İnsan haklarının ötekisi: Mülteci
The other of human rights: The refugee
- Tez No: 982776
- Danışmanlar: PROF. DR. SANEM YAZICIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: İnsan Hakları, mültecilik, yurttaşlık, Hannah Arendt, evrensellik, haklara sahip olma hakkı, Human Rights, refugees, citizenship, Hannah Arendt, universality, the right to have rights
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, İnsan Haklarının felsefi temellerini tarihsel süreç içerisinde inceleyerek, özellikle“mültecilik”olgusu üzerinden bu hakların evrensellik iddiasını sorgulamayı amaçlamaktadır. İnsan Haklarının yalnızca insan olma temelinde değil, çoğu zaman ulus-devletin tanıdığı yurttaşlık statüsüyle ilişkilendirildiği savunulmakta; bu durumun, mülteciler gibi statüsüz bireyleri“hak-sız”bir konuma sürüklediği ileri sürülmektedir. Çalışmada nitel bir yöntem benimsenmiş; tarihsel ve kavramsal çözümleme yoluyla İnsan Haklarının kuramsal temelleri ve mülteciliğe dair felsefi yaklaşımlar karşılaştırmalı biçimde analiz edilmiştir. Antik Yunan düşüncesinden modern ve çağdaş döneme uzanan insan anlayışları ile birlikte, 1948 İnsan Hakları Evrensel Bildirisi ve 1966 Sözleşmelerinin içerdiği hak tasarımları ele alınmıştır. Hannah Arendt'in“haklara sahip olma hakkı”kavramı çerçevesinde mültecilik, İnsan Hakları söyleminin sınırlarını belirleyen bir kriz alanı olarak değerlendirilmiş; Giorgio Agamben ve Costas Douzinas'ın çağdaş eleştirileriyle bu sınırlar derinleştirilmiştir. Çalışmanın sonucunda, İnsan Haklarının sabit ve tamamlanmış bir yapıdan ziyade; kültürel, siyasal ve tarihsel koşullara bağlı olarak sürekli yeniden tanımlanan ve dönüşen dinamik bir yapı arz ettiği ortaya konmuş ve günümüzdeki ihlaller ve paradokslar ışığında felsefi çalışmaların önemi vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the philosophical foundations of Human Rights within a historical process, with a particular focus on“refugees”and to question the claim of universality of these rights. It is argued that Human Rights are often associated not solely with being human but rather with the citizenship status granted by the nationstate; such an association puts stateless individuals, such as refugees, into a position of being“right-less”. The study adopts a qualitative method through historical and conceptual analysis. It comparatively examines the theoretical foundations of Human Rights and philosophical approaches to refugees. Conceptions of the human from Ancient Greek thought to the Modern and Contemporary periods were explored, alongside the rights enshrined in the 1948 Universal Declaration of Human Rights and the 1966 Covenants. Within the framework of Hannah Arendt's concept of“the right to have rights”, being a refugee is considered as a crisis zone that delineates the boundaries of the Human Rights discourse; these boundaries are further elaborated upon through the contemporary critiques of Giorgio Agamben and Costas Douzinas. The study concludes that Human Rights should not be regarded as a fixed and completed structure, but rather as a dynamic construct that is continuously redefined and transformed depending on cultural, political and historical conditions. The importance of philosophical inquiry in the face of contemporary violations and paradoxes is thus emphasized.