında, PRMT-1 boyanmasının submukozal ve intermusküler pleksusta anlamlı derecede farklı olduğu belirlenmiştir (p=0,000). Hirschsprung Hastalığı olan hastaların ganglionik segmentleri ARM grubunun kolon dokularıyla karşılaştırıldığında kas tabakasında PRMT-1 boyanması da anlamlı farklılık göstermiştir (p=0,032). Enterokolit öyküsü olan ve olmayan gruplar arasında ganglionik segmentte PRMT-1 düzeyi açısından fark saptanmamıştır. Enterokolit öyküsü olan hastalarda, beş ve üzeri atak geçirenlerin tümünde (n=8,%100) submukozal endotelde PRMT-1 varlığı gözlenmiş, daha az sayıda atak geçiren olgularda (n=6) bu oran %50 olarak bulunmuştur (p=0,055). Çalışmamız, PRMT-1 ekspresyonunu Hirschsprung Hastalığı açısından değerlendirmiş ve PRMT-1'in Hirschsprung ilişkili enterokolit açısından incelendiği ilk çalışma olmuştur. Bulgularımız, PRMT-1'in Hirschsprung Hastalığı tanısında klinik karşılığı olan potansiyel bir biyobelirteç olduğunu göstermektedir. Enterokolit öngörücülüğü açısından PRMT-1 istatistiksel açıdan anlamlı bulunmamıştır. Aganglionik segment uzunluğunun enterokolit gelişimi üzerinde anlamlı bir etkisi mevcuttur. Literatürde aganglionik segmentin çıkartılan bağırsak segmentine oranına ilişkin bir değerlendirmeye rastlanmamaktadır; ancak bu oran enterokolit ile anlamlı bir ilişki göstermektedir. PRMT-1 düzeyindeki değişimler aganglionik bağırsak segmentine verilen adaptasyon cevabının bir parçasıdır. PRMT-1'in Hirschsprung ilişkili enterokolit süreçlerinde daha geniş hasta gruplarında ileri araştırmalarla değerlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
PRMT-1 is related to enteric nervous system development, cell cycle, immune response, and inflammation. In this study, the presence of PRMT-1 in ganglionic and aganglionic bowel segments of patients with Hirschsprung's Disease was evaluated, and the effect of altered PRMT-1 levels on enterocolitis development was investigated. A total of 48 patients who underwent definitive surgery in our clinic between 01.01.2010 and 31.12.2022 and they were followed up for at least one year. Among these cases, 34 had Hirschsprung's Disease, while the control group consisted of 14 patients with anorectal malformation (ARM) who had colostomy. Medical records, surgical notes, radiological images, and pathology specimens were reviewed; the patient history, examination findings, surgical procedures, associated anomalies, chronic diseases, pathology data, and the history of enterocolitis were evaluated. Patients with Hirschsprung's Disease were divided into two groups based on their history for enterocolitis. PRMT-1 immunohistochemistry was applied to the available tissue specimens. Statistical analyses were performed using the SPSS 26.0 program. Ethical approval for our study was obtained from the Marmara University Faculty of Medicine Ethics Committee. The number of patients is 35 males and 13 females. In the group with a history of enterocolitis, there are 12 males and 2 females; in the group without a history of enterocolitis, there are 13 males and 7 females; and in the ARM group, there are 10 males and 4 females. The mean age at presentation was 297.8±619.3 days, with a median of 27 days. Comorbidities were identified in 27.1% of patients. The mean number of the episodes of enterocolitis was 5.21±2.72. In the patients who had enterocolitis, 78.6% had a stoma while 50% of those without enterocolitis had a stoma. There was a significant difference in ileostomy rates between patients with and without enterocolitis (p = 0.016). There were no statistical differences between the performed definitive operations. The age of presentation, time of surgery, and length of bowel resected also showed no significant differences. The length of the aganglionic segment and the ratio of aganglionic segment to the total length of bowel resected were found to be significant in terms of enterocolitis development (p=0.009). The PRMT-1 staining in the submucosal and intermuscular plexus was found to be significantly different when the aganglionic segments of patients with Hirschsprung's Disease were compared with the colon samples of the ARM group (p=0.000). The PRMT-1 staining in the muscle layer of the ganglionic segments of patients with Hirschsprung's Disease also showed a significant difference when compared to the colon tissues of the ARM group (p=0.032). No difference was detected in the PRMT-1 level in the ganglionic segment between groups with or without enterocolitis history. In patients with a clinical history of enterocolitis, all patients who had experienced five or more episodes (n=8, 100%) showed the presence of PRMT-1 in the submucosal endothelium, while in patients who had fewer attacks (n=6), this was found to be 50% (p=0.055). This study has investigated PRMT-1 expression in relation to Hirschsprung's disease and is the first study to examine PRMT-1 in relation to Hirschsprung-associated enterocolitis. Our findings suggest that PRMT-1 is a potential biomarker with clinical relevance in the diagnosis of Hirschsprung's disease. PRMT-1 expression had no statistical significance in the prediction of enterocolitis. The length of the aganglionic segment has a significant influence on the development of enterocolitis. Previous studies have not evaluated the ratio of the aganglionic segment to the resected bowel segment; although this ratio shows a significant relationship with enterocolitis. PRMT-1 level alterations were observed as part of the adaptive response to the aganglionic bowel segment. It is suggested that PRMT-1 be evaluated in future studies involving a greater number of patients with Hirschsprung-associated enterocolitis.