Emin Ongan: Bestecinin kimliği ve besteleme davranışları
Emin Ongan: Identity of the composer and his composing behaviors
  1. Tez No: 983298
  2. Yazar: HASAN GÖRKEM ERDEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGEN KÜÇÜKGÖKÇE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Emin Ongan, Türk müziği, Bestecilik, Kemanî besteciler, Emin Ongan, Turkish music, Composition, Violinist composers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Müziği Çalışmaları Bilim Dalı
Özet
Emin Ongan (1906-1985) yirminci yüzyıl Türk müziği bestecileri arasındadır. Yaşadığı dönemde eserleriyle ün ve takdir kazanan bir besteci olan, müzik yaşamı boyunca 88 eserlik zengin bir külliyat ortaya koyan Ongan, Türk müziğinde önemli bir figür olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada kemanî besteci Emin Ongan'ın müzik kimliği ve bestecilik davranışları incelenmiştir. Daha önce Ongan'ın müziği ile ilgili çalışmalar yapılmıştır. Ancak bu çalışmada konu, farklı problem cümleleri ile çok daha geniş kapsamda ele alınmıştır. Çalışmanın bu özgün yanına ek olarak, daha önce çalışılmamış olan“Emin Ongan'ın bestecilik davranışlarının incelenmesi”hususu ve bestecinin tüm eserlerinin incelendiği başka bir çalışma olmaması da bu çalışmanın diğer özgün yanıdır. Müzik katmanı, yapısal inceleme ile ele alınırken, tüm müziksel unsurlar (ezgi malzemesi kesiti, ezgi malzemesi kesiti genişliği, biçim, bölüm, cümle, cümlecik, tür, ritim, usûl, makam, geçki, çeşni, hedef perde...vb) tek tek açıklanmıştır. Tümden gelim yöntemiyle en küçük müzik ifadesine değin incelemeye tabi tutulan eserlerdeki bestecilik davranışları tablolar halinde sunulmuştur. En belirgin müziksel davranışlar, ayıran veya benzeşen bestecilik davranışları saptanmış ve tüm bulgular değerlendirilerek, açıklanmıştır. Çalışmanın evrenini Emin Ongan'ın müzik kimliğinin anlaşılması, bestecinin eserleri üzerinden bestecilik davranışlarının çözümlenmesi ve gelenek içindeki yerinin ortaya konması oluşturmaktadır. Çalışmada eser incelemeleri uygulanırken yapısal analiz yöntemi kullanılacaktır. Bu çalışmada önerilen model, müzik bileşenlerinin önce ayrıştırılarak verileştirilmesini, daha sonra birbirleriyle ilgi ve etkilerinin saptanarak bulgulaştırılmasını gerektiren bir modeldir. Her bir unsur açısından Emin Ongan'ın her bir eseri incelemeye tabi tutulmuştur ve verileştirilmiştir. Daha sonra tüm verilerin birbirleriyle etkileri saptanarak bulgulaştırılmış ve bu bulgular tablolar halinde sunulmuştur. Bestecilik davranışının anlaşılması, bestecinin diğer bestecilerden farkının anlaşılmasını, böylece gelenek içindeki konumunun belirlenmesini kolaylaştırmaktadır. Bu çalışmanın geleneksel Türk müziği besteciliğinde yeni bestelerin oluşturulmasında, bu alanda eğitim veren kurumlarda öğrenci yetiştirilirken, ilgili derste“örnek eser üzerinden besteleme davranışı kazandırma”da faydalı olması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Emin Ongan (1906-1985) was a twentieth century Turkish music composer. A composer who gained fame and appreciation with his works during his lifetime, Ongan, who produced a rich corpus of 88 works throughout his musical life, is considered an important figure in Turkish music. In this study, the musical identity and compositional behaviors of violinist composer Emin Ongan are examined. Previous studies have been conducted on Ongan's music. However, in this study, the subject is handled in a much wider scope with different problem statements. In addition to this unique aspect of the study, the issue of“examining Emin Ongan's compositional behaviors”, which has not been studied before, and the fact that there is no other study that examines all of the composer's works are other unique aspects of this study. While the musical layer is analyzed structurally, all musical elements (melodic material section, melodic material section width, form, section, phrase, sentence, clause, genre, rhythm, rhythm, mode, makam, passage, variation, target pitch...etc.) are explained one by one. The compositional behaviors in the works, which were examined down to the smallest musical expression by deductive method, were presented in tables. The most prominent musical behaviors, distinctive or similar compositional behaviors were identified and all findings were evaluated and explained. The universe of the study consists of understanding Emin Ongan's musical identity, analyzing the composer's compositional behavior through his works and revealing his place in the tradition. Structural analysis method will be used in the study while analyzing the works. The model proposed in this study is a model that requires the first decomposition and verification of musical components, and then the determination of their interrelationships and effects. In terms of each element, each work of Emin Ongan was subjected to an analysis and data were analyzed. Afterwards, the effects of all the data on each other were determined and these findings were presented in tables. Understanding compositional behavior makes it easier to understand the composer's difference from other composers and thus to determine his/her position within the tradition. It is aimed that this study will be useful in the creation of new compositions in traditional Turkish music composition, in the training of students in institutions providing education in this field, and in the related course“gaining compositional behavior through sample works”.