Kolorektal kanserlerde ameliyat öncesi bakılan HALP skorunun prognoza etkisi
The prognostic impact of preoperative HALP score in colorectal cancers
- Tez No: 982508
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ DURAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: HALP skoru, Kolorektal kanser, Lenf nodu metastazı, Prognostik faktörler, Colorectal cancer, HALP score, Lymph node metastasis, Prognostic factors
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kolorektal kanser hastalarında preoperatif dönemde hesaplanan HALP (Hemoglobin-Albümin-Lenfosit-Platelet) skorunun prognostik patolojik faktörleri öngörmedeki tanısal performansını değerlendirmek. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif kohort çalışmaya Ocak 2020-Ocak 2025 tarihleri arasında kolorektal kanser nedeniyle opere edilen 140 hasta dahil edildi. Preoperatif HALP skoru (hemoglobin × albümin × lenfosit / platelet) formülü ile hesaplandı. HALP skorunun metastatik lenf nodu, perinöral invazyon, lenfovasküler invazyon ve uzak organ metastazı varlığını öngörmedeki tanısal performansı ROC analizi ile değerlendirildi. Risk faktörlerinin belirlenmesinde lojistik ve lineer regresyon analizleri kullanıldı. Bulgular: Hastaların ortanca HALP skoru 18,2 olarak bulundu. HALP skoru metastatik lenf nodu varlığında, perinöral invazyon varlığında, lenfovasküler invazyon varlığında ve uzak organ metastazı varlığında anlamlı düzeyde düşüktü. ROC analizinde HALP skorunun metastatik lenf nodu varlığını öngörmedeki tanısal performansı mükemmel, perinöral invazyon ve uzak metastaz için iyi, lenfovasküler invazyon için orta düzeyde bulundu. Çoklu değişkenli analizlerde HALP skoru uzak organ metastazı, perinöral invazyon ve metastatik lenf nodu oranı için bağımsız prediktör olarak belirlendi. Sonuç: HALP skoru kolorektal kanser hastalarında prognostik patolojik faktörleri öngörmede güçlü bir biyobelirteçtir. Özellikle metastatik lenf nodu varlığını öngörmedeki üstün performansı, bu skorun preoperatif risk değerlendirmesinde ve tedavi planlamasında kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the diagnostic performance of the preoperatively calculated HALP score in predicting prognostic pathological factors in patients with colorectal cancer. Material and Method: This retrospective cohort study included 140 patients who underwent surgery for colorectal cancer between January 2020 and January 2025. The preoperative HALP score was calculated using the formula (hemoglobin × albumin × lymphocyte / platelet). The diagnostic performance of the HALP score in predicting metastatic lymph nodes, perineural invasion, lymphovascular invasion, and distant organ metastasis was assessed using ROC analysis. Results: The median HALP score of the patients was 18.2. The HALP score was significantly lower in the presence of metastatic lymph nodes, perineural invasion, lymphovascular invasion, and distant organ metastasis. ROC analysis revealed that the diagnostic performance of the HALP score was excellent for predicting metastatic lymph node involvement, good for perineural invasion and distant metastasis, and moderate for lymphovascular invasion. Multivariate analyses identified the HALP score as an independent predictor for distant organ metastasis, perineural invasion, and metastatic lymph node ratio. Conclusion: The HALP score is a strong biomarker for predicting prognostic pathological factors in colorectal cancer patients. Its excellent performance in predicting metastatic lymph node involvement suggests that it may be useful in preoperative risk assessment and treatment planning.