Yakın fay yer hareketlerinin betonarme binaların sismik performansına etkisi
Effect of near fault ground movements on the seismic performance of reinforced concrete buildings
- Tez No: 982886
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHDİ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deprem Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Betonarme binalar, Deprem, Sismik performans, Yapısal hasar, Reinforced concrete buildings, Earthquake, Seismic performance, Structural damage
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Türkiye, aktif fay hatlarıyla çevrili bir deprem ülkesidir. Geçmişte yaşanan büyük depremler ağır can kayıplarına yol açmıştır ve bilimsel veriler de gelecekte benzer yıkıcı depremlerin yaşanacağını göstermektedir. Bu nedenle, yapıların depreme dayanıklı şekilde tasarlanması ve kayıpların en aza indirilmesi büyük önem taşımaktadır. Özellikle faya yakın bölgelerdeki yapılar, uzak faya kıyasla daha yüksek ivmelere maruz kalmakta ve bu durum yıkımı artırmaktadır. Bu tezde, yapıların sismik davranışını olağan dışı şekilde etkileyen yakın fay depremleri incelenmiş, bu tür depremlerin tasarım sürecine etkileri değerlendirilmiştir. Yönelim ve sıçrama gibi yakın faya özgü dinamik etkiler açıklanarak, bu etkilerin yapısal hasarı artırıcı rolü vurgulanmıştır. Uygulama bölümünde, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinde ağır hasar gören 7 katlı bir konut binası üzerinde, doğrusal olmayan zaman tanım alanında analizler yapılmıştır. Bu analizlerde hem uzak hem yakın fay deprem kayıtları kullanılmış, ayrıca yapıdaki perde elemanları azaltılarak dört farklı durum oluşturulmuştur. Sonuçlar, yakın fay depremlerinde taban kesme kuvvetleri, göreli kat ötelenmeleri ve eleman hasarlarının belirgin şekilde arttığını; perde azaltıldığında ise bina sismik performansının daha da zayıfladığını göstermiştir. Elde edilen bulgular, yakın fay etkilerinin yapı tasarımında mutlaka göz önünde bulundurulması ve perde kullanımı gibi dayanımı artıran önlemlerin ihmal edilmemesi gerektiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Turkey is a seismically active country surrounded by numerous active fault lines. Major earthquakes in the past have resulted in significant loss of life, and scientific data indicate that similarly destructive earthquakes are likely to occur in the future. Therefore, designing earthquake-resistant structures and minimizing potential losses are of critical importance. In particular, structures located near faults are exposed to significantly higher ground accelerations compared to those farther away, which increases the likelihood of severe damage. This thesis focuses on near-fault earthquakes, which have an unusually strong influence on the seismic behavior of structures, and evaluates their impact on the structural design process. Dynamic effects specific to near-fault ground motions, such as directivity and fling step, are explained, and their role in amplifying structural damage is emphasized. In the application section, a seven-story residential building that suffered heavy damage during the February 6, 2023 Kahramanmaraş earthquakes was analyzed using nonlinear time history analyses. Both near-fault and far-fault ground motion records were employed, and the shear wall elements in the structure were reduced to create four different structural configurations. The results showed that near-fault earthquakes led to significant increases in base shear forces, interstory drifts, and structural element damage compared to far-fault cases. Furthermore, reducing the number of shear walls led to even weaker seismic performance. These findings highlight the necessity of considering near-fault effects in structural design and underline the importance of including structural elements like shear walls that enhance seismic resistance.