Yabancıların hizmet akdiyle çalışması ve sona ermesi
Employment and termination of foreigners under service contracts
- Tez No: 982751
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT SARI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Hukuk, Law
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışmamızda, Türkiye'de yabancı sıfatını taşıyan kişilerin 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu (TBK) Hizmet Sözleşmesi kapsamında çalışmaya başlaması, devamı ve sona erme hallerine ilişkin olarak ortaya çıkan sorunlar ve çözüm yolları üzerinde odaklanılmıştır. Esasen, Türkiye'de çalışan yabancıların çoğu, küçük işletmelerde çalıştıkları için,“iş sözleşmesi”ile değil,“hizmet sözleşmesi”ile çalışmaktadırlar. Esasen“yabancıların çalışması”üzerine çalışılan eserlerin büyük çoğunluğu, iş sözleşmesi üzerinde durmuşlar ve az bir şekilde TBK'da düzenlenen hizmet sözleşmesi konusuna değinmişlerdir. Bu nedenle çalışmamızda TBK'daki hizmet sözleşmeleri geniş bir şekilde incelenmiştir. Ayrıca, oransal olarak daha az yabancının çalıştığı“iş sözleşmesi”ne ilişkin“İş Kanunu”hükümleri de incelenmiş ve birbirlerinden ayrıldıkları hususlar da tespit edilmiştir. İş Kanunu ve Borçlar Kanunu dışında yabancılara yönelik 13.08.2016 tarihinde yürürlüğe giren 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu'nun uygulanmasına dair esaslar da çalışmamızda yer almıştır. Bu üç kanun, yabancıların hizmet sözleşmesiyle çalışmasına ilişkin konularda çok önemli temel uygulama metnini oluşturmaktadır. Ancak, bu kanunların yanı sıra çok sayıda genel ve özel kanunlarda da düzenlenmeler bulunmaktadır. Yabancıların hizmet sözleşmesi konusunun anlaşılması için, yabancı kavramı ve çalışma izinleri üzerinde durulduktan sonra, hizmet sözleşmesi ile çalışma hayatına başlayanların hak ve mükellefiyetleri incelenmiştir. Daha sonra da, hizmet akdi sona erdiğinde, ilgili yabancıların hakları konusu incelenmiştir. Türkiye'de on çeşit“özel statülü çalışan”ve çok sayıda da, daha farklı statüde çalışan yabancının bulunduğu tespit edilmiştir. Konunun tam çözümlenebilmesi için yabancı kavramı ile yabancıların çalışma izinlerine dair hususlar tespit edilmiştir. Uluslararası koruma geçici koruma kapsamındaki kişiler için ayrıca tespitler yapılmış ve çalışma iznine dair hususlar incelenmiştir. Geçici koruma hakkı ile çalışan Suriyelilerin, halen kısa dönem olan çalışma izinlerinin, uzun dönemli çalışma iznine dönüştürülmesinin imkânsız olduğu tespit edilmiş, yabancılık unsuru içeren konularda, uzmanlık oluşması ve uygulama birliği için özel yetkili mahkemelerin kurulması gerektiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the provisions applicable to the commencement, continuation, and termination of employment under the Service Contracts of Turkish Code of Obligations No. 6098 for foreigners in Turkey. Essentially, because most foreigners working in Turkey work in small businesses, they are employed under“service contracts”rather than“employment contracts.”The vast majority of researchers on the subject of foreign employment have focused on employment contracts and have barely touched upon the service contracts regulated in the TCC. Service contracts under the TCC are examined in detail. Furthermore, the provisions of the“Labor Law”regarding“employment contracts,”which employ proportionally fewer foreigners, are examined, and their differences are identified. On the other hand, the law titled“Principles for the Application of These Two Laws to Foreigners”was included in the International Labor Force Law No. 6735, which entered into force on August 13, 2016. These three laws constitute a crucial fundamental text for implementing employment contracts with foreigners. However, in addition to these laws, numerous general and special laws also contain regulations. To understand the issue of employment contracts with foreigners, the concept of foreigners and work permits were examined, followed by an examination of the rights and obligations of those who began their working lives with an employment contract. The rights of foreigners at the end of an employment contract were then examined. It was determined that there are twelve types of“special status employees”in Turkey, and numerous foreigners working under other statuses. To fully address this issue, the concept of foreigners and issues related to work permits for foreigners were identified. Separate assessments were made for individuals under international and temporary protection, and issues related to work permits were examined. It has been determined that it is impossible for Syrians working under temporary protection to convert their short-term work permits into long-term ones.