Sel ve taşkınlara dirençli yerleşmeler için bir yöntem önerisi '' sel kırılganlık endeksi '': Çarşamba /Samsun
A Methodological Approach For Flood-Resilient Urban Areas: ''Flood Vulnerability Index'' : The Case Of Çarşamba, Samsun"
  1. Tez No: 983246
  2. Yazar: ŞEYDA GÜLSÜM ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YELDA AYDIN TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Afet direnci, Afet hazırlığı, Afet riski, Afet yönetimi, Kent planlama, Kentsel dirençlilik, Sel, Taşkın kontrolü, Disaster resilience, Disaster preparation, Disaster risk, Disaster management, Urban planning, Urban resilience, Flood, Flood control
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, iklim değişikliği kaynaklı afetler arasında önemli bir yer tutan sel ve taşkın olaylarının, kentler üzerindeki etkilerini kentsel dirençlilik çerçevesinde değerlendirmeyi ve bu etkileri nicel olarak ölçmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, dirençli kent kavramı hem teorik hem de pratik boyutlarıyla ele alınmış; kentsel kırılganlık, altyapı dayanıklılığı, sosyal eşitsizlik ve yönetişim gibi bileşenler dikkate alınarak çok boyutlu bir analiz yapılmıştır. Bu bağlamda, Sel Kırılganlık Endeksi (SKE) adlı özgün bir yöntem geliştirilmiş ve bu yöntem Samsun'un Çarşamba ilçesinde test edilerek mekânsal kırılganlık haritaları oluşturulmuştur. Bulgular, kentlerin sel riskine karşı dirençli hale gelmesi için sosyal, ekonomik ve çevresel boyutların birlikte değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Ayrıca, geliştirilen endeksin planlama süreçlerine entegre edilebilir bir araç olduğu ve erken uyarı, müdahale ve stratejik karar alma aşamalarında kullanılabileceği görülmüştür. Bu çalışmanın özgün değeri, sel ve taşkın afetlerinin kent üzerindeki etkisini sayısal olarak değerlendiren ve planlama disiplinine entegre edilebilecek uygulamalı bir yöntem sunmasıdır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to evaluate the impacts of flood and inundation disasters—among the most significant consequences of climate change—on urban areas within the framework of urban resilience and to quantitatively measure these impacts. The concept of resilient cities is examined both theoretically and practically, incorporating components such as urban vulnerability, infrastructure robustness, social inequality, and governance. In this context, an original method called the Flood Vulnerability Index (FVI) was developed and applied in the Çarşamba district of Samsun, Turkey, resulting in spatial vulnerability maps. The findings reveal that enhancing urban resilience to flood risk requires an integrated approach that considers social, economic, and environmental dimensions. Furthermore, the developed index proves to be a practical tool that can be integrated into urban planning processes and utilized for early warning, emergency response, and strategic decision-making. The originality of this study lies in its proposal and implementation of a quantitative method that assesses the impact of flood events on cities and offers an applicable tool for urban planners.