Ticari uydulardan alınan yüksek çözünürlüklü görüntü sayılarının konumsal istihbarat açısından değerlendirilmesi: rusya-ukrayna savaşı örneği
The evoluation of the number of high resolution images obtained from commercial satellite in terms of geospatial intelligence: The case of the russia-ukraine war
  1. Tez No: 983242
  2. Yazar: ARZU YILMAZOĞLU DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. FEVZİ KARSLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Sayısal görüntü, Sayısal görüntü analizi, Uydu görüntüleri, Digital image, Digital image analysis, Satellite images
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Bilim Dalı
Özet
İstihbarat kavramı, günümüzde yalnızca devletlerin güvenlik kurumları tarafından değil, aynı zamanda özel sektör, medya ve akademik çevrelerce de etkin biçimde kullanılan çok yönlü bir bilgi üretim süreci haline gelmiştir. Bu süreçte, konumsal veri temelli analizlerin stratejik önemi giderek artmakta; ticari uydu teknolojileri sayesinde savaş bölgelerine ait güncel, güvenilir ve doğrulanabilir bilgiler elde edilebilmektedir. Dolayısıyla, teknolojik gelişmelerle istihbaratın dönüşen yapısı ve konumsal veri temelli analizlerin stratejik değeri, güncel savaş örnekleri üzerinden bilimsel incelemelere konu olmaktadır. Bu tez çalışması, ticari uydular tarafından sağlanan yüksek çözünürlüklü görüntülerin, konumsal istihbarat (KONİS-Geospatial Intelligence-GEOINT) üretimindeki rolünü ve önemini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında, 2022 yılında başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı örneği üzerinden, uydu görüntülerinin sayısal dağılımının istihbarat sürecine olan muhtemel katkıları analiz edilmiştir. Tez kapsamında, konumsal istihbaratın tanımı, bileşenleri ve diğer istihbarat türleriyle ilişkisi ortaya konulmuş; ardından ticari uydu verilerinin sayısal yoğunluğunun savaşın planlama safhalarına muhtemel etkisi, Rusya-Ukrayna örneği üzerinden değerlendirilmiştir. Bu bağlamda, açık kaynak uydu verilerinin sayısal olarak incelenmesi ve yorumlanması yoluyla, ticari görüntülerin sayısal değer olarak konumsal istihbarat üretimindeki potansiyeline ve katkısına ışık tutulmuş olup aynı zamanda ulusal literatürdeki yetersizliklere değinilerek gelişen teknolojiyle birlikte teknolojik altyapıya bağımlı durumda bulunan konumsal istihbarat faaliyetlerinin gerekliliği ve önemi vurgulanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of intelligence has become a multifaceted process of knowledge production, not only utilized by state security institutions but also actively employed by the private sector, media, and academic circles. In this process, the strategic importance of spatial data–based analyses has been increasing, as commercial satellite technologies enable the acquisition of up-to-date, reliable, and verifiable information from conflict zones. Consequently, the transforming nature of intelligence driven by technological advancements and the strategic value of geospatial data–based analyses have become subjects of scientific inquiry through contemporary examples of warfare. This thesis aims to evaluate the role and significance of high-resolution imagery provided by commercial satellites in the production of Geospatial Intelligence (GEOINT). Within the scope of the study, the Russia-Ukraine War, which began in 2022, has been examined to analyze the potential contributions of the numerical distribution of satellite imagery to the intelligence process. The thesis outlines the definition and components of geospatial intelligence, as well as its relationship with other types of intelligence; subsequently, the potential influence of the numerical density of commercial satellite data on the planning stages of the war is assessed through the Russia-Ukraine case. In this context, by examining and interpreting open-source satellite data numerically, the study sheds light on the potential and contribution of commercial imagery, as quantitative data, to the production of geospatial intelligence. At the same time, it addresses the deficiencies in the national literature and emphasizes the necessity and importance of geospatial intelligence activities, which remain heavily dependent on technological infrastructure in the age of rapidly developing technology.