Mevsimlik üzüm işçilerinde solunum fonksiyonlarının ve etki edebilecek faktörlerin prospektif izlemi
A prospective evaluation of pulmonary function and associated factors in seasonal grape wokers
- Tez No: 982606
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ KIZILIRMAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: tarım işçileri, solulum fonksiyonları, solunumsal maruziyet, Agricultural workers, pulmonary functions, respiratory exposure
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Solunum fonksiyonları ve solunumsal semptomlar, organik ve inorganik toz maruziyetinden etkilenmektedir. Tarım işçilerinde organik tozlar ve pestisitler solunumsal maruziyetin temel bileşenlerini oluşturmaktadırlar. Ülkemizde tarım işçilerinde mesleki maruziyetin etkilerini inceleyen çalışmalar sınırlıdır ve solunum fonksiyonları üzerindeki etkiler net olarak aydınlatılmamıştır. Bu çalışmada, mevsimlik üzüm işçilerinin solunumsal etkilenmelerinin değerlendirilmesi; sosyodemografik özelliklerin, çalışma koşullarının ve çalışma süresinin kısa ve uzun dönem solunum fonksiyonları üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem Mevsimlik üzüm işçilerinin solunumsal fonksiyonlarının 6 ay boyunca izlendiği prospektif kohort bir çalışma yürütüldü. Gönüllüler Manisa'nın Alaşehir ilçesinde 01.08.2024 – 01.10.2024 tarihleri arasında üzüm hasatında çalışan, 18 yaşından büyük, daha önce herhangi bir akciğer hastalığı tanısı almamış, erkek ve kadın mevsimlik işçilerden oluşmuştur. İşçilerin sosyodemografik özellikleri, sigara kullanım durumları, çalışma sırasında kişisel koruyucu ekipman kullanım durumları, çalıştıkları yerde kullanılan pestisit türleri, üzüm hasatında çalışma süreleri, üzüm sezonu döneminde ve sezon sonrası 6 aylık dönemde sigara içme durumları sorgulandı. İşçilerin bu süreçte benzer başka bir işte çalışıp çalışmadıkları, solunumsal semptom veya maruziyet yaşayıp yaşamadıkları, takip sırasında akciğer hastalığı teşhisi alıp almadıkları ve solunumsal nedenlerden dolayı hastane başvuruları olup olmadığı takip edildi. İşçilere üzüm sezonu başlamadan önce, üzüm sezonu bitiminde ve üzüm sezonu bitiminden 6 ay sonra SFT, oksijen saturasyonu ve kalp atım sayısı ölçümleri, SF-12 Yaşam Kalitesi Ölçeği, mMRC ve Borg skalaları uygulandı. Bulgular Çalışmaya 97 mevsimlik üzüm işçisi dahil edildi. 6. ay sonunda çalışmayı tamamlayan 43 (%48,9) erkek ve 45 (%51,1) kadın olmak üzere toplam 88 işçi vardı 13 ve yaş ortalamaları 44,27±14,31'di. İşçilerin büyük çoğunluğu sigortasız çalışmaktaydı ve yoksulluk düzeyinin altında gelire sahiplerdi. Sezon bitiminden sezon sonrası 6 aya kadar işçilerin öksürük ve dispne semptomlarında belirgin artış saptandı. İşçilerin BORG değerleri anlamlı olarak yükselmişti. Sezon öncesi ve sezon bitimi SFTparametreleri ile sezon bitiminden 6 ay sonraki ölçümler arasında anlamlı kötüleşme saptandı. Solunum fonksiyonlarındaki kötüleşme sezon bitiminde başlamasına rağmen sezon 6 ay sonraki ölçümlerde daha da belirginleşmişti. En çok etkilenme FEV1 ve FVC değerlerindeydi. Bu 6 ay sonunda FEV1'de % 4,02, FVC'de ise % 4,67 kayıp saptandı. Havayolu obstrüksiyonunu gösteren FEV1/FVC, FEF 25-75 ve PEF değerlerinde anlamlı farklılık yoktu. Bu sonuçlar; işçilerde sezon bitiminden 6 ay sonra restriktif tipte solunum fonksiyon bozukluğu geliştiğini gösterdi. Sonuçlar Çalışmamız, mevsimlik üzüm işçilerinde maruziyet ortadan kalkmasına rağmen 6 ay içinde solunumsal semptomlarda ve solunum fonksiyonlarında progresif bir kötüleşme olduğunu ortaya koymuştur. Mevsimlik tarım işçiliğinin kayıtlı ve takipli olması; işçilerin sosyal güvencelerinin sağlanması, sağlık durumları ve maluliyet açısından takipleri önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Respiratory functions and symptoms are influenced by exposure to organic and inorganic dusts. Among agricultural workers, organic dusts and pesticides constitute the primary components of respiratory exposure. In Türkiye, studies investigating the effects of occupational exposure on agricultural workers are limited, and the impact on respiratory functions has not been fully elucidated. The aim of this study is to evaluate the respiratory effects observed in seasonal grape workers, and to investigate the influence of sociodemographic characteristics, working conditions, and duration of employment on both short- and long-term pulmonary functions. Materials and Methods A prospective cohort study was conducted to monitor the respiratory functions of seasonal grape workers over a six-month period. The study population consisted of male and female seasonal agricultural workers over the age of 18, with no prior diagnosis of pulmonary disease, who were employed in grape harvesting in the Alaşehir district of Manisa, Türkiye, between 1 August and 1 October 2024. Data were collected on the workers' sociodemographic characteristics, smoking status, use of personal protective equipment during work, types of pesticides used in their workplaces, duration of employment during the grape harvest season, and their smoking habits both during the harvest season and in the six-month period following the end of the season. In addition, participants were monitored for employment in similar jobs during the follow-up period, presence of respiratory symptoms or exposure, any new diagnosis of lung disease, and hospital admissions related to respiratory causes. Pulmonary function tests, oxygen saturation levels, and heart rate measurements were performed at three time points: prior to the start of the grape harvest season, at the end of the season, and six months after the end of the season. The SF-12 Quality of Life Questionnaire, the mMRC, and the Borg scale were also administered at each assessment point. 15 Results Our study demonstrated that, in seasonal grape workers, both respiratory symptoms and pulmonary function continued to progressively deteriorate over a sixmonth period, despite the cessation of occupational exposure. These findings highlight the importance of registering and systematically monitoring seasonal agricultural workers. Ensuring their access to social security and conducting regular follow-up regarding their health status and potential disability are essential from both occupational and public health perspectives.