Sosyal bilgiler dersinde eğitsel dijital oyun kullanımının öğrenme çıktıları üzerindeki etkisi
The effect of the use of educational digital games on learning outcomes in social studies course
- Tez No: 983205
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF MERAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: eğitsel dijital oyun, sosyal bilgiler, akademik başarı, tutum, motivasyon a sonra doldurulacaktır, educational digital game, social studies, academic achievement, attitude motivationonra doldurulacaktır
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı; eğitsel dijital oyun teknolojisi kullanımının öğrencilerin akademik başarıları, motivasyonları, teknolojiye karşı tutumları ve kalıcılık üzerindeki etkisini incelemektir. Yöntem: Bu araştırmada nicel araştırma yaklaşımlarından yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Erzurum ilinde bulunan bir devlet ortaokulunun 2 farklı şubesinde öğrenim gören toplam 50 (DG=27) ve (KG=23) kişiden oluşan altıncı sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak öğrencilerin; akademik başarılarının belirlemek için Akademik Başarı Testi (ABT) , motivasyonlarını belirlemek için Sosyal Bilgiler Dersi Motivasyon Ölçeği (SBDMÖ) teknolojiye yönelik tutumlarını belirlemek için Teknolojiye Yönelik Tutum Ölçeği (TYTÖ) ve bilgi kalıcılığını belirlemek için kalıcılık testi (KT) kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizleri, Bağımlı Gruplar T Testi ve Bağımsız Gruplar T Testi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Araştırmada, gerçekleştirilen analizler sonucunda elde edilen bulgulara göre, deney ve kontrol grubu öğrencilerinin akademik başarı testi ön-test ve son-test puanları arasında son test lehine anlamlı bir farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin sosyal bilgiler dersine yönelik motivasyon ölçeği ön-test ve son-test puanları arasında deney grubu lehine anlamlı bir farklılılık olduğu bulunmuştur. Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin teknolojiye yönelik tutum ölçeği ön-test ve son-test puanları arasında deney grubu lehine anlamlı bir farklılık olduğu belirlenmiştir. Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin kalıcılık testi ön-test ve son-test puanları arasında deney grubu lehine anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Sonuçlar: Araştırma sonucunda analiz edilen verilere göre eğitsel dijital oyunun Sosyal Bilgiler dersinde kullanımının; öğrencilerin akademik başarılarında olumlu etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte öğrencilerin, derse yönelik olarak motivasyonlarını artırdığı teknolojiye yönelik tutumlarına pozitif yönde etki ettiği ve bilgilerin kalıcı olmasında etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this research is to examine the effects of the use of educational digital game technology on students' academic achievement, motivation, attitudes towards technology, and retention of knowledge. Method: In this study, a quasi-experimental design from quantitative research approaches was used. The study group of the study consisted of 50 (DG=27) and (KG=23) sixth grade students studying in 2 different branches of a state secondary school in Erzurum province. In the study, the following data collection tools were used: Academic Achievement Test (ABT) to determine the academic success of the students, Social Studies Course Motivation Scale (SBDMÖ) to determine their motivation, Attitude Scale Towards Technology (TYTÖ) to determine their attitudes towards technology and Permanence Test (KT) to determine the permanence of knowledge. The analyses of the obtained data were carried out using Dependent Groups T Test and Independent Groups T Test. Findings: According to the findings obtained from the analyses conducted in the study, a significant difference was found between the pretest and posttest scores of the experimental and control group students on the academic achievement test, in favor of the posttest. A significant difference was found between the pretest and posttest scores of the motivation scale for social studies course in favor of the experimental group. A significant difference was found between the pretest and posttest scores of the experimental and control group students on the attitude scale toward technology in favor of the experimental group. A significant difference was found between the pretest and posttest scores of the experimental and control group students on the retention test in favor of the experimental group. Conclusions: According to the data analyzed as a result of the research, it was determined that the use of educational digital games in the Social Studies course had a positive effect on the academic success of the students. In addition, it was concluded that it increased the students' motivation towards the course, positively affected their attitudes towards technology and was effective in the permanence of the information.