Ürolojik cerrahiye giren geriatrik hastalarda sevofluran anestezisi ve total intravenöz anestezinin ventriküler repolarizasyon parametrelerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of sevoflurane anesthesia and total intravenous anesthesia on ventricular repolarization parameters in geriatric patients undergoing urologic surgery
- Tez No: 982510
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA KAYA UĞUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Geriatrik Hasta, Sevofluran, TİVA, Ventriküler repolarizasyon, Geriatric patient, Sevoflurane, TIVA, Ventricular Repolarization
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, elektif ürolojik cerrahiye alınan geriatrik hastalarda sevofluran ile inhalasyon anestezisi ve propofol ile total intravenöz anestezinin (TİVA) ventriküler repolarizasyon parametreleri üzerindeki etkilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza, ASA I–II grubunda yer alan, 60–85 yaş arası, elektif ürolojik cerrahi planlanan 57 hasta prospektif gözlemsel olarak dahil edilmiştir. Hastalar sevofluran ile volatil anestezi uygulanan grup ve propofol bazlı TİVA uygulanan grup olmak üzere iki alt grupta incelenmiştir. Tüm hastaların preoperatif ve postoperatif 60. dakikada 12 derivasyonlu EKG kayıtları alınarak QTc, JTc, QTd, JTd, Tpe ve Tpe/QTc parametreleri değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda QTc ve JTc süreleri her iki grupta da operasyon süresince artış eğilimi göstermiş, ancak gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Buna karşın, repolarizasyon heterojenitesini yansıtan QTd, JTd, Tpe ve Tpe/QTc değerlerinin sevofluran grubunda daha belirgin arttığı, TİVA grubunda ise daha sınırlı değişim gösterdiği saptanmıştır. Sonuç: Sevofluran ve propofol bazlı TİVA geriatrik hastalarda ventriküler repolarizasyon sürelerini benzer şekilde etkilerken, heterojenite parametrelerinde TİVA'nın daha dengeli ve öngörülebilir bir repolarizasyon profili sunduğu görülmüştür. Bu bulgu, kardiyak riski yüksek geriatrik hastalarda TİVA'nın daha güvenli bir seçenek olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to compare the effects of sevoflurane inhalational anesthesia and propofol-based total intravenous anesthesia (TIVA) on ventricular repolarization parameters in geriatric patients undergoing elective urological surgery. Materials and Methods: A total of 57 patients, aged between 60 and 85 years and classified as ASA physical status I–II, who were scheduled for elective urological procedures, were included in this prospective observational study. Patients were evaluated in two groups: those who received sevoflurane for volatile anesthesia and those who received propofol-based TIVA. Twelve-lead electrocardiograms were recorded preoperatively and at the 60th postoperative minute to assess QTc, JTc, QTd, JTd, Tpe, and Tpe/QTc parameters. Results: QTc and JTc intervals showed a tendency to increase during surgery in both groups, but no significant difference was observed between them. In contrast, indices reflecting repolarization heterogeneity—QTd, JTd, Tpe, and Tpe/QTc—were found to increase more prominently in the sevoflurane group, whereas only limited changes were observed in the TIVA group. Conclusion: While sevoflurane and propofol-based TIVA similarly affected ventricular repolarization intervals in geriatric patients, TIVA provided a more stable and predictable profile with respect to repolarization heterogeneity. This finding suggests that TIVA may represent a safer anesthetic option in geriatric patients with elevated cardiac risk.