Tarihten günümüze Tayland'da Kur'an eğitim ve öğretiminin serüveni (Kurumlar-şahıslar-eserler)
The adventure of Qur'an education and teaching in Thailand from history to present (Institutions-individuals-works)
  1. Tez No: 982848
  2. Yazar: WIPAWEE RUENSUK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KERİM ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Kıraat, Tecvid, Tayland, Kur'ân Eğitimi, Taylandlı Kurrâ, Taylandlı Kıraat Alimleri, Quran, Qiraat, Tajwid, Thailand, Quran Education, Thai Quran readers/Qurra, Thai Qiraat scholars
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Tayland'da Kur'an eğitim ve öğretiminin tarihsel süreçteki gelişimini ve günümüzdeki durumunu kurumlar, şahıslar ve eserler ekseninde incelemektedir. Tayland'daki İslam'ın köklü geçmişi, Kur'an eğitiminin de bu topraklarda erken dönemlerden itibaren varlık gösterdiğini ortaya koymaktadır. Geleneksel Pondok okullarından modern İslami eğitim kurumlarına ve üniversitelere uzanan bu serüven, Tayland Müslümanlarının dini kimliklerini koruma ve geliştirme çabalarının yanı sıra, ulusal eğitim sistemiyle entegrasyon süreçlerini de yansıtmaktadır. Çalışmada, Tayland'daki Kur'an eğitiminin tarihsel arka planı, önemli eğitim kurumları (Pondok, Tadika, İslam Özel Okulları), bu alanda öne çıkan tarihi ve çağdaş şahsiyetler, Tay diline yapılan Kur'an tercümeleri, tefsir çalışmaları, kıraat ve tecvid materyalleri ile Kur'an el yazmaları gibi temel eserler ele alınmıştır. Ayrıca, Kur'an eğitiminde kullanılan müfredatlar ve pedagojik yaklaşımlar de değerlendirilmiştir. Araştırma, Tayland'daki Kur'an eğitiminin, yerel kültürel dinamikler ve evrensel İslami standartlar arasındaki etkileşimini de gözler önüne sermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the historical development and current state of Qur'anic education and instruction in Thailand, focusing on institutions, personalities, and works. The deep-rooted history of Islam in Thailand reveals that Qur'anic education has been present in these lands since early periods. This journey, extending from traditional Pondok schools to modern Islamic educational institutions and universities, reflects the efforts of Thai Muslims to preserve and develop their religious identity, as well as their processes of integration with the national education system. The study addresses the historical background of Qur'anic education in Thailand, significant educational institutions, prominent historical and contemporary figures in this field, Qur'an translations into the Thai language, exegesis (tafsir) studies, recitation (qira'at) and tajwid materials, and fundamental works such as Qur'an manuscripts. Furthermore, the curricula and pedagogical approaches used in Qur'anic education are also evaluated. The research also highlights the interaction between local cultural dynamics and universal Islamic standards in Qur'anic education in Thailand.