2024 sosyal bilgiler dersi öğretim programı ile ders kitaplarında afet bilinci ve doğal afet okuryazarlığı
Disaster awareness and natural disaster literacy in the 2024 social studies curriculum and textbooks
  1. Tez No: 982932
  2. Yazar: FUAT MOR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR KOP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal afet, afet bilinci, okuryazarlık, doğal afet okuryazarlığı, sosyal bilimler, Natural disaster, disaster awareness, literacy, natural disaster literacy, social sciences
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, 2024 yılında Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli [TYMM]'ne göre hazırlanan ve uygulanan Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı [SBDÖP] ile 2024-2025 yılındaki eğitim öğretim döneminde yeni hazırlanıp ve ilk kez kullanılan 4-7. sınıf Sosyal Bilgiler ders kitaplarındaki özel amaçları, öğrenme alanları, içerikler ve etkinlikler de doğal afet okuryazarlığı ve afet bilinci/afet yönetimi konularının ne şekilde ele alındığını ve işlendiğini ortaya koymaktır. Bu çalışmada, nitel araştırma yöntemlerinden biri olan doküman analizinden yararlanılmıştır. Araştırmada Milli Eğitim Bakanlığı [MEB] tarafından 2024 yılında TYMM 'e göre güncellenen SBDÖP ve bu programa göre oluşturulmuş 4-7. sınıf Sosyal Bilgiler Dersi ders kitaplarından faydalanılmıştır. Araştırma sonucunda SBDÖP ve ders kitaplarında doğal afet okuryazarlığı ve afet bilinci konularının yetersiz olduğu saptanmıştır. Afet bilinci konusunun özellikle 6. ve 7. sınıf ders kitaplarında yeteri kadar işlenmemiş olması ciddi bir eksik olarak göze çarpmaktadır. Ders kitaplarında yer verilen doğal afet okuryazarlığı ve afet bilinci/afet yönetimi konularına yeterli derecede yer verilmediği ve ciddi anlamda eksiklerin olduğu saptanmıştır. Bu eksikler sonucunda SBDÖP ve Sosyal Bilgiler Dersi ders kitapları içerisinde yer alan doğal afet okuryazarlığı ve afet bilinci/afet yönetimi konularına daha çok yer verilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to reveal how natural disaster literacy and disaster awareness/disaster management issues are addressed and processed in the Social Studies Course Curriculum [SSCC] prepared and implemented in accordance with the Turkish Century Education Model [TCEM] in 2024 and the 4th-7th grade Social Studies textbooks that were newly prepared and used for the first time in the 2024-2025 academic year. Document analysis, one of the qualitative research methods, was used in this study. The SSCC updated by the Ministry of National Education [MNE] in accordance with TCEM in 2024 and the 4th-7th grade Social Studies course textbooks created according to this program were used in the research. As a result of the research, it was determined that natural disaster literacy and disaster awareness issues were insufficient in the SSCC and textbooks. The fact that the subject of disaster awareness has not been sufficiently covered, especially in the 6th and 7th grade textbooks, stands out as a serious deficiency. It has been determined that the subjects of natural disaster literacy and disaster awareness/disaster management included in the textbooks are not sufficiently covered and that there are serious deficiencies. As a result of these deficiencies, it has been concluded that the subjects of natural disaster literacy and disaster awareness/disaster management included in the SSCC and Social Studies Course textbooks should be given more space.