Transkatater aort kapak replasmanı(TAVR) işlemi yapılan semptomatik ileri aort darlığı hastalarında sağ ventrikül serbest duvar longitudinal fraksiyonel kısalmanın postoperatif hastane içi ve 1 yıllık mortalite ilişkisi
The relationship between right ventricular free wall longitudinal fractional shortening and postoperative in-hospital and 1-year mortality in patients with symptomatic severe aortic stenosis undergoing transcatheter aortic valve replacement (TAVR)
- Tez No: 982380
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKİ ŞİMŞEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Aort Darlığı, Sağ Ventrikül, Transkateter Aort Kapak Replasmanı, Aortic Valve Stenosis, Right Ventricle, Transcatheter Aortic Valve Replacement
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, semptomatik ileri aort darlığı nedeniyle (TAVR) uygulanan hastalarda sağ ventrikül serbest duvar longitudinal fraksiyonel kısalmanın (RVLFK) hastane içi ve uzun dönem mortalite ile ilişkisini değerlendirmeyi ve RVLFK'nin, geleneksel ekokardiyografik parametreler ile klinik değişkenlerden bağımsız bir prognostik belirteç olup olmadığını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli ve retrospektif tasarımlı bu çalışmaya, 2020-2024 yılları arasında TAVR uygulanan 763 semptomatik ileri aort darlığı hastası dahil edilmiştir. Hastalar RVLFK değerlerine göre üç tertile ayrılmış, klinik ve ekokardiyografik veriler hastane kayıtlarından elde edilmiştir. Gruplar arası farklılıklar ANOVA, Kruskal–Wallis ve Pearson χ²/Fisher kesin testi ile karşılaştırılmış; tüm nedenlere bağlı mortalitenin belirleyicileri tek ve çok değişkenli Cox regresyon analizi ile incelenmiştir. Sağkalım, Kaplan–Meier eğrileri ve log-rank testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya toplam 763 semptomatik ileri aort darlığı hastası dahil edilmiştir; hastaların ortalama yaşı 78.0±6.0 yıl olup, 443'ü (%58,1) erkek, 320'si (%41,9) kadındır. Medyan takip süresi 552 gündür (IQR: 299–893). RVLFK'nin 0.231'in altında olduğu T1 grubunda mortalite oranı %35.7 olup, T2 ve T3 gruplarında sırasıyla %17.3 ve %9.4'tür (p<0.001). T1 grubunda sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu %49±14.3, pulmoner arter sistolik basıncı 44.9±16.3 mmHg, TAPSE 1.62±0.29 cm ve RVLFK/PASP oranı 0.61±0.26'dır (tümü p<0.001). Çok değişkenli Cox regresyon analizinde düşük RVLFK, tüm nedenlere bağlı mortalite için bağımsız bir risk faktörü olarak bulunmuştur (HR: 2.45; %95 GA: 1.75–3.42; p<0.001) Sonuç: RVLFK, TAVR uygulanan ileri aort darlığı hastalarında uzun dönem sağkalımın güçlü ve bağımsız bir öngördürücüsüdür. Sağ ventrikül fonksiyonunun ayrıntılı değerlendirilmesi, risk sınıflandırmasının hassasiyetini artırarak klinik karar süreçlerine katkı sağlayabilir. Bulgular, RVLFK'nin prognostik değerini desteklemekte olup, bu ilişkinin doğrulanması için prospektif, çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the association between right ventricular free wall longitudinal fractional shortening (RVLFK) and both in-hospital and long-term mortality in patients who underwent transcatheter aortic valve replacement (TAVR) for symptomatic severe aortic stenosis, and to determine whether RVLFK serves as an independent prognostic marker beyond conventional echocardiographic parameters and clinical variables. Materials and Methods: This single-center, retrospective study included 763 patients with symptomatic severe aortic stenosis who underwent TAVR between 2020 and 2024. Patients were stratified into tertiles based on RVLFK values, and clinical and echocardiographic data were retrieved from hospital records. Group comparisons were performed using ANOVA, Kruskal–Wallis, and Pearson χ²/Fisher's exact tests. Predictors of all-cause mortality were analyzed using univariate and multivariate Cox proportional hazards regression models. Survival outcomes were assessed using Kaplan–Meier curves and the log-rank test. Results: A total of 763 patients were included; the mean age was 78.0±6.0 years, and 443 (58.1%) were male while 320 (41.9%) were female. The median follow-up period was 552 days (IQR: 299–893). Mortality was 35.7% in the lowest RVLFK tertile (<0.231), compared with 17.3% and 9.4% in the second and third tertiles, respectively (p<0.001). Patients in the lowest tertile had a mean left ventricular ejection fraction of 49±14.3%, pulmonary artery systolic pressure of 44.9±16.3 mmHg, TAPSE of 1.62±0.29 cm, and an RVLFK/PASP ratio of 0.61±0.26 (all p<0.001). Multivariate Cox analysis identified low RVLFK as an independent predictor of all-cause mortality (HR: 2.45; 95% CI: 1.75–3.42; p<0.001). Conclusion: RVLFK is a strong and independent predictor of long-term survival in patients undergoing TAVR for severe aortic stenosis. Comprehensive evaluation of right ventricular function may enhance the accuracy of risk stratification and support clinical decision-making. These findings underscore the prognostic significance of RVLFK and highlight the need for prospective, multicenter studies to validate these results.