Başlangıcından günümüze hafızlığın tarihçesi ve günümüzde uygulama biçimleri
History of memory from its beginnings to today and its current applications
  1. Tez No: 982931
  2. Yazar: ŞEMSİ ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DURMUŞ ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kıraât, Kur'ân, Hafız, Hafızlık, Ezber Teknik Ve Yöntemleri, Recitation, Quran, Hafiz, Memorization, Memorization Techniques and Methods
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Kur'an'ı Kerim, vahiy yolu ile inmeye başladığı andan günümüze kadar tarihsel süreç icerisinde, hem yazma yöntemi hem de ezberleme yöntemi ile koruma altına alınmış bir kitaptır. Kur'ân-ı Kerîm'in“Kur'ân”adı onun sözlü olarak [hıfz yolu ile],“Kitap”adı de onun yazılı olarak korunduğunun bir göstergesidir. Kur'ân-ı Kerîm günümüzde“Mushaf”yani“Yazılı sahifeler”olarak elimizde bulunmaktadır. Ancak o, bu güne kadar tarihin büyük bir bölümünde sözlü geleneğe dayalı olarak hıfz/ezber yolu ile korunmuş ve kuşaktan kuşağa aktarılarak gelmiştir. Kur'ân-ı Kerîm'in ezberlenmesi, hıfzın/ezberin ibadet yönünün olumlu katkısı ile önem kazanmıştır. Sonuç olarak, günümüzde hala Kur'ân hafızlığı eğitiminin artarak devam etmesi“Allah'ın sözleri”olarak ona verilen önem ve değeri göstermektedir. Kur'ân'ın bireyler tarafından dünyanın her yerinde artan ezberleme çabaları; yeni geliştirilen teknolojik öğrenme araçları ve programları ona verilen önemi ve yönelimlerinin nedenini göstermektedir. Bu çalışmada tarihin her döneminde, İslam kültüründe ilgi gösterilen Kur'ân hafızlığının tarihi süreci ve günümüzdeki uygulama biçimleri konusu farklı yöntemler ile araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Holy Quran has survived unchanged since it was protected both by writing and memorization methods throughout the historical process from the first period when it was revealed through revelation to the present day. The name“Quran”of the Holy Quran is an indication that it was preserved verbally, and the name“Book”is an indication that it was preserved in written form. Today, we have the Holy Quran as“Mushaf”, or“Written Pages”. However, it has been preserved until today through oral tradition for most of history and has been passed down from generation to generation without changing. The memorization of the Holy Quran has gained importance with the positive contribution of the aspect of worship. As a result, the fact that Quran memorization training continues to increase today shows the importance and value given to it as the“words of Allah”. The increasing efforts of individuals to memorize the Quran all over the world; newly developed technological learning tools and programs show the importance given to it and the reason for their tendencies. In this study, the historical process of Quran memorization, which has been shown interest in Islamic culture in every period of history, and its current application forms have been investigated with different methods.