Artroskopik omuz cerrahisinde kateter ile devamlı serratus posterior süperior interkostal plan bloku ile tek seferlik serratus posterior süperior interkostal plan blokunun analjezik etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the analgesic effects of continuous serratus posterior superior intercostal plane block via catheter and single-shot serratus posterior superior intercostal plane block in arthroscopic shoulder surgery
- Tez No: 982607
- Danışmanlar: PROF. DR. SENEM GEÇER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Omuz artroskopisi, postoperatif analjezi, periferik sinir bloku kateteri, serratus posterior superior interkostal plan blok, peripheral nerve block catheter, postoperative analgesia, shoulder arthroscopy, serratus posterior superior intercostal plane block
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı serratus posterior süperior interkostal plan blokunun tek seferlik ve kateter ile devamlı uygulanmasının artroskopik omuz cerrahisi sonrası opioid tüketimine ve NRS skorlarına bakarak analjezik etkinliklerini, yan etkilerini ve hasta memnuniyetini karşılaştırmaktır. Çalışmaya 18-80 yaş arasında omuz artroskopisi planlanan 90 hasta dahil edildi. Hastalar 3 gruba ayrıldı. Birinci grup hastalara blok işlemi uygulanmadı. İkinci grup hastalara ameliyat öncesi 30 ml %0.25'lik bupivakain ile serratus posterior süperior interkostal plan bloku uygulandı. Üçüncü gruptaki hastalara 30 ml %0.25'lik bupivakain ile serratus posterior süperior interkostal plan bloku uygulandıktan sonra aynı düzleme kateter yerleştirildi. Postoperatif 24 saat boyunca sekiz saatte bir 1 mg/kg %0.25'lik bupivakain kateter yardımıyla verildi. Omuz artroskopisi ameliyatı tüm hastalarda genel anestezi altında gerçekleştirildi. Hastaların tamamına ameliyat sonrası tramadol ile hasta kontrollü analjezi uygulandı. Hastaların intraoperatif remifentanil ve sevoflran tüketimleri ölçüldü, hemodinamik parametreler değerlendirildi. Postoperatif 24 saatlik kullanılan opioid miktarları, ek analjezi ihityaçları, NRS (Sayısal derecelendirme skalası) ağrı skorları, bulantı kusma oranları, hasta memnuniyet skorları değerlendirildi. Postoperatif opioid tüketimi birinci grupta anlamlı olarak daha yüksek bulunurken (p<0.001), Grup 3 hastalarının toplam opioid tüketimi anlamlı olarak en düşük bulundu (p=0.001). Grup 2 ve Grup 3 hastalarının intraoperatif remifentanil tüketimleri birbirine benzer bulunurken Grup 1 hastalarının anlamlı olarak yüksek saptandı (p<0.001). Sevofluran tüketimleri arasında anlamlı fark saptanmadı (p=0.282). Hastaların postoperatif bulantı kusma şikayetlerinde Grup 2 ve Grup 3 arasında fark bulunmazken Grup 1'de istatistiksel anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Kurtarma analjezisi gereksinimi en çok Grup 1'de olurken en az Grup 3'te bulundu (p<0.001). Hastaların 30. dk, 1. saat ve 4. saat dinlenme NRS skorları Grup 2 ve Grup 3'te benzer bulunurken Grup 1 diğerlerine göre anlamlı düzeyde yüksek bulundu. 8. 12. ve 24.saatlerde ise Grup 1 ve Grup 2 NRS skorlarında anlamlı fark bulunmazken Grup 3 skorları diğerlerine göre anlamlı derecede düşük saptandı (p<0.001). Hasta memnuniyet skorlarında gruplar arası anlamlı fark saptanmadı (p=0.244). Omuz artroskopisi cerrahisinde serratus posterior süperior interkostal plan bloku kateter uygulaması postoperatif dönemde hastaların daha az opioid tüketimini sağlamış ve hastalarda daha düşük ağrı skorları saptanmıştır. Hastalarda opioid nedenli yan etki daha az görülürken kateter nedenli bir komplikasyon oluşmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the analgesic efficacy, side effects, and patient satisfaction of single-shot versus continuous serratus posterior superior intercostal plane block (SPSIPB) by evaluating postoperative opioid consumption and numerical rating scale (NRS) pain scores in patients undergoing arthroscopic shoulder surgery. Ninety patients aged between 18 and 80 years who were scheduled for arthroscopic shoulder surgery were included in the study. Patients were divided into three groups. Group 1: No block procedure was performed. Group 2: A single-shot serratus posterior superior intercostal plane block was administered preoperatively with 30 mL of 0.25% bupivacaine. Group 3: Following the administration of 1 mg/kg of 0.25% bupivacaine for SPSIPB, a catheter was inserted into the same plane. Through this catheter, 30 mL of 0.25% bupivacaine was administered every eight hours for 24 hours postoperatively. All surgeries were performed under general anesthesia. All patients received postoperative patient-controlled analgesia (PCA) with tramadol. Intraoperative remifentanil and sevoflurane consumptions were measured, and hemodynamic parameters were recorded. Postoperative opioid consumption within 24 hours, additional analgesic requirements, NRS pain scores, incidence of nausea and vomiting, and patient satisfaction scores were evaluated. Postoperative opioid consumption was significantly higher in Group 1 (p < 0.001), while total opioid consumption was lowest in Group 3 (p = 0.001). Intraoperative remifentanil consumption was similar between Groups 2 and 3, but significantly higher in Group 1 (p < 0.001). There was no significant difference in sevoflurane consumption among groups (p = 0.282). The incidence of postoperative nausea and vomiting was similar between Groups 2 and 3, but significantly higher in Group 1. The need for rescue analgesia was highest in Group 1 and lowest in Group 3 (p < 0.001). NRS pain scores at rest at 30 minutes, 1 hour, and 4 hours were similar in Groups 2 and 3 but significantly higher in Group 1. At 8, 12, and 24 hours, no significant difference was observed between Groups 1 and 2, whereas Group 3 had significantly lower NRS scores compared to the others (p < 0.001). There was no significant difference in patient satisfaction scores among the groups (p = 0.244). In arthroscopic shoulder surgery, the use of continuous serratus posterior superior intercostal plane block via catheter provided lower postoperative opioid consumption and lower pain scores compared with single-shot block or no block. Opioid-related adverse effects were less frequent, and no catheter-related complications were observed.