Konut ve çatılı işyeri kira sözleşmelerinde alt kira
Sublease in residential and commercial lease agreements
  1. Tez No: 982775
  2. Yazar: ALİ HAYDAR BEKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARZU GENÇ ARIDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Alt kira sözleşmesi, kira sözleşmesi, konut ve çatılı işyeri kiraları, alt kira sözleşmesinin sona ermesi, Türk Borçlar Kanunu, Sublease agreement, lease agreement, residential and commercial lease, Termination of the sublease agreement, Turkish Code of Obligations
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu ile kira sözleşmeleri bakımından yeni nitelikte birçok düzenlemeye yer verilmiş olup, 818 s. Borçlar Kanunu ile 6570 s. Gayrimenkullerin Kiralanması Hakkında Kanun'un tek çatı altında birleştirildiği söylenebilir. Kiracının kiralananı üçüncü bir kişiye yeniden kiraya vermesi ile oluşan alt kira sözleşmesi de TBK m. 322 ile kanunda yer almış, bu düzenleme ile konut ve çatılı işyerlerine ilişkin alt kira sözleşmelerinde aranan kiraya verenin rızası şartına da yer verilerek adi kiralara ilişkin alt kira sözleşmesi ile farkı ortaya konulmuştur. Kanun sistemindeki yeni yapı, değişen sosyo-ekonomik koşulların uygulamada konut ve çatılı işyerlerine dair alt kira sözleşmelerine başvurma ihtiyacını ciddi anlamda artırmış olması ve bunun sonucunda meydana gelen güncel uyuşmazlıklar bu konunun incelenmesini gerekli kılmış, çalışmamız ile bu hususlara doktrin ve yargı kararları ışığında cevap aranmak istenmiştir. Çalışmamızın birinci bölümünde; alt sözleşmelerin bir türü olan alt kira sözleşmesi, bu özelliği nedeniyle alt sözleşme çerçevesinde incelenerek; tanımı, amacı, unsurları ve hukuki niteliğinden bahsedildikten sonra asıl kira sözleşmesi ile olan ilişkisi ortaya konulmaya çalışılmış, akabinde Türk hukukundaki tarihsel gelişimine değinilmiş ve benzer kurumlarla karşılaştırılması yapılmıştır. İkinci bölümde konut ve çatılı işyerlerine ilişkin alt kira sözleşmesine daha derin bir yaklaşım ortaya koymak amaçlanmış, bu minvalde sözleşmenin kurulması özellikle asıl kiraya verenin rıza şartı üzerinde durularak açıklanmak istenmiştir. Tarafların kendi aralarında ve asıl kiraya veren ile olan ilişkisi, karşılıklı hak ve borçlarına değinilerek aktarılmaya çalışılmıştır. Nihayet son bölümde konut ve çatılı işyerlerine ilişkin alt kira sözleşmelerinin sona ermesi ele alınmıştır. Sona ermenin nedenleri, kanundaki konut ve çatılı işyerlerine uygulanabilir genel nedenler ile konut ve çatılı işyerlerine özgü nedenler olarak ayrı ayrı anlatılmış, ayrıca asıl kira sözleşmesinin sona ermesinin alt kira sözleşmesine olan etkisi üzerinde durulmuştur. Sona ermenin sonuçları; özellikle asıl kiraya verenin, rızası alınmadan akdedilen konut ve çatılı işyerlerine ilişkin bir alt kira sözleşmesi olması halinde, alt kiraya veren ile alt kiracıya karşı olan hak ve imkanlarına ağırlık verilerek açıklanmış ve çalışma böylelikle sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Turkish Code of Obligations No. 6098 introduced numerous novel regulations regarding lease agreements, effectively unifying the provisions of the repealed Code of Obligations No. 818 and the Law No. 6570 on the Leasing of Real Estate under a single framework. Among these is the sublease agreement, which arises when the tenant relets the leased property to a third party, and which is specifically regulated under Article 322 of the TCO. This provision highlights the requirement of the landlord's consent for subleases in residential and roofed workplace leases, thereby distinguishing it from subleases in ordinary lease relationships. The current legal structure, together with changing socio-economic conditions, has led to a significant increase in the use of sublease agreements for residential and commercial properties. The resulting legal disputes necessitate a comprehensive examination of the subject. This study seeks to address these issues through a doctrinal analysis supported by case law. The first part of the study examines the sublease agreement as a type of sub-contract. The definition, purpose, essential elements, and legal nature of sublease contracts are explored, followed by an analysis of their relationship with the principal lease agreement. Furthermore, the historical development of subleasing in Turkish law is discussed, and comparisons are made with similar legal institutions. The second part aims to provide a more in-depth approach to sublease agreements concerning residential and roofed workplace leases. Particular attention is paid to the requirement of the landlord's consent for the validity of such agreements. The legal relationship between the parties inter se, as well as their relationship with the original lessor, is elaborated upon with a focus on their reciprocal rights and obligations. Finally, the third part addresses the termination of sublease agreements in residential and roofed workplace leases. Termination grounds are explained by distinguishing between general grounds applicable to all lease types and specific grounds relevant to these particular leases. Finally, special emphasis is placed on the legal consequences of subleases made without the landlord's consent, especially regarding the landlord's rights and remedies against both the primary tenant and the subtenant.