Obez genç kadın bireylerde yüksek yoğunluklu aralıklı egzersiz ve orta yoğunluklu sürekli egzersizin kilo kaybı, serum adiponektin, leptin, omentin düzeyi ile uyku ve yaşam kalitesi üzerineetkisi
The effects of high intensity interval training and medium intensity continuous training on weight loss, serum adiponectin, leptin, omentin level, sleep and quality of life in obese young female individuals
- Tez No: 982854
- Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN TUNCAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Obesty, Adpoknes, BIA, Exercse
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Obez Genç Kadın Breylerde Yüksek Yoğunluklu Aralıklı Egzersz ve Orta Yoğunluklu Sürekl Egzerszn Klo Kaybı, Serum Adponektn, Leptn, Omentn Düzey le Uyku ve Yaşam Kaltes Üzerne Etks Obezte, vücutta aşırı yağ brkmnden kaynaklanan, kronk hastalık ve erken ölüm rskn artıran yaygın br hastalıktır. Obezte prevalansının azaltılması brçok hastalığın önlenmes açısından önemldr. Klo kontrolünü sağlamaya yönelk egzersz yapılması önerlmektedr. Bu çalışma 18-50 yaş aralığındak 28 obeztel kadına 8 hafta boyunca haftada 3 gün bsklet ergometre chazıyla kalor kısıtlaması olmaksızın uygulanan yüksek şddetl aralıklı egzerszle (YŞAE) orta şddetl sürekl egzerszn (OŞSE) serum adponektn, leptn, omentn düzeyler; vücut kompozsyonu, antropometrk ölçümler; depresyon, uyku ve yaşam kaltesne etksn ncelemey amaçlayan randomze, tek kör, kontrol grubu çermeyen br çalışmadır. Başlangıçta ve 8 haftanın sonunda katılımcıların serum adponektn, leptn, omentn, byompedans (BİA) le ölçülen vücut kompozsyonu, bel ve kalça çevres, clt katlantı ölçümler, Beck Depresyon Ölçeğ (BDÖ), Pttsburgh Uyku Kalte Ölçeğ (PUKİ), Klonun Yaşam Kaltesne Etks (KYKE) Ölçeğ değerler kaydedlmştr. Çalışma btmnde başlangıca göre serum leptn düzeynde ve KYKE bedensel şlevler alt skalasında YŞAE grubunda anlamlı artış görülmüştür(p<0.05). Adponektn, omentn, BİA le ölçülen vücut kompozsyonu, klo ve BKİ değerlernde her k grupta anlamlı değşm zlenmemştr(p>0.05). Bel çevres, subskapuler ve supralak bölgeden ölçülen clt katlantı ölçümlernde her k grupta anlamlı düzeyde azalma olmuştur(p<0.05). Subskapuler bölge ölçümlerndek azalma OŞSE grubunda daha belrgndr(p<0.05). Kalça çevres, bseps, trseps bölgelernden ölçülen clt katlantı ölçümler, PUKİ uyku latansı ve uyku bozukluğu alt skalalarında OŞSE grubunda anlamlı azalma olmuştur(p<0.05). Bel/kalça oranı ve BDÖ puanı YŞAE grubunda anlamlı düzeyde azalmıştır(p<0.05). Bu sonuçlarla k egzersz türünün de bazı parametreler üzernde faydalı olableceğ gösterlmştr. Farklı egzerszlern vücut kompozsyonu ve serum adpokn düzeylerne etksnn belrlenmes çn kalor kısıtlamasının da sağlandığı uzun vadel randomze kontrollü çalışmalara htyaç vardır. Anahtar Kelmeler: Obezte, Adpokn, BİA, Egzersz
Özet (Çeviri)
The Effects of High Intensity Interval Training and Medium Intensity Continuous Training on Weight Loss, Serum Adiponectin, Leptin, Omentin Level, Sleep and Quality of Life in Obese Young Female Individuals Obesty s a prevalent chronc condton characterzed by excessve fat accumulaton, whch ncreases the rsk of comorbdtes and premature mortalty. Exercse nterventons wthout calorc restrcton are beng explored for ther effects on metabolc and psychosocal parameters n obese ndvduals.Ths randomzed, sngle blnd, non controlled tral nvestgated the effects of hgh ntensty nterval tranng (HIIT) and moderate-ntensty contnuous tranng (MICT) on serum adponectn, leptn, and omentn levels; body composton; anthropometrc measurements; depressve symptoms; sleep qualty; and qualty of lfe n 28 obese women aged 18–50 years. Partcpants performed cyclng exercses on an ergometer three tmes per week for 8 weeks. No detary nterventon was appled. Measurements were taken at baselne and post-nterventon, ncludng serum bomarkers, body composton va boelectrcal mpedance analyss (BIA), wast and hp crcumferences, sknfold thckness, the Beck Depresson Inventory (BDI), Pttsburgh Sleep Qualty Index (PSQI), and the Impact of Weght on Qualty of Lfe-Lte (IWQOL-Lte). A sgnfcant ncrease n serum leptn levels and IWQOL-Lte physcal functon subscale was observed n the HIIT group (p <0.05), whle no sgnfcant changes were found n adponectn, omentn, body weght, BMI, or BIA derved body composton n ether group (p > 0.05). Both groups showed sgnfcant reductons n wast crcumference and sknfold thckness at subscapular and supralac stes (p <0.05), wth a greater decrease n subscapular thckness n the MICT group (p <0.05). The MICT group also showed sgnfcant mprovements n bceps and trceps sknfolds and n PSQI sleep latency and dsturbance subscales (p <0.05). In the HIIT group, wast to hp rato and BDI scores sgnfcantly decreased (p <0.05). Both HIIT and MICT were benefcal n mprovng certan anthropometrc and psychosocal parameters n obese women. However, nether protocol sgnfcantly altered serum adpokne levels or overall body composton. Further long-term randomzed controlled trals ncorporatng detary restrcton are needed to better understand the effects of dfferent exercse modaltes on metabolc health n obesty.