Kadınlarda sağlık anksiyetesi ve dijital sağlık okuryazarlığının siberkondri ile ilişkisi
The relationship between health anxiety and digital health literacy with cyberchondria in women
  1. Tez No: 982555
  2. Yazar: BEYZA KADER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜŞRA ALTINEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Sağlık Okuryazarlığı, Hemşirelik, Kadın, Sağlık Anksiyetesi, Siberkondri, Digital Health Literacy, Nursing, Women, Health Anxiety, Cyberchondria
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, kadınların sağlık anksiyetesi, dijital sağlık okuryazarlığı ve siberkodri düzeylerinin belirlenmesi ve sağlık anksiyetesi ile dijital sağlık okuryazarlığının siberkondri ile ilişkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı ilişki arayıcı tasarım türünde yapılan bu araştırma Ankara Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kurslarına katılan 226 kadın ile yürütülmüştür. Veriler 07.04.2025-12.04.2025 tarihleri arasında yüz yüze anket yöntemi ile toplanmıştır. Veri toplama araçları Kişisel Bilgi Formu, Sağlık Anksiyetesi Ölçeği, Dijital Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği, Siberkondri Ciddiyet Ölçeği Kısa Formu'ndan oluşmaktadır. Verilerin analizinde Kolmogrov-Smirnov, bağımsız gruplarda t testi ve ANOVA testi, Pearson korelasyon analizi ve linear regresyon analizi kullanılmıştır. Çalışmaya katılan kadınların Sağlık Anksiyetesi Ölçeği Puan Ortalaması 16,12±8,09; Siberkondri Ciddiyet Ölçeği Puan Ortalaması 29,50±8,48 ve Dijital Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği Puan Ortalaması 2,76±0,36 olarak saptanmıştır. Kadınların eğitim düzeyi arttıkça Siberkondri Ciddiyet Ölçeği Puan Ortalamalarının arttığı belirlenmiştir (p<0,05). Sağlık Anksiyetesi Ölçeği Puan Ortalaması ile Siberkondri Ciddiyet Ölçeği Puan Ortalaması Arasında pozitif yönlü zayıf düzeyde (r=0,351) bir ilişki olduğu belirlenirken (p<0,01); Dijital Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği Puan Ortalaması ile Siberkondri Ciddiyet Ölçeği Puan Ortalaması arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olmadığı belirlenmiştir (p>0,05). Ayrıca eğitim durumu (β=0,191) ve Sağlık Anksiyetesi Puan Ortalamasının (β=0,362) Siberkondri Ciddiyeti Puan Ortalaması üzerinde ileri düzeyde anlamlı bir etkisinin olduğu ve varyansın %15'ini (Adjusted R2=0,152) açıkladığı belirlenmiştir (p<0,001) Kadınların sağlık anksiyete düzeyleri, siberkondri düzeyleri ve dijital sağlık okuryazarlıkları orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Kadınların sağlık anksiyeteleri arttıkça siberkondri düzeylerinin de arttığı belirlenmiştir. Ayrıca eğitim durumu ve sağlık anksiyetesini siberkondrinin belirleyicileridir. Bu sonuçlar doğrultusunda kadınların sağlık anksiyetesi ve siberkondri düzeylerini azaltmaya yönelik psikoeğitim programları geliştirilmeli; kadınlara yönelik, güvenilir sağlık bilgisi kaynaklarını ayırt etmeyi öğreten dijital okuryazarlık eğitimleri düzenlenmelidir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine women's levels of health anxiety, digital health literacy, and cyberchondria, and to examine the relationship between health anxiety and digital health literacy with cyberchondria. This descriptive and correlational study was carried out with 226 women attending vocational training courses organized by the Ankara Metropolitan Municipality. Data were collected through face-to-face questionnaires between 07.04.2025-12.04.2025. The data collection tools consisted of a Personal Information Form, the Health Anxiety Scale, the Digital Health Literacy Scale, and the Short Form of the Cyberchondria Severity Scale. Kolmogorov–Smirnov test, independent samples t-test, ANOVA, Pearson correlation analysis, and linear regression analysis were used for data analysis. The mean Health Anxiety Scale score of the participating women was 16.12±8.09; the mean Cyberchondria Severity Scale score was 29.50±8.48; and the mean Digital Health Literacy Scale score was 2.76±0.36. It was determined that as women's education level increased, their mean Cyberchondria Severity Scale scores also increased (p<0.05). A weak positive correlation (r=0.351) was found between the mean Health Anxiety Scale score and the mean Cyberchondria Severity Scale score (p<0.01), whereas no statistically significant relationship was found between the mean Digital Health Literacy Scale score and the mean Cyberchondria Severity Scale score (p> 0.05). Additionally, education level (β=0.191) and mean Health Anxiety score (β=0.362) were found to have a statistically significant effect on the mean Cyberchondria Severity score, explaining 15% of the variance (Adjusted R²=0.152) (p<0.001). It was determined that women's levels of health anxiety, cyberchondria, and digital health literacy were moderate. As women's health anxiety increased, their levels of cyberchondria also increased. Furthermore, education level and health anxiety were identified as determinants of cyberchondria. Based on these results, psychoeducational programs should be developed to reduce women's levels of health anxiety and cyberchondria, and digital literacy training programs aimed at teaching women how to identify reliable health information sources should be organized.