Yaşlı bireylerde sağlıklı yaşlanmanın yaşam doyumu üzerine etkisi
The effect of healthy aging on life satisfaction in elderly individuals
- Tez No: 982503
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH OKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Yaşlı Bireyler, Yaşam Doyumu, Sağlıklı Yaşlanma, Elderly Individuals, Life Satisfaction, Healthy Aging
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı 65 yaş ve üzeri yaşlı bireylerin yaşam doyumunu etkileyen değişkenleri belirlemek ve sağlıklı yaşlanmanın yaşam doyumu üzerine etkisini incelemektir. Tanımlayıcı-Kesitsel tipteki çalışma 65 yaş ve üzeri 384 yaşlı birey ile gerçekleştirilmiştir. Veriler Kişisel Özellikler Bilgi Formu, Sağlıklı Yaşlanma Ölçeği, Yaşlılar İçin Yaşam Doyumu Ölçeği, Yaşlılar için Katz Günlük Yaşam Aktiviteleri Ölçeği ve Mini Mental Durum Testi kullanılarak öz bildirim yöntemiyle toplandı. Veriler amaçlı örnekleme yöntemi kullanılarak elde edildi. Verilerin değerlendirilmesinde Student -t testi, Tek Yönlü ANOVA, Korelasyon Analizi ve Regresyon Analizi kullanıldı. Araştırmaya katılan bireylerin yaş ortalaması 70,35±6,17 olarak belirlenmiştir. Yaşlılar için yaşam doyumu ölçümüne ilişkin puan ortalaması 52,02 ± 10,88, sağlıklı yaşlanma ölçeği toplam puan ortalaması ise 117,09 ± 18,20 olarak bulunmuştur. Katılımcıların %51,8'i kadın, %70,6'sı ilköğretim mezunu, %83,6'sı evli olup, %52,3'ünün gelirinin giderine eşit olduğu tespit edilmiştir. Regresyon analizine göre, artan yaş (B: 0,246; p: 0,003), eş ile birlikte yaşama (B: 10,558; p < 0,001), çocuklarla birlikte yaşama (B: 7,066; p: 0,001), geniş aile ile birlikte yaşama (B: 6,473; p: 0,002), üniversite düzeyinde eğitim (B: 3,844; p: 0,010), sağlık durumunun orta (B: 8,188; p < 0,001) veya iyi (B: 13,155; p < 0,001) olarak ifade edilmesi ve gelirin giderine eşit (B: 4,118; p < 0,001) veya gelirinin giderinden fazla olması (B: 5,651; p < 0,001) gibi faktörlerin yaşam doyumunu anlamlı şekilde artırdığı gözlemlenmiştir. Ancak, sağlıklı yaşlanmanın yaşam doyumu üzerindeki etkisinin anlamlı olmadığı (B: -0,025; p: 0,367) belirlenmiştir. Sağlıklı yaşlanmanın, yaşlı bireylerin yaşam doyumu üzerinde doğrudan anlamlı bir etkisi bulunmamıştır. Yaşlı bireylerin yaşam doyumu, artan yaş, evlilik durumu, ailevi yaşam koşulları, eğitim düzeyi, gelir durumu ve sağlık durumlarına ilişkin öz-değerlendirme gibi faktörlere bağlı vi olarak değişmektedir. Hemşireler, yaşlı bireylerin yaşam doyumunu artırmak için aile içi destek ve sosyal ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik müdahaleler planlamalı, yaşlı bireylerin ekonomik durumlarını göz önünde bulundurarak eğitim ve sağlık durumlarını iyileştirmeye yönelik rehberlik sağlamalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the variables that affect the life satisfaction of elderly individuals aged 65 and over and to examine the effect of healthy aging on life satisfaction.This descriptive, cross-sectional study was conducted with 384 elderly individuals aged 65 and over. Data were collected using the Personal Characteristics Information Form, the Healthy Aging Scale, the Life Satisfaction Scale for the Elderly, the Katz Activities of Daily Living Scale for the Elderly, and the Mini Mental State Examination using self-report. Purposive sampling was used to obtain the data. Student t-test, One-Way ANOVA, Correlation Analysis, and Regression Analysis were used to analyze the data. The average age of the individuals participating in the study was determined as 70.35±6.17. The average score for life satisfaction in older adults was 52.02 ± 10.88, and the total score for the healthy aging scale was 117.09 ± 18.20. It was determined that 51.8% of the participants were female, 70.6% had completed primary education, 83.6% were married, and 52.3% had an income equal to their expenses. According to regression analysis, factors that significantly increased life satisfaction included: increasing age (B: 0.246; p: 0.003), living with a spouse (B: 10.558; p < 0.001), living with children (B: 7.066; p: 0.001), living with an extended family (B: 6.473; p: 0.002), higher education (university level) (B: 3.844; p: 0.010), self-reported health status as moderate (B: 8.188; p < 0.001) or good (B: 13.155; p < 0.001), income equal to expenses (B: 4.118; p < 0.001), or income greater than expenses (B: 5.651; p < 0.001). However, it was found that healthy aging did not have a significant effect on life satisfaction (B: -0.025; p: 0.367). Healthy aging did not show a direct and significant effect on life satisfaction among older adults. viii Life satisfaction in this population varies depending on factors such as increasing age, marital status, family living conditions, educational level, income status, and self-rated health. Nurses should plan interventions that strengthen family support and social relationships to enhance life satisfaction in older adults, and they should provide guidance aimed at improving educational and health status while considering individuals' economic conditions.