Elit futbolcularda sık görülen kas yaralanmalarının yük ve koşu parametreleri ile ilişkisi
The relationship between muscle injuries and load and running parameters in elite football players
  1. Tez No: 982556
  2. Yazar: RAMAZAN KÜRŞAT ERDAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEM ÇETİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Dış yük, Futbol, Spor hekimliği, External load, Football, Sports medicine
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Kas yaralanmaları, elit futbolcularda yüksek tempolu maç ve antrenman yüklerinin artmasıyla performans kaybına ve uzun süreli saha dışı kalmalara yol açan önemli bir sağlık sorunudur. Bu çalışmada Türkiye Süper Ligi'nde forma giyen profesyonel futbolcularda hamstring ve baldır kas yaralanmalarının antrenman yükü ve koşu parametreleri ile ilişkisi retrospektif olarak değerlendirilmiştir. 2021–2024 sezonlarında Türkiye Süper Ligi'nde elit seviyede forma giyen 85 futbolcunun GPS tabanlı dış yük verileri (toplam koşu mesafesi, hız zonları, sprint sayısı, ivmelenme-yavaşlama değerleri) ve akut-kronik iş yükü oranı (ACWR) analiz edilmiş; yaralanma kayıtları elektronik veri tabanından elde edilerek USG/MRG raporlarıyla doğrulanmıştır. Bulgulara göre toplam kas yaralanmaları değerlendirildiğinde sprint sayısı parametresinde yüksek yük grubunda yaralanma riskinin anlamlı düzeyde daha düşük olduğu tespit edilmiştir (OR=0,33; %95 GA: 0,12–0,94; p=0,037), ancak diğer yük ve koşu parametrelerinde istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). Hamstring yaralanmalarına yönelik analizlerde incelenen parametrelerin büyük kısmında anlamlı ilişki görülmemiştir; Baldır kas yaralanmalarına ilişkin değerlendirmede ise toplam koşu mesafesi (OR=2,98; %95 GA: 1,01–8,84; p=0,048), yüksek ivmelenme sayısı (OR=3,34; %95 GA: 1,05–10,58; p=0,041) ve 20–25 km/sa hız aralığında kat edilen mesafe (OR=4,50; %95 GA: 1,21–16,78; p=0,025) değişkenlerinde düşük yük grubunda yaralanma riskinin anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlenmiştir. Bu sonuçlar, özellikle baldır kaslarında düşük yük haftalarının eksantrik kapasitenin azalmasına, kas-tendon dayanıklılığının zayıflamasına ve doku adaptasyonunun bozulmasına yol açarak yaralanmaya yatkınlığı artırdığını düşündürmektedir. Sonuç olarak sprint yükünün belirli bir seviyede korunması kas yaralanmalarına karşı koruyucu olabilirken hem aşırı yüklenme hem de yetersiz yüklenmenin risk yarattığı göz önünde bulundurulmalı; GPS tabanlı yük takibi ve pozisyona özgü yük planlaması profesyonel futbolcularda yaralanma riskinin öngörülmesi ve önlenmesinde kritik bir araç olarak kullanılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Muscle injuries constitute a significant health concern in elite football, leading to substantial performance loss and prolonged absence from play as a result of increased high-intensity match and training loads. This study retrospectively investigated the association between training load, running performance parameters, and hamstring and calf muscle injuries in professional football players competing in the Turkish Super League. GPS-based external load metrics, including total running distance, speed zones, sprint count, acceleration–deceleration variables, and the acute:chronic workload ratio (ACWR), were analyzed in 85 elite football players during the 2021–2024 seasons. Injury data were obtained from electronic medical records and verified through ultrasound or magnetic resonance imaging. According to the results, when total muscle injuries were examined collectively, a significantly lower risk of injury was observed in the high sprint-load group (OR=0.33; 95% CI: 0.12–0.94; p=0.037), whereas no statistically significant differences were identified in other load or running parameters (p>0.05). In the analysis specific to hamstring injuries, most parameters demonstrated no significant association. Conversely, for calf muscle injuries, a significantly higher risk of injury was observed in the low-load group for total running distance (OR=2.98; 95% CI: 1.01–8.84; p=0.048), high acceleration count (OR=3.34; 95% CI: 1.05–10.58; p=0.041), and distance covered at 20–25 km/h (OR=4.50; 95% CI: 1.21–16.78; p=0.025). These findings suggest that insufficient weekly loading may compromise eccentric capacity, reduce tendon–muscle unit resilience, and impair tissue adaptation processes—thereby increasing susceptibility to calf muscle injuries. In conclusion, while maintaining an adequate sprint load may exert a protective effect against muscle injuries, both overload and underload should be considered risk factors. GPS-based load monitoring and position-specific workload management represent essential strategies for predicting and preventing muscle injuries in elite football players.