Grafik romanda göç teması üzerine bir inceleme Shaun Tan'ın the Arrival eseri ve göçün görsel temsili
A study on the theme of migration in the graphic novel: Shaun Tan's the Arrival and the visual representation of migration
  1. Tez No: 982466
  2. Yazar: BİLGENUR SIĞIRCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU SELCAN BARANSELİ ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Grafik roman, Göç, Savaş, Göstergebilim, Ortak bellek, graphic novel, migration, war, semiotics, collective memory
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
Özet
İnsanlık, tarih boyunca yaşadığı olayları gelecek kuşaklara aktarmak ve duygularını ifade etmek amacıyla sanatı bir anlatım aracı olarak kullanmıştır. Görsel sanatlar içerisinde yer alan ardışık anlatım biçimi, günümüzde grafik roman ve çizgi romanların temelini oluşturur. Bu anlatım türü, olayları estetik bir yapı içinde sunarken alıcıya düşünsel boşluklar bırakır ve onu anlatının aktif bir katılımcısı haline getirir. Özellikle savaş, göç, yabancılaşma gibi toplumsal ve bireysel kırılma anlarında bu anlatım, izleyicinin duygudaşlık kurmasını kolaylaştırır. Bu çalışmada, Shaun Tan'ın The Arrival adlı grafik romanını sembolleşen imgeler, karakterler, mekânlar ve anlatı yapıları üzerinden nitel araştırma yöntemleri, göstergebilimsel yöntemle çözümleyerek, göç deneyiminin grafik romanlardaki sanatsal temsilini ortaya koymak amaçlanmıştır. Sembolleşen imgeler, karakterler, mekânlar ve anlatı yapıları üzerinden göç deneyiminin grafik romanlardaki sanatsal temsili değerlendirilmiştir. Bu bağlamda temel araştırma sorusu,“Grafik roman, göç ve savaş gibi toplumsal olguların temsili açısından nasıl bir anlatı gücüne sahiptir?”olarak belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, grafik romanların yalnızca estetik bir anlatı türü olmadığını; aynı zamanda toplumsal belleği görsel olarak kayıt altına alan ve izleyiciyle duygusal bir bağ kuran güçlü bir sanat formu olduğunu göstermektedir. Bu çalışmanın, sanat ile toplumbilim arasında köprü kurarak grafik romana yönelik akademik ilgiyi artırması ve bu alanda yapılacak yeni araştırmalara zemin hazırlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Throughout history, humanity has used art as a means of expression to convey emotions and communicate significant experiences to future generations. Sequential narrative, a form within visual arts, forms the foundation of contemporary graphic novels and comics. This narrative technique presents events within an aesthetic structure while leaving interpretative gaps that invite the reader to become an active participant in the story. Especially in moments of social and individual rupture such as war, migration, and alienation, this form enhances the viewer's capacity for empathy. In this thesis, Shaun Tan's The Arrival-a graphic novel rich in visual signs and possessing a universal language-is analyzed through a semiotic approach. The artistic representation of the migration experience is examined through symbolic images, characters, settings, and narrative structures. Within this context, the central research question is:“What narrative power does the graphic novel possess in representing social phenomena such as migration and war?”The findings reveal that graphic novels are not merely aesthetic storytelling tools; they also function as powerful artistic forms that visually document collective memory and establish an emotional connection with the audience. This study aims to bridge the disciplines of art and sociology by contributing to academic interest in the field of graphic novels and laying the groundwork for further research in this area.