Postmenopozal kadınlarda akdeniz diyetinin menopozal semptomlarla ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the association between menopausal symptoms and Mediterranean diet adherence in postmenopausal women aged 45-65
- Tez No: 982419
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BUĞU USANMA KOBAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Family Medicine, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Postmenopoz, Postmenopause
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Menopozal semptomların belirli diyetlerle ilişkisini araştıran çalışmaların sonuçları tartışmalı olup Akdeniz diyeti ile menopozal semptomlar arasındaki ilişki net olarak ortaya konulamamıştır. Bu çalışmada postmenopozal kadınlarda Akdeniz diyetinin; menopozal semptomların varlığı, tipi ve şiddetiyle ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Yöntem: Kesitsel tipteki bu araştırma, 01.01.2024-01.06.2024 tarihleri arasında Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne bağlı Tuzla E-ASM'ye kayıtlı ve en az 1 yıldır menopozda olan 45-65 yaş arasındaki kadınlar ile yürütülmüştür. Örneklem büyüklüğü 272 hesaplanarak hedeflenen sayı 305 olarak belirlenmiştir. Araştırmaya katılmayı kabul eden ve dahil olma kriterlerini karşılayan katılımcılardan yazılı onam alındıktan sonra bu kişilere sosyodemografik özelliklerini, menstrüasyon başlangıç yaşı, gebelik öyküleri, sigara kullanımını, takviye gıda kullanımını sorgulayan bir anket ile Akdeniz Diyeti Bağlılık Ölçeği (ADBÖ) ve Menopoz Semptom Değerlendirme Ölçeği (MSDÖ) uygulanmıştır. Akdeniz diyeti ile menopoz semptomlarının varlığı, tipi ve şiddeti arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. Bulgular: Analize toplam 305 katılımcı (yaş medyanı 56, IQR=8) dahil edilmiştir. Katılımcıların Akdeniz tarzı diyete kabul edilebilir (orta) düzeyde uydukları belirlenmiştir (medyanı 8 İQR=3), min:0- max:14). Bununla birlikte, kadınların menopoz semptomları orta düzeyde olup medyan puanları 13'tür (IQR=11 min:0- max:44). Çalışmamızda Akdeniz diyeti uyumu ile menopoz semptomlarının birbiriyle negatif yönde zayıf düzeyde ilişkili olduğu bulunmuştur (β = -0.316, t = -5.802, p < 0.001). Menopoz semptomları hafif olan kadınların Akdeniz diyetine uyumları en yüksek, semptomları şiddetli olan kadınların ise Akdeniz diyetine uyumları en düşüktür (p<001). Sonuç: Akdeniz tipi diyete uyum postmenopozal kadınlarda menopoz semptomlarının şiddeti ile ilişkili olabilir. Çalışmamız, Akdeniz diyetine uymanın menopozdaki kadınların semptomlarının azaltılması üzerine faydalı etkilere sahip olabileceğini öne sürmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: The results of studies on the relationship between menopausal symptoms and certain diets are controversial and the relationship between the Mediterranean diet and menopausal symptoms has not been clearly established. This study aims to evaluate the relationship between the Mediterranean diet and the presence, type, and severity of menopausal symptoms in postmenopausal women. Method: This cross-sectional study was conducted between 01.01.2024 and 01.06.2024 with women aged 45-65 who were registered at Tuzla E-ASM affiliated with Marmara University Pendik Hospital and who had been in menopause for at least 1 year. The sample size was calculated as 272 and the target number was determined as 305. After obtaining written consent from the participants who agreed to participate in the study and met the inclusion criteria, a questionnaire form was applied to these individuals, which questioned their sociodemographic characteristics, age of menstruation onset, pregnancy history, smoking, use of supplements, Mediterranean Diet Adherence Scale (MEDAS) and Menopause Rating Scale (MRS). The presence, type and severity of menopausal symptoms with the Mediterranean diet were evaluated. Results: A total of 305 participants (median 56, IQR=8) were included in the analysis. The participants adhered to the Mediterranean-style diet at an acceptable (moderate) level (median 8, IQR=3, min:0-max:14) was determined. However, the women's menopausal symptoms were at a moderate level and the median score was thirteen. (IQR=11 min:0-max:44). Our study has showed that Mediterranean diet adherence and menopausal symptoms were inversely and weakly correlated with each other (β = -0.316, t = -5.802, p < 0.001). It has demonstrated that women with mild menopausal symptoms had the highest adherence with the Mediterranean diet, while women with severe symptoms had the lowest adherence to the Mediterranean diet (p<0.001). Conclusion: Mediterranean diet compliance may be associated with the severity of menopausal symptoms in postmenopausal women. Our study suggests that following the Mediterranean diet may have beneficial effects on reducing menopausal symptoms in menopausal women.