Sürdürülebilir bir güçlendirme yöntemi olarak polimer matrisli lif takviyeli kompozitlerin geliştirilmesi ve betonarme elemanlara uygulanması
Development of polymer matrix fiber reinforced composites as a sustainable strengthening method and application in reinforced concrete elements
  1. Tez No: 982746
  2. Yazar: CİHAN KARADEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN MURAT TANARSLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ANSYS, Betonarme kiriş, FRP malzemeler, Yapısal güçlendirme, ANSYS, Reinforced concrete beam, FRP materials, Structural empowerment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, betonarme kirişlerin eğilme dayanımının sürdürülebilir ve düşük maliyetli takviye malzemeleri içeren polimer kompozitler kullanılarak artırılması hedeflenmiştir. Bu kapsamda, yapı elemanlarının deprem performansının daha yaygın ve ekonomik biçimde güçlendirilmesine katkı sağlanması amaçlanmıştır. Deneysel çalışmanın ilk aşamasında, sürdürülebilir takviye malzemeleri olarak atık cam lifleri, kenevir kumaş ve jüt kumaş tercih edilmiştir. Ayrıca, piyasada hazır temin edilebilen cam elyaf dokuma kumaş ve cam elyaf keçe de kompozit üretiminde değerlendirilmiştir. Altı katmanlı kompozit numuneler tasarlanmış ve farklı katman dizilimlerine sahip toplam yirmi yedi adet numune üretilmiştir. Tüm numuneler, çekme ve eğilme testlerine tabi tutulmuştur. İlk mekanik testler sonucunda, dayanım ve sürdürülebilirlik açısından uygun bulunan numunelere karakterizasyon testleri yapılmıştır. Bu kapsamda, lif-matris ara yüzey uyumu ve mikroyapısal bütünlük taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile incelenmiştir. Sıcaklık değişimine bağlı mekanik özellikler, dinamik mekanik analiz (DMA) yöntemi ile sıcaklık değişimine bağlı bozunma davranışı, termogravimetrik analiz (TGA) ile nem etkisi altındaki fiziksel değişim ise su emme ve damıtılmış suda yaşlandırma testleri ile değerlendirilmiştir. Bu hibrit kompozitler, eğilme dayanımı yetersiz olan ve iki farklı beton basınç dayanımı sınıfına sahip betonarme kirişlerin güçlendirilmesinde kullanılmıştır. Bu kompozitler, epoksi yapıştırma ve mekanik ankraj yöntemi ile uygulanmış ve güçlendirilen yedi betonarme kirişin davranışı, iki adet güçlendirilmemiş kontrol kirişi ile karşılaştırılmıştır. Güçlendirilen kirişlerde rijitlik, nihai dayanım ve süneklik gibi değerlerde artışlar elde edilmiştir. Ayrıca, deney elemanlarına ait doğrusal olmayan analiz sonuçları, ANSYS sonlu elemanlar yazılımı kullanılarak elde edilmiş ve deneysel verilerle karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to enhance the flexural strength of reinforced concrete beams using polymer composites that incorporate sustainable and low-cost reinforcement materials. The aim is to contribute to the more widespread and economical strengthening of structural elements' seismic performance. In the initial phase of the experimental study, waste glass fibers, hemp fabric, and jute fabric were selected as sustainable reinforcements. In addition, commercially available woven glass fabric and glass fiber mats were used in composite production. Six-layer composite specimens were designed, and twenty-seven specimens with different layer configurations were fabricated. All specimens were subjected to tensile and flexural tests. Based on the initial mechanical results, specimens deemed suitable for strength and sustainability underwent further characterization. In this context, fiber-matrix interfacial adhesion and microstructural integrity were examined using scanning electron microscopy (SEM). Mechanical properties under temperature variations were evaluated using dynamic mechanical analysis (DMA), while thermal degradation properties were assessed through thermogravimetric analysis (TGA). Physical changes under moisture exposure were also investigated using water absorption and distilled water aging tests. This hybrid composites were employed in strengthening reinforced concrete beams with inadequate flexural strength, produced in two different concrete compressive strength classes. These composites were applied using epoxy bonding and mechanical anchoring methods. The behavior of seven strengthened beams was then compared with two unstrengthened control specimens. The strengthened beams exhibited significant improvements in terms of stiffness, ultimate load capacity, and ductility. Furthermore, nonlinear analysis results of the test specimens were obtained using ANSYS finite element software and compared with corresponding experimental data.