İlahiyat ve İslami ilimler fakültelerinde işlenen sarf konularında âyet ve hadislerle istişhâd durumu
Status of istishhad with verse and hadith on sarf courses processed in theology and Islamic sciences faculties
  1. Tez No: 982705
  2. Yazar: MUHAMMET SIDDIK GÜNAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET AKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Din, Linguistics, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Arap dili, İlahiyat fakülteleri, İstişhad, Theology faculties, Quotation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Arapça öğretiminde önemli bir yere sahip olan sarf ilminin öğretiminde âyet ve hadislerle istişhâd yönteminin kullanımını incelemiştir. Türkiye'de yaygın olarak kullanılan Akademik Arapça, el-Arabiyyetü Beyne Yedeyk, el-Kavâʾidu'l-Muşecciʿa ve el-Arabiyyetü li'l-Hayât setleri ele alınmış; sarf konularında istişhâdın ne ölçüde yer aldığı analiz edilmiştir. Sonuçta setlerin genellikle âyetlere ağırlık verdiği, hadis örneklerinin ise sınırlı kaldığı görülmüştür. Âyetlerle istişhâd bakımından el-Arabiyyetü Beyne Yedeyk ve el-Kavâʾidu'l-Muşecciʿa, hadislerle istişhâd bakımından ise özellikle el-Kavâʾidu'l-Muşecciʿa seti öne çıkmıştır. Araştırma, tablolar ve istişhâdı âyet veya hadisle yapılmayan konuların âyet örneklerinin tespitiyle de ileride yapılacak araştırmalara yöntemsel katkı sunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examines the use of Qur'anic verses and Hadiths as a method of istishhād in the teaching of ṣarf, which holds a significant place in Arabic language instruction. Four widely used sets in Turkey Akademik Arapça, al-'Arabiyyah Bayna Yadayk, al-Qawāʿid al-Mushajjiʿah, and al-'Arabiyyah li'l-Ḥayāt were analyzed to determine the extent to which istishhād was employed in the presentation of ṣarf topics. The findings indicate that the sets generally gave priority to Qur'anic verses, while examples from Hadiths remained limited. In terms of Qur'anic istishhād, al-'Arabiyyah Bayna Yadayk and al-Qawāʿid al-Mushajjiʿah stood out, whereas with regard to Hadith istishhād, al-Qawāʿid al-Mushajjiʿah was particularly prominent. Furthermore, by providing tables and identifying Qur'anic examples for topics where istishhād was not made through verses or Hadiths, this research offers methodological contributions for future studies.