İşçilik alacaklarında tüzel kişilik perdesinin kaldırılması
Lifting the veil of legal personality in labor receivables
- Tez No: 982853
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT BİÇER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Türk ticaret hukuku, Çalışma hukuku, İş hukuku, Turkish commercial law, Labour law
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
Özet
İşçinin bağlı çalışan olarak en temel motivasyonu, geçim kaynağı olan ücretidir. Günümüzde teknolojinin geldiği nokta itibariyle dijitalleşme iş dünyasına da giriş yapmıştır. Tüzel kişilerin ekonomideki tartışılmaz yeri giderek büyümekte ise de hem dijital çalışmaların yoğunlaşması hem İş Hukukundaki üçlü ilişkiler nedeniyle işverenin tespiti de güçleşmektedir. İşçilik alacakları ödenmediği zaman, işverenin tespiti oldukça önem kazanmaktadır. Özellikle sermaye şirketlerinde hâkim olan ve tüzel kişinin, kendini oluşturan ortaklarından bağımsız malvarlığının bulunması ile ortakların sınırlı sorumlu olması karşısında; tüzel kişilik perdesinin kaldırılması teorisi, işçinin alacağına kavuşabilmesine aracılık etmektedir. İşverenin, işçilik alacaklarını ödemekten kaçınmak ve işçinin başta iş sözleşmesi ve İş Kanunu olmak üzere kanunlardan doğan haklarını kullanabilmesini engellemek amacıyla temsilde farklı kişiliklere yer vererek tüzel kişilik perdesini kötüye kullanması halinde, organik bağ içerisinde bulunduğu tespit edilen işverenler özdeş kabul edilerek tüzel kişinin bağımsızlığı ve ayrılık ilkesinden sapılarak perde arkasındaki gerçek sorumluların tespiti ile işçilik alacaklarından müteselsilen sorumlu olduklarına karar verilebilmektedir. Bu çalışmada; bir kısım işçilik alacakları hakkında genel bilgi verilerek işverenin tespiti noktasında İş Hukukundaki üçlü ilişkilere değinilmiş ve tüzel kişilik perdesinin kaldırılması teorisi ile organik bağ kavramı, mahkeme kararlarıyla desteklenip dürüstlük kuralı, hakkın kötüye kullanılması yasağı, muvazaa kavramlarıyla beraber ele alınmıştır. Tüzel kişilik perdesinin kaldırılmasında sözleşmeye aykırılık hükümlerinin uygulanabilirliği, işverenin cezai sorumluluğunun ve işverenin tazmin yükümlülüğünün bulunup bulunmadığı hususlarında değerlendirme yapılarak çalışma sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The worker's main motivation as a dependent worker is the income, which is the absolute means of living. With the development of technology in today's world, digitalization has also spread widely in the workplace. Despite the valuable role of legal entities in the current economy, which is continuously increasing, both the strengthening of digital work and the tripartite relationship in Labor Law make the determination of the employer much more difficult. When labor claims go unpaid, identifying the employer becomes especially important. In particular, given that in capital companies the legal entity has assets separate from its shareholders and that shareholders keep only limited liability, the theory of piercing the corporate veil serves as a tool to help workers recover their claims. If an employer misuses the corporate veil by creating different representative entities in order to avoid paying labor powers and to prevent the worker from exercising rights granted under the employment contract and labor law, the employers found to be organically connected may be treated as identical. In such cases, departing from the principle of the legal entity's independence and separateness, the real parties behind the entity can be identified and held jointly and severally liable for the worker's claims. In this study, general information is provided on certain labor claims, the tripartite relationships in Labor Law are discussed in relation to the determination of the employer, and the theories of piercing the corporate veil and the concept of organic connection are examined alongside the principles of good faith, the prevention of violation of rights, and the concept of fake transactions, supported by court decisions. The study includes an assessment of the applicability of breach-of-contract provisions in piercing the corporate veil, as well as whether the employer bears criminal liability or compensation obligations.