Türkiye'deki bir grup diş hekimi, uzman diş hekimi ve lisans öğrencisinin MRONJ hakkındaki bilgi ve farkındalık düzeylerinin araştırılması
Investigation of the knowledge and awareness levels of a group of dentists,specialist dentists and undergraduate students in Türkiye regarding MRONJ
  1. Tez No: 982509
  2. Yazar: İSMAİL ÇAPAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM ŞEKER
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Cerrahi-diş hekimliği, Hastalık, Osteonekroz, Çene, Dentistry-operative, Disease, Osteonecrosis, Jaw
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Diş hekimliği fakültesi öğrencileri, pratisyen diş hekimleri ve uzman diş hekimlerinin ilaç ilişkili çene osteonekrozu (MRONJ) konusundaki bilgi düzeyleri, farkındalıkları ve klinik yaklaşımlarını değerlendirmektir. Yöntem: Araştırmaya, Türkiye'deki diş hekimliği fakültelerinde öğrenim gören 5. sınıf öğrencileri ile diş hekimleri ve uzman diş hekimleri olmak üzere toplam 149 gönüllü katılımcı dâhil edilmiştir. Katılımcılara elektronik ortamda 25 sorudan oluşan bir anket uygulanmıştır. Anket; kişisel bilgiler, MRONJ ile ilgili genel farkındalık, antirezorptif ve anti-anjiyogenik ilaçların terapötik kullanımları ve MRONJ hastalarına diş hekimlerinin klinik yaklaşımı başlıklarında hazırlanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 27.0 programında Ki-kare ve Fisher testleri ile analiz edilmiş, istatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların %32,2'si öğrencilerden, %34,2'si diş hekimlerinden ve %33,6'sı uzman diş hekimlerinden oluşmaktadır. Katılımcıların büyük bir bölümü MRONJ kavramına aşina olduğunu ifade etse de riskli ilaç grupları, farmakolojik farklılıklar ve biyokimyasal parametreler konusunda bilgi eksiklikleri dikkat çekmiştir. Öğrencilerin güncel teorik bilgilere daha hâkim olduğu, uzmanların klinik deneyimlerinden dolayı daha bilinçli yaklaşımlar sergilediği, pratisyen diş hekimlerinde ise mezuniyet sonrası süreçte bilgi kayıplarının olduğu görülmüştür. Katılımcıların çoğunluğu MRONJ riski taşıyan hastalarda temkinli davranırken, cerrahi işlemlerde uygulanacak ek prosedürler konusunda fikir birliği olmadığı tespit edilmiştir. Sonuç: Diş hekimliği öğrencileri, pratisyenler ve uzmanlar arasında MRONJ'a dair genel bir farkındalık olmakla birlikte ayrıntılı bilgi ve klinik uygulama düzeyinde eksiklikler devam etmektedir. Bu nedenle, MRONJ yönetiminde lisans eğitiminin güçlendirilmesi, uzmanlık eğitiminde standardizasyonun sağlanması ve mezuniyet sonrası sürekli mesleki eğitim programlarının artırılması büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was to evaluate the knowledge levels, awareness, and clinical approaches of dental students, general dentists, and specialist dentists regarding medication-related osteonecrosis of the jaw (MRONJ). Materials and Methods: A total of 149 voluntary participants, including fifth-year dental students, general dentists, and dental specialists from various faculties of dentistry in Türkiye, were included in the study. A 25-item electronic questionnaire was administered. The survey consisted of four sections: demographic information, general awareness of MRONJ, therapeutic uses of antiresorptive and anti-angiogenic drugs, and dentists' clinical approaches toward patients with MRONJ. Data were analyzed using the Chi-square and Fisher's exact tests in SPSS version 27.0, and a p-value of <0.05 was considered statistically significant. Results: Among the participants, 32.2% were students, 34.2% were general dentists, and 33.6% were specialists. While most participants reported familiarity with the concept of MRONJ, significant gaps were identified in their understanding of high-risk drug groups, pharmacological differences, and related biochemical parameters. Students displayed stronger awareness of current theoretical knowledge, specialists demonstrated more deliberate decision-making based on clinical experience, whereas a decline in knowledge retention was noted among general dentists following graduation. Although the majority of respondents exhibited a cautious approach when treating patients at risk for MRONJ, there was no consensus on the supplementary procedures to be implemented during surgical interventions. Conclusion: Although general awareness of MRONJ exists among dental students, practitioners, and specialists, gaps persist in detailed knowledge and clinical practice. Therefore, strengthening undergraduate education, ensuring standardization in specialty training, and expanding continuing professional education programs are essential for the effective management of MRONJ.