Çocuklarda alerjik rinit şiddetinde serum immünglobulin seviyeleri ve adenoid vejetasyon varlığının ilişkisi
The relationship between serum immunoglobulin levels and the presence of adenoid vegetation in children with allergic rhinitis severity
  1. Tez No: 982589
  2. Yazar: BÜŞRA NUR ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT CANSEVER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Alerjik rinit, Adenoid vejetasyon (hipertrofi), Alerjik Rinit ve Astım Üzerindeki Etkisi (ARIA), İmmünglobulin E, Allergic rhinitis, Adenoid vegetation (hypertrophy), Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma (ARIA), Immunoglobulin E
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Alerjik rinit, çocuklarda aeroalerjen maruziyeti sonucunda burunda tıkanıklık, akıntı, kaşıntı ve hapşırık gibi semptomlara neden olan IgE aracılı tip 1 hipersensitivite reaksiyonudur. Alerjik inflamasyon sonucu gelişen adenoid vejetasyon, çocuklarda nazal obstrüksiyonun en sık nedenidir. Bu nedenle çalışmada, alerjik rinit tanılı pediatrik hastalarda adenoid vejetasyon hacmi ile semptom şiddeti arasındaki ilişkiyi belirlemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kayseri Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Alerji ve İmmünoloji polikliniğinde ilk başvuruda alerjik rinit tanısı alan 3-18 yaş aralığındaki 142 pediatrik vaka prospektif olarak çalışmaya dahil edildi. Vakalar, Alerjik Rinit ve Astım Üzerindeki Etkisi (ARIA) raporuna göre hastalık şiddeti açısından hafif ve orta/ağır olarak sınıflandırıldı. Alerjik rinit (AR) hastalık şiddetine göre demografik veriler, laboratuvar parametreleri, nazal endoskopik muayenede adenoid hacmi ve Sinüs-Burun Sonuç Testi-22 (SNOT-22) anket sonuçları istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: ARIA raporuna göre hastalık şiddetine dayalı yapılan sınıflandırmada 71 hasta (%50) hafif AR, 71 hasta (%50) Orta/Ağır AR grubuna dahil edildi. Hastalardaki erkek cinsiyet oranı her 2 grupta da kız cinsiyete oranla yüksek saptandı. Ancak, grupların cinsiyet dağılımları istatistiksel olarak farklı değildi. Hafif AR grubunun yaşları orta/ağır AR grubuna göre istatistiksel olarak yüksek saptandı. Aile öyküsü ve bebeklik döneminde eşlik eden diğer atopik hastalıkların varlığı orta/ağır AR grubunda hafif AR grubuna göre daha yüksek oranda bulundu. Ancak, gruplar arasında istatistiksel olarak farklılık bulunmadı. Laboratuvar parametrelerinden eozinofil sayısı, eozinofil yüzdesi ve serum total IgE değerleri orta/ağır AR grubunda hafif AR grubuna göre istatistiksel olarak yüksek saptandı. Deri prick test sonucundaki küf mantarı alerjenine duyarlılık oranı orta/ağır AR grubunda hafif AR grubuna göre göre istatistiksel olarak yüksekti. Ancak, grupların evcil hayvan, hamam böceği, ev tozu akarı ve polen alerjenine duyarlılık oranları istatistiksel olarak fark saptanmadı. Nazal endoskopik muayene bulgularına göre orta/ağır AR grubunun adenoid hacminin yüzdesi hafif AR grubuna göre istatistiksel olarak yüksek bulundu. Endoskopik Cassano evrelemesine göre belirlenen gradelerin dağılımları gruplarda istatistiksel olarak farklılık gösterdi. Grade 1 vejetasyon olan hasta oranı hafif AR grubunda istatistiksel olarak yüksek saptandı. Grade 2, 3 ve 4 vejetasyon olan hasta oranları orta/ağır AR grubunda istatistiksel olarak yüksek saptandı. Hafif AR grubunda Grade 3 ve 4 vejetasyon olan hasta izlenmedi. Hastaların yaşam kalitesini değerlendirmede kullanılan SNOT-22 anket skoru orta/ağır AR grubunda hafif AR grubuna göre istatistiksel olarak yüksek saptandı. Her 2 grupta da en önemli olan 5 şikayet; burun tıkanıklığı (en sık), burun akıntısı, hapşırma, burun sümkürme ihtiyacı ve sinirlilik/huzursuzluk/asabilik olarak tespit edildi. Sonuçlar: Bu çalışmada, alerjik rinitli pediatrik vakalarda orta/ağır şiddetli semptomlara sahip olma riskinin artmış eozinofil yüzdesi, büyümüş adenoid hacmi (%) ve yüksek SNOT-22 anket skoru ile arttığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Allergic rhinitis is an IgE-mediated type I hypersensitivity reaction in children, resulting in symptoms such as nasal congestion, rhinorrhea, pruritus and sneezing due to aeroallergen exposure. Adenoid vegetation, which develops as a result of allergic inflammation, is the most common cause of nasal obstruction in children. Therefore, this study aimed to determine the relationship between adenoid vegetation volume and symptom severity in pediatric patients diagnosed with allergic rhinitis. Materials and Methods: A total of 142 pediatric cases aged 3-18 years, who were diagnosed with allergic rhinitis (AR) on the first hospital admission at the Pediatric Allergy and Immunology Clinics of Health Sciences University Kayseri City Education and Research Hospital, were included in the study prospectively. The cases were classified as mild and moderate/severe based on the Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma (ARIA) report. Demographic data, laboratory parameters, adenoid volume based on nasal endoscopic examination and The Sinonasal Outcome Test-22 (SNOT-22) questionnaire results were statistically compared according to the severity of allergic rhinitis (AR). Results: Based on the disease severity classification according to the ARIA report, 71 patients (50%) were included in the mild AR group and 71 patients (50%) were included in the moderate/severe AR group. The proportion of male gender was found to be higher than the female gender in both groups. However, the gender distributions of the groups were not statistically different. The ages of the mild AR group were found to be statistically higher compared to the moderate/severe AR group. The presence of a family history and other comorbid atopic diseases in infancy were found at a higher rate in the moderate/severe AR group compared to the mild AR group. However, no statistically significant difference was found between the groups. Among the laboratory parameters, the eosinophil count, eosinophil percentage, and serum total IgE levels were found to be statistically higher in the moderate/severe AR group compared to the mild AR group. The sensitization rate to mold allergen on the skin prick test was statistically higher in the moderate/severe AR group compared to the mild AR group. However, no statistically significant difference was detected in the groups' sensitization rates to animal dander, cockroach, house dust mite and pollen allergens. The adenoid volume percentage of the moderate/severe AR group was found to be statistically higher than the mild AR group, according to nasal endoscopic examination findings. The distributions of the grades determined according to the endoscopic Cassano staging showed a statistically significant difference between the groups. A statistically higher proportion of patients with Grade 1 vegetation was detected in the mild AR group. Statistically higher proportions of patients with Grade 2, 3 and 4 vegetation were detected in the moderate/severe AR group. Patients with Grade 3 and 4 vegetation were not observed in the mild AR group. The SNOT-22 questionnaire score, which is used to evaluate the patients' quality of life, was found to be statistically higher in the moderate/severe AR group compared to the mild AR group. The five most important complaints in both groups were determined as: nasal congestion/blockage (the most frequent), rhinorrhea, sneezing, need to blow nose and frustration/restlessness/irritability. Conclusions: This study concluded that the risk of having moderate/severe symptoms in pediatric allergic rhinitis cases was increased eosinophil percentage, enlarged adenoid volume (%) and high SNOT-22 questionnaire score.