Ortaokul 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin tam sayılarla işlemler konusunda çoklu temsil ve temsiller arası dönüşüm becerilerinin incelenmesi
Examination of 7th and 8th grade middle school students' multiple representations and inter-representation transformation skills in operations with integers
  1. Tez No: 983256
  2. Yazar: CANSEL ALTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN ERTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Çoklu temsil, matematiksel temsil, tam sayılar, Multiple representation, mathematical representation, integers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı ortaokul 7.ve 8. sınıf öğrencilerinin tam sayılarla işlemler konusunda çoklu temsil ve temsiller arası dönüşüm becerilerini incelemek ve çoklu temsiller arasındaki geçiş performanslarında sınıf ve cinsiyet değişkenleri açısından farklılıklar olup olmadığını ortaya koymaktır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmaya Konya ili Ereğli ilçe merkezinde bulunan üç ortaokuldan kolayda örnekleme yöntemiyle seçilen 2024-2025 eğitim öğretim yılında öğrenim gören 7.sınıftan 130 ( 57 erkek ve 73 kız), 8.sınıftan 123 (55 erkek ve 68 kız) öğrenci olmak üzere toplam 253 öğrenci katılmıştır. Veriler araştırmacı tarafından geliştirilen Tam Sayılarla İşlemlerde Çoklu Temsiller Arası Dönüşüm Testi ile toplanmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistikler, tekrarlı ölçümler için tek faktörlü Anova ve iki faktörlü Anova kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre öğrencilerin tam sayılarla işlemlerde çoklu temsil becerilerinin düşük düzeyde olduğu görülmüştür. Temsiller arası geçişte işlemlere göre anlamlı farklılıklar olduğu ve bu farkın genelde toplama işlemi lehine olduğu; her bir işlem içindeki temsiller arası dönüşüm becerileri arasında anlamlı farklar olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca temsiller arası geçiş performanslarında sınıf ve cinsiyetin etkisi olduğu ve bu etkinin sınıf düzeyine göre 7.sınıf öğrencilerinin lehine; cinsiyete göre kız öğrencilerin lehine olduğu ancak sınıf ve cinsiyet değişkenlerinin birlikte etkisinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda tam sayılarla işlemler konusunda çoklu temsillere ve temsiller arası geçiş etkinliklerine daha fazla yer verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the multiple representations and inter-representation conversion skills of 7th and 8th grade middle school students in operations with integers and to reveal whether there are differences in their transition performance between multiple representations in terms of grade and gender variables. A survey model, a quantitative research method, was used in the study. A total of 253 students participated in the study: 130 (57 boys and 73 girls) from the 7th grade and 123 (55 boys and 68 girls) from the 8th grade, selected by convenience sampling from three middle schools located in the Ereğli district center of Konya province during the 2024-2025 academic year. The data were collected using the Multiple Representations Conversion Test in Operations with Integers developed by the researcher. Descriptive statistics, one-way ANOVA for repeated measures, and two-way ANOVA were used in the analysis of the data. According to the research results, students' multiple representation skills in operations with integers were found to be at a low level. Significant differences were observed in transitions between representations depending on the operation, and this difference generally favored the addition operation. Significant differences were also found in the skills of transforming between representations within each operation. Furthermore, it was concluded that grade and gender affect performance in transitioning between representations, with this effect favoring 7th grade students in terms of grade level and favoring female students in terms of gender, but that the grade and gender variables do not have a combined effect. In light of these results, it is recommended that more emphasis be placed on multiple representations and transition activities between representations in operations with integers.