Türkiye'de politikanın popüler müziğe etkisi: Anadolu Pop örneği (1960-1980)
The effect of politics on popular music in Turkey: The example of Anatolian Pop (1960-1980)
- Tez No: 982772
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET EMRE ATEŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, Müzik, Siyasal Bilimler, History, Music, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Müzik felsefesi, Pop müzik, Türk siyasi tarihi, Music philisophy, Turkish political history
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Anadolu popu“Tin Bilimleri”temelinde anlamaya yönelik bir kültür tarihi araştırmasıdır. Anadolu pop, Türk popüler müziğinin doğuş yılları olan 1960'larda ortaya çıkmış ve popüler müziğe“ulusal”bir nitelik katmayı amaçlamış bir türdür. 1960-1980 dönemindeki serüveninde Anadolu pop iki evre halinde ele alınabilir. 1960'lardan 1970'lere uzanan mikropolitika evresinde Anadolu pop,“romantizmin politikası”ya da dönemin“ulusal kalkınmacı”tinselliğinin izdüşümü olarak kentli popülizmi çerçevesinde bir“ulusal”sosyal sanat yaklaşımı ortaya koyar; böylece kır-kent düalizmini aşan bir Cumhuriyetçi ütopyayı dışavurur. 1970'lerin ortalarından başlayıp 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'ne uzanan makropolitika evresinde ise akım içerisinden Cem Karaca, Selda Bağcan, Edip Akbayram gibi isimler 1970'lerdeki sol kitleselleşme ile organik bağ kurup dönemin sol tinselliğine içkin hale gelmişlerdir. Bu evrede kır-kent düalizmine ilişkin kentli popülizmi yerine sol-sağ ayrımını parlatan sol popülist bir makropolitik örüntü söz konusudur. Anadolu pop dönemin amaçlar ve değerler bakımından ufkunu belirleyen 27 Mayıs 1960 Darbesi'ne bağlı biçimde doğup gelişmiştir. Gelgelelim 1970'lerdeki makropolitik örüntü, dönemin ufkunun kapandığını açıkça gösterir. Nitekim bu kültür tarihi anlatısında bugün Anadolu pop olarak anılan popüler müzik akımının mikropolitika olarak nasıl yükselip düştüğü ve politik hayattaki akışta nasıl bir makropolitik kırılmaya uğradığı, dönemin tinselliği kapsamında daha ziyade politik gelişmelere, değişim ve dönüşümlere dikkat verilerek anlaşılmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
This study is a cultural history research aimed at understanding Anatolian pop music based on the“geisteswissenschaften.”Anadolu pop is a genre that emerged in the 1960s, the birth years of Turkish popular music, and aimed to give popular music a“national”character. Anadolu pop can be divided into two phases during its journey from 1960 to 1980. During the micropolitical phase spanning the 1960s to the 1970s, Anatolian pop presents a“national”social art approach within the framework of urban populism, as the“politics of romance”or the reflection of the period's“national developmentalist”spirituality; thus, it expresses a Republican utopia that overcomes the rural-urban dualism. In the macro-political era that began in the mid-1970s and ended with the military coup of September 12, 1980, figures such as Cem Karaca, Selda Bağcan, and Edip Akbayram established organic bondwith the leftist mass movement of the 1970s and became inherent to the leftist spirit of the era. In this phase, instead of urban populism related to the rural-urban dualism, there was a left-wing populist macro-political pattern that highlighted the left-right divide. Anatolian pop emerged and developed in connection with the May 27, 1960 coup, which defined the era's horizons in terms of goals and values. However, the macro-political pattern of the 1970s clearly shows that the horizon of the period has closed. As a result, in this cultural history narrative, how the popular music genre known today as Anatolian pop rose and fell as micro-politics and how it underwent a macro-political rupture in the flow of political life will be understood by focusing on political developments, changes, and transformations within the context of the spirituality of the period.