Postmodern anlatım teknikleri açısından Hilmi Yavuz'un anlatıları
Hilmi Yavuz's narratives from the perspective of postmodern narrative techniques
- Tez No: 983318
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALUK ÖNER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Postmodernizm, postmodern anlatı, şizofreni, Hilmi Yavuz, postmodern anlatım teknikleri, Postmodernism, postmodern narrative, schizophrenia, Hilmi Yavuz, postmodern narrative techniques
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bartın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu doktora tezinin ana konusu Hilmi Yavuz'un anlatılarında kullanılan postmodern anlatım teknikleri ve bunların metin içerisindeki kullanımlarının nasıl ele alındığıdır. Tez, beş ana bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölümde; postmodernizmin tarihçesi hakkında bilgi verilmiştir. Bu kavramın ortaya çıkışı, tarihsel gelişimi, dünya ve Türk edebiyatında nasıl alımlandığı üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde postmodernizm öncesi dönemde edebiyatın, özellikle 'roman' türünün geçirdiği evrimden söz edilmiştir. Postmodern edebiyatla ortaya çıkan 'anlatı' türü tanıtılmış, bu bağlamda Hilmi Yavuz'un görüşlerine yer verilmiştir. Ayrıca Fredric Jameson gibi kuramcıların dönemle ilgili düşünceleri aktarılmıştır. Üçüncü bölümde; Hilmi Yavuz'un biyografisi, edebî kişiliği ve eserleri ele alınmıştır. Dördüncü bölümde; Hilmi Yavuz'un, anlatılarında 'anlatı' türü üzerinde nasıl durduğu ve bu tür hakkında neler düşündüğü anlatılarından alıntılar yaparak aktarılmıştır. Anlatılarında temel problem olarak ele aldığı“anlatıcı sorunsalı”üzerine Yavuz'un ne yapmaya çalıştığı, postmodernzimdeki 'şizofreni' kavramı üzerinden açıklanmıştır. Beşinci ve son bölümde ise Hilmi Yavuz'un; Taormina, Fehmi K.'nın Acayip Serüvenleri, Kuyu ve Saatine Bakan Adam anlatılarında kullanılan postmodern anlatım teknikleri, metinlerarasılık, parodi, pastiş ve üstkurmaca üzerinden örneklerle gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main subject of this doctoral thesis is the postmodern narrative techniques used in Hilmi Yavuz's narratives and how they are handled within the text. The thesis consists of five main sections. The first chapter provides information about the history of postmodernism. It focuses on the emergence of this concept, its historical development, and how it has been received in world and Turkish literature. The second chapter discusses the evolution of literature, especially the novel genre, in the pre-postmodern period. It provides information about the narrative genre that emerged with postmodern literature. In particular, Hilmi Yavuz's thoughts on the 'narrative' genre, which is the subject of this study, are discussed. The thoughts of literary theorists such as Fredric Jameson, who had ideas about this period, are also presented. The third section examines Hilmi Yavuz's biography, literary personality, and works. The fourth chapter conveys how Hilmi Yavuz approaches the genre of 'narrative' in his narratives and what he thinks about this genre through quotations from his narratives. Yavuz's efforts to address the 'narrator problem,' which he considers a fundamental issue in his narratives, are explained through the concept of 'schizophrenia' in postmodernism. In the fifth and final chapter, the postmodern narrative techniques used in Hilmi Yavuz's narratives are illustrated with examples of intertextuality, parody, pastiche, and metafiction.