Sosyal medya ve kentlilik bilinci: Üniversite gençliğine yönelik bir araştırma
Social media and urban consciousness: A research on university youth
- Tez No: 982753
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE YAVAŞGEL, PROF. DR. NURAY YILMAZ SERT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Bilgi ve iletişim teknolojileri, Information and communication technologies
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde dijitalleşmenin etkisiyle toplumsal yapı dönüşmekte; bireylerin kentle kurdukları ilişkiler ve kente ilişkin farkındalıkları da bu dönüşümden etkilenmektedir. Castells'in Ağ Toplumu Kuramı'ndan hareketle bu çalışmada, sosyal medya kullanımı ile kentlilik bilinci arasındaki ilişkiyi incelemek ve sosyal medyanın kente yönelik farklı kullanım davranışlarına göre kentlilik bilincindeki farklılıkları değerlendirmek amaçlanmaktadır. Ancak bunun için öncelikle geçerli ve güvenilir bir kentlilik bilinci ölçeğine ihtiyaç duyulmuştur. Bu kapsamda, keşfedici sıralı karma yöntem araştırması kullanılmış ve ölçek geliştirme süreci takip edilmiştir. Öncelikle alan yazın taraması yapılmış, ardından lisans öğrencileriyle derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiş ve elde edilen bulgularla madde havuzu oluşturulmuştur. Daha sonra açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri yapılarak ölçeğin yapı geçerliği test edilmiştir. Sürecin sonunda, sosyo-kültürel, mekânsal, psikolojik ve politik bilinç olmak üzere 4 boyut 20 maddelik bir ölçme aracı elde edilmiştir. Ölçme aracının genel güvenirlik katsayısı 0,90 olarak hesaplanmış; boyutlar bazında da güvenirlik değerlerinin kabul edilebilir düzeyde olduğu belirlenmiştir. Ölçek geliştirme sürecinin tamamlanmasını takiben, araştırmanın amacına uygun olarak oluşturulan hipotezler, ilişkisel tarama modeli kapsamında gerçekleştirilen nicel analizlerle test edilmiştir. Bu aşamada, geliştirilen Kentlilik Bilinci Ölçeği, alan yazında yer alan Sosyal Medya Kullanımı Ölçeği ve betimsel sorulardan yararlanılmıştır. Veriler, Pearson Korelasyon Analizi, Bağımsız Örneklemler t Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve Scheffé Testi kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular sonucunda, sosyal medya kullanımı ile kentlilik bilinci arasında pozitif yönlü anlamlı, ancak zayıf bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's world, the process of digitalization is transforming the social structure; consequently, individuals' relationships with the city and their awareness of it are also being affected by this transformation. Drawing on Castells' Network Society Theory, this study aims to examine the relationship between social media use and urban consciousness and to evaluate the differences in urban consciousness based on various city-oriented social media usage behaviors. Howeever, to achieve this, a valid and reliable urban consciousness scale was required. An exploratory sequential mixed-methods design was employed, and the scale development process was followed. Based on a literature review and in-depth interviews with undergraduate students, an item pool was created, followed by exploratory and confirmatory factor analyses to test construct validity. As a result of the process, a 20-item measurement tool consisting of four dimensions—socio-cultural, spatial, psychological, and political consciousness—was developed. The overall reliability coefficient of the instrument was calculated as 0.90, and the reliability values for each dimension were found to be at acceptable levels. Following the completion of the scale development process, the hypotheses formulated in line with the aim of the study were tested through quantitative analyses conducted within the framework of the correlational survey design. At this stage, the newly developed Urban Consciousness Scale, the Social Media Usage Scale from the literature, and descriptive questions were utilized. The data were analyzed using Pearson Correlation Analysis, Independent Samples t-Test, One-Way Analysis of Variance (ANOVA), and Scheffé Test. The findings revealed a significant but weak positive relationship between social media use and urban consciousness.