Yaşlı bireylerin acil çağrı hizmetlerine ulaşımında kısıtlayıcı faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of restrictive factors in the access of elderly individuals to emergency call services
  1. Tez No: 982388
  2. Yazar: GÖZDE GÜNAY TUZCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ EKŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Acil Tıp, İlk ve Acil Yardım, Public Health, Emergency Medicine, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil çağrı sistemi, Emergency call system
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Afet Tıbbı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane Öncesi Acil Sağlık Hizmetleri ve Afet Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada yaşlı bireylerin acil çağrı hizmetlerine ulaşmada var olan kısıtlılıkların açıklanması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada nitel araştırma desenlerinden biri olan fenomenolojik yöntem kullanılmıştır. Veriler yüz yüze ve online ortamda yarı- yapılandırılmış görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Toplam 31 katılımcı ile araştırma yürütülmüştür. Bunlardan 16 tanesi Ankara Acil Çağrı Hizmetleri çalışanı, 15 tanesi Ankara'da yaşayan ve Acil Çağrı Hizmetlerini kullanan 65 yaş ve üzeri yaşlı bireylerdir. Tüm görüşmeler kelimesi kelimesine yazılmış ve Microsoft Word üzerinde dosya haline getirilmiştir. Kaydedilen görüşme dosyaları MAXQDA Analytics Pro 2020 nitel veri analizi programında analiz edilmiştir. Bulgular: Yaşlı bireyler ile yapılan görüşmelerde yaşlı bireyin acil çağrı hizmetlerine ulaşımında kısıtlılık olarak en sık tekrar eden bulgu yaşlı bireyin acil durumu tanımlayamaması olarak belirlenmiştir. Bu durumu, doğrudan acil durum çağrısı yapmak yerine öncelikle hasta yakınına ulaşmak ve kişisel hazırlığın eksik oluşu takip etmiştir. Acil çağrı hizmetleri çalışanları ile yapılan görüşmelerde ise en sık tekrar eden bulgu yaşlı bireyin adres ve klinik bilgisini net tanımlayamaması olarak belirlenmiş bunları triyaj yapma zorlukları takip etmiştir. Sonuç: Yaşlı birey tarafından acil durum çağrısı yapmanın önündeki en sık karşılaşılan zorluk, bireyin acil durumu tanımlayamamasıdır. Zamana karşı duyarlı acil durumlar için duruma özel kısıtlılıklar oluşabilir. Akut miyokard infarktüsünün yaygın belirtisi olan şiddetli göğüs ağrısının telefonda konuşmayı zorlaştırması gibi. Yalnız yaşayan veya yaşlı bir aile üyesi ile birlikte olan yaşlı bireyler, acil durum çağrısı yapmadan önce yakını ya da bakıcısının talimatlarına daha çok önem vermektedir. Bu durum acil çağrı yapma sürecinde gecikmeye neden olabilir. Acil çağrı yönetimi süreçlerinde, yaşlı bireyin fizyolojik, psikoljik ve sosyal değişikliklerini dikkate alan, teknolojinin daha iyi kullanıldığı çözümlere ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it is aimed to explain the limitations of elderly peoples in accessing emergency call services. Materials and Methods: Phenomenological method, which is one of the qualitative research designs, was used in the study. The data were collected face-to-face and online by semi-structured interview method. The research was conducted with a total of 31 participants. 16 of them are employees of Ankara Emergency Call Services, and 15 of them are elderly individuals aged 65 and over who live in Ankara and use Emergency Call Services. All interviews are verbatim and filed on Microsoft Word. The recorded interview files were analyzed in MAXQDA Analytics Pro 2020 qualitative data analysis program. Results: In the interviews with the elderly, the most frequently recurring finding as limitation in the elderly individual's access to emergency call services was determined as the elderly individual's inability to identify the emergency. This situation was followed by a lack of personal preparation and reaching out to the patient's relatives instead of making an emergency call directly. In the interviews with emergency call workers, the most frequently recurring finding was the inability to clearly define the address and clinical information of the elderly individual, followed by triage difficulties. Result: The most common challenge to making an emergency call by the elderly individual is the individual's inability to identify the emergency. Case-by-case limitations may occur for time-sensitive emergencies. Severe chest pain, which is a common symptom of acute myocardial infarction, makes it difficult to talk on the phone. Elderly individuals who live alone or are with an elderly family member pay more attention to the instructions of their relative or caregiver before making an emergency call. This may cause a delay in the process of making an emergency call. In emergency call management processes, there is a need for solutions that take into account the physiological, psychological and social changes of the elderly and make better use of technology.