Amnion membranının endometrium kanseri hücrelerinde proliferatif ve antitümöral etkilerinin hayvan modeli üzerinde incelemesi
Investigation of the antiproliferative and antitumoral effects of the human amniotic membrane on endometrial cancer cells in an animal model
  1. Tez No: 982504
  2. Yazar: ŞEYMA OKUMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH SERDAR AÇIKGÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Amniotik zar, Endometrial neoplazmlar, Hayvan deneyleri, Endometrial neoplasms, Animal experimentation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, insan amniyon membranının endometrium kanseri hücreleri ile oluşturulmuş BALB/c nude fare modelinde antiproliferatif, antianjiogenik ve proapoptotik etkilerini değerlendirmek, bu etkilerin uygulama sıklığına göre değişip değişmediğini araştırmaktır. Ayrıca amniyon membranı ile sisplatin kombinasyonunun antitümöral etkinliğe katkısı da incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu deneysel çalışmada HCI-EC-23 insan endometrium kanseri hücre hattı kullanılarak BALB/c nude dişi farelerde subkutan tümör modeli oluşturulmuştur. Toplam 32 fare dört gruba ayrılmıştır: kontrol grubu, günlük amniyon membranı uygulanan grup, haftalık amniyon membranı uygulanan grup ve sisplatin + amniyon membranı kombinasyonu uygulanan grup. Yirmi bir günlük takip/tedavi süresinin ardından tümör dokuları çıkarılarak Ki-67, Caspase-3 ve CD31 immünohistokimyasal belirteçleri ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Gruplara göre Ki-67 median yüzde değerleri , caspase-3 median değerleri ve CD31 median değerleri karşılaştırıldığında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. Buna karşılık, median tümör boyutu açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Makroskopik değerlendirmede tümör gelişimi dört grubun tamamında gözlenmiş olmakla birlikte, tümör hacimleri açısından gruplar arasında farklılıklar izlenmiştir. En yüksek tümör hacimleri grup 1'de ölçülmüştür. Grup 2 ve grup 3'te tümör hacimleri grup 1'e kıyasla daha düşük seyretmiş, ancak bu fark istatistiksel anlamlılığa ulaşmamıştır. Grup 4'te ise tümör boyutunda belirgin azalma saptanmış ve bu azalma istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur . Sonuç: Bu çalışmanın bulguları, insan amnion membranının tek başına uygulandığında belirgin bir tümör regresyonu sağlamadığını, ancak sisplatin ile kombine edildiğinde antitümöral etkinliği artırıcı yönde katkı sağlayabileceğini düşündürmektedir. Sonuç olarak, insan amnion membranı endometrium kanseri subkutan fare modelinde tek başına güçlü bir antitümöral etki göstermemekle birlikte, sisplatin ile kombine kullanıldığında tümör büyümesini baskılayıcı bir etki ortaya koymuştur. Bu bulgular, amnion membranının tümör mikroçevresini düzenleyici ve kemoterapiye duyarlılığı artırıcı bir potansiyel taşıyabileceğini düşündürmekte olup, ileri preklinik ve klinik çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim : The aim of this study was to evaluate the antiproliferative, antiangiogenic, and proapoptotic effects of the human amniotic membrane on endometrial cancer cells in a BALB/c nude mouse model, and to investigate whether these effects vary according to the frequency of application. Additionally, the contribution of the combination of the amniotic membrane with cisplatin to antitumoral efficacy was assessed. Materials and Methods: In this experimental study, a subcutaneous tumor model was established in BALB/c nude mice using the HCI-EC-23 human endometrial cancer cell line. A total of 32 mice were divided into four groups: control group, daily amniotic membrane application group, weekly amniotic membrane application group, and cisplatin plus amniotic membrane combination group. After a 21-day follow-up and treatment period, tumor tissues were excised and evaluated using immunohistochemical markers Ki-67, caspase- 3, and CD31. Results: Comparison of median Ki-67 percentage values, median caspase-3 values, and median CD31 values among the groups revealed no statistically significant differences. However, a statistically significant difference was observed among the groups in terms of median tumor volume. Macroscopic evaluation demonstrated tumor development in all four groups, with differences in tumor size distribution. The highest tumor volumes were observed in Group 1. Tumor volumes in Groups 2 and 3 were lower compared to Group 1, although this difference did not reach statistical significance. In contrast, a marked reduction in tumor size was observed in Group 4, which was statistically significant. Conclusion: The findings of this study suggest that the human amniotic membrane alone does not induce significant tumor regression; however, when combined with cisplatin, it may enhance antitumoral efficacy. Although the amniotic membrane did not demonstrate a strong antitumoral effect as monotherapy in the subcutaneous endometrial cancer mouse model, its combination with cisplatin resulted in a tumor growth-suppressive effect. These results indicate that the amniotic membrane may have the potential to modulate the tumor microenvironment and increase chemosensitivity. Further preclinical and clinical studies are warranted to support these findings.