Yirmi yaş dişleri hariç gömük dişlerin prevalansını ve etiyolojik faktörlerinin 5 yıllık retrospektif değerlendirilmesi
A five-year retrospective evaluation of the prevalence and etiological factors of non- third molar impacted teeth
  1. Tez No: 982441
  2. Yazar: ONUR ENGİN CAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GELENGÜL URVASIZOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: gömük diş, süpernümere diş, prevalans, panoramik radyografi, etiyoloji, impacted teeth, supernumerary teeth, prevalence, panoramic radiography, etiology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu retrospektif çalışmanın amacı, üçüncü molar dişler hariç gömük daimi dişlerin prevalansını, etiyolojik faktörlerini ve eşlik eden patolojik durumları değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Atatürk Üniversitesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Kliniği'nde 2020–2025 yılları arasında tedavi edilen 10–70 yaş aralığındaki 14.140 hastaya ait panoramik radyografiler incelenmiştir. Gömüklük kriterleri doğrultusunda diş tipi, lokalizasyon, yaş, cinsiyet, etiyoloji ve patoloji değişkenleri değerlendirilmiştir. Bulgular: Gömük diş prevalansı %7,3 olup kadınlarda %7,85, erkeklerde %6,39 bulunmuştur (p>0,05). Gömüklük en sık 10–20 yaş grubunda görülmüş ve yaş ilerledikçe azalma göstermiştir (p=0,000). En sık etkilenen diş maksiller kanin (%57,8) olup bunu mandibular kanin (%9,0) ve mandibular ikinci premolar (%7,1) izlemiştir. Gömük dişlerin %73,5'i maksillada lokalizedir ve çeneler arasında anlamlı fark vardır (p<0,001). Etiyolojik olarak yer darlığı (%40,9) ve sürme yönü bozukluğu (%38,0) temel nedenlerdir. Patolojik değerlendirmede gömük dişlerin %8,6'sında dentigeröz kist (%6,29), odontoma ve kök rezorpsiyonu tespit edilmiştir. Süpernümere diş prevalansı %1,1 olup erkeklerde (%1,41) kadınlara (%0,89) kıyasla anlamlı derecede daha yüksektir (p=0,000). Sonuç: Gömük ve gömük süpernümere dişlerin erken tanımlanması ve etiyolojik faktörlerin doğru belirlenmesi, patolojik komplikasyonların önlenmesi ve uygun tedavi planlamasının yapılması açısından klinik açıdan önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this retrospective study was to evaluate the prevalence, etiological factors, and associated pathological conditions of impacted permanent teeth, excluding third molars. Materials and Method: Panoramic radiographs of 14,140 patients aged 10–70 years who were treated at the Department of Oral and Maxillofacial Surgery, Atatürk University, between 2020 and 2025 were examined. Impacted teeth were assessed according to tooth type, localization, age, gender, etiology, and associated pathology. Results: The prevalence of impacted teeth was 7.3%, with rates of 7.85% in females and 6.39% in males (p>0.05). Impaction was most common in the 10–20-year age group and decreased with age (p=0.000). The most frequently impacted tooth was the maxillary canine (57.8%), followed by the mandibular canine (9.0%) and mandibular second premolar (7.1%). Most impacted teeth were located in the maxilla (73.5%), showing a significant difference between jaws (p<0.001). Etiological analysis revealed loss of arc space (40.9%) and eruption path deviation (38.0%) as the primary causes. Pathological findings were detected in 8.6% of impacted teeth, most commonly dentigerous cysts (6.29%), followed by odontomas and root resorption. Supernumerary teeth were identified with a prevalence of 1.1%, significantly higher in males (1.41%) than females (0.89%) (p=0.000). Conclusion: Early detection of impacted and supernumerary teeth and a thorough evaluation of etiological factors are essential for preventing pathological complications and ensuring optimal treatment planning.