Investigation of the use of waste oil in recycled asphalt mixtures with regard to sustainability and structural performance criteria
  1. Tez No: 982962
  2. Yazar: DİLARA ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAVUZ ABUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Ulaşım, Civil Engineering, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Bitüm Yaşlanması, Atık Motor Yağı, Atık Bitkisel Yağı, Geri Kazanılmış Asfalt Kaplama, Geri Dönüşüm, Bitumen Aging, Waste Engine Oil, Waste Vegetable Oil, Reclaimed Asphalt Pavement, Recycling
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ulaştırma Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ulaştırma ve Lojistik Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Günümüzde dünya nüfusunun hızla artması, atık yönetimini küresel ölçekte önemli bir sorun haline getirmiştir. Bu bağlamda, geri dönüşüm ve sürdürülebilirlik kavramları çevresel, ekonomik ve sosyal boyutlarıyla ön plana çıkmakta ve bütüncül yaklaşımlar gerektirmektedir. Sınırlı doğal kaynakların etkin kullanımı, gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakma sorumluluğu ile birleştiğinde, atıkların yeniden değerlendirilmesi hayati bir önem kazanmaktadır. Bu çalışmada, çevreye zararlı etkileri bulunan atık motor yağları (AMY) ile atık bitkisel yağların (ABY), asfalt sektöründe katkı malzemesi olarak kullanılabilirliği incelenmiştir. Araştırmada, geri kazanılmış asfalt kaplama (RAP) oranları %0, %10, %30 ve %50 olarak belirlenmiş ve her karışım için hacim özgül ağırlık, su absorpsiyonu, stabilite, akma ve Marshall oranı gibi temel mühendislik parametreleri analiz edilmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda, %30 RAP oranı optimum değer olarak belirlenmiş; bu oranla hazırlanan karışımlarda %5 ve %10 oranlarında AMY ile ABY ayrı ayrı kullanılarak performansları karşılaştırılmıştır. Deney sonuçları, atık yağ katkılarının bitümlü sıcak karışımlarının mühendislik özelliklerini iyileştirdiğini göstermektedir. En iyi performans, AMY için %10, ABY için ise %5 oranlarında elde edilmiştir. Bu çalışma hem çevresel kirliliğin azaltılması hem de asfalt performansının iyileştirilmesi açısından atık yağların değerlendirilmesine yönelik yenilikçi bir yaklaşım sunmakta; aynı zamanda inşaat sektöründe sürdürülebilir malzeme kullanımını teşvik etmektedir.
Özet (Çeviri)
The rapid growth of the global population has made waste management a critical issue on a global scale. In this context, the concepts of recycling and sustainability have come to the forefront with their environmental, economic, and social dimensions, requiring holistic approaches. The efficient use of limited natural resources, combined with the responsibility to leave a livable environment for future generations, has made the reuse of waste materials vitally important. This study investigates the potential use of waste engine oil (WEO) and waste vegetable oil (WVO), both of which have environmentally harmful effects, as additive materials in the asphalt industry. Reclaimed asphalt pavement (RAP) contents were determined as 0%, 10%, 30%, and 50%, and for each mixture, fundamental engineering parameters such as bulk specific gravity, water absorption, stability, flow, and Marshall quotient were analyzed. Based on the obtained results, 30% RAP was identified as the optimal ratio. Mixtures were then prepared by adding 5% and 10% of WEO and WVO separately at this RAP level, and their performances were compared. The experimental results demonstrated that the addition of waste oils improved the engineering properties of hot mix asphalt and contributed to preventing bitumen aging. The best performance was achieved with 10% WEO and 5% WVO. This study offers an innovative approach to the utilization of waste oils, contributing both to the reduction of environmental pollution and the enhancement of asphalt performance. Furthermore, it promotes the sustainable use of materials in the construction sector.