Bilinçli farkındalık ve evlilik doyumu arasındaki ilişkide olumlu çatışma çözüm stilinin ve ilişkide otantikliğin aracı rolü
The mediating role of positive conflict resolution style and authenticity in relationships in the relationship between mindfulness and marital satisfaction
  1. Tez No: 982807
  2. Yazar: DİLARA NUR BÜŞRA AÇICI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİSA SEVİ KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bilinçli farkındalık, evlilik doyumu, otantiklik, çatışma çözme stili, Mindfulness, marital satisfaction, authenticity, conflict resolution style
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı bilinci farkındalık ve evlilik doyumu arasındaki ilişkide olumlu çatışma çözme stinin ve ilişkide otantikliğin aracı rolünün incelenmesidir. İlişkisel tarama deseni kullanılarak yürütülen çalışmaya 403 yetişkin birey katılmıştır. Veri toplama sürecinde sosyodemografik bilgi formu, Çatışma Çözme Stilleri Ölçeği, Evlilik Doyumu Ölçeği, Bilinçli Farkındalık Ölçeği ve İlişkide Otantiklik Ölçeği kullanılmıştır. Veriler SPSS programı aracılığıyla betimsel istatistikler, Pearson korelasyon analizleri ve Hayes Process Macro yöntemleriyle incelenmiş; aracılık etkileri bootstrap yaklaşımıyla test edilmiştir. Analiz bulguları, bilinçli farkındalığın evlilik doyumu üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca, ilişkide otantikliğin bilinçli farkındalık ile evlilik doyumu arasındaki ilişkide kısmi aracılık rolü üstlendiği belirlenmiştir. Bu bulgu, bireylerin kendilerini dürüst, içten ve şeffaf bir şekilde ifade etmelerinin, bilinçli farkındalığın evlilik doyumuna olan etkisini güçlendirdiğini göstermektedir. Öte yandan, olumlu çatışma çözme stillerinin beklenen aracılık etkisini göstermediği ve bilinçli farkındalık ile evlilik doyumu arasında negatif yönde bir ilişki sergilediği tespit edilmiştir. Bu durum, yüzeysel uyum sağlama, sorunları erteleme ya da kişisel ihtiyaçların bastırılmasına dayalı stratejilerin otantik iletişimle çelişerek uzun vadede evlilik doyumunu azaltıcı bir işlev görebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the mediating role of positive conflict resolution style and authenticity in relationships in the relationship between mindfulness and marital satisfaction. The study, conducted using a relational survey design, involved 403 adult participants. Data collection involved the use of a sociodemographic information form, the Conflict Resolution Styles Scale, the Marital Satisfaction Scale, the Mindfulness Scale, and the Authenticity in Relationships Scale. The data were analyzed using descriptive statistics, Pearson correlation analyses, and Hayes Process Macro methods via the SPSS program; mediation effects were tested using the bootstrap approach. The analysis results revealed that mindfulness has a significant and positive effect on marital satisfaction. Furthermore, it was determined that authenticity in relationships plays a partial mediating role in the relationship between mindfulness and marital satisfaction. This finding indicates that individuals' ability to express themselves honestly, sincerely, and transparently strengthens the effect of mindfulness on marital satisfaction. On the other hand, positive conflict resolution styles did not demonstrate the expected mediating effect and were found to be negatively associated with both mindfulness and marital satisfaction. This suggests that strategies based on superficial compliance, postponing problems, or suppressing personal needs may contradict authentic communication and, in the long term, function as a factor that reduces marital satisfaction.