I. Dünya Savaşı'nda Gürcistan (1914-1918)
Georgia in the First World War (1914-1918)
- Tez No: 983342
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KARAÇAVUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Almanya, Gürcistan, Osmanlı Devleti, Rusya, Transkafkasya, Germany, Georgia, Ottoman State, Russia, Transcaucasia
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tezde, I. Dünya Savaşı yıllarında (1914-1918) Gürcistan'ın durumu ve Gürcülerin yürüttükleri faaliyetler ile bu faaliyetler kapsamında Gürcülerin bağımsızlıklarını elde etme süreci incelenmeye çalışılmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Gürcistan'ı ön plana çıkaran siyasî, coğrafî ve ekonomik özellikler, Gürcistan'ın Rus hâkimiyetine girme süreci ve XX. yüzyılın başlarında Gürcülerin durumu hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde I. Dünya Savaşı'nın başlangıç aşamasında devletlerin Gürcüler ile yürütmüş oldukları faaliyetler, I. Dünya Savaşı'nın ortaya çıkması ve Gürcülerin savaş karşısında tutumu, I. Dünya Savaşı'nda Rus birlikleri içinde Gürcü askerler ve 1914-1917 yılları arası Kafkas Cephesi'nde meydana gelen askeri harekâtlara yer verilmiştir. Üçüncü bölümde 1917'de Rusya'da meydana gelen ihtilaller ile bu ihtilallerin Gürcistan'a yansımaları ele alınmış; devamında Transkafkasya'da ortaya çıkan siyasî yapılar ve Gürcülerin bu yapılardaki rollerine, I. Dünya Savaş'ında Gürcülerin Osmanlı Devleti ile yapmış oldukları mütareke ve konferanslar bağlamında Gürcistan'ın bağımsızlık süreci incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmada I. Dünya Savaş'ında Rus tarafında yer alan Gürcülerin savaş öncesi de var olan bağımsız olma düşüncelerinin, savaşın başlamasıyla güçlendiği; Rusya'nın Transkafkasya üzerindeki etkisinin azalmasının da Gürcistan'ın bağımsız bir devlet olarak ortaya çıkmasına yol açtığı tespit edilmiştir. Bu çalışma Gürcüce ve Türkçe kaynakların ve Rusça Transkafkasya ve Gürcistan dış politikası üzerine yayımlanmış arşiv belgelerinin kullanımı sonucu ortaya çıkmıştır. Gürcüce kaynaklara erişimde Gürcü Parlamento Kütüphanesi'nin açık erişiminden istifade edilmiş bu bağlamda gerek birinci el gerekse çalışmayı zenginleştirmek için kullanılan ikinci el Gürcüce kaynaklara bahsedilen elektronik ortamdan ulaşım sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines Georgia's situation during the First World War (1914-1918), the activities undertaken by the Georgian people, and within this framework, their pursuit of independence. The study is structured into three chapters. Chapter one, outlines the political, geographical and economic characteristics that defined Georgia's to importance, the process through which it came under Russian rule, and the situation of the Georgian people at the early twentieth century. Chapter two analyzes the activities of various states concerning the Georgians during the early phase of the First World War, the outbreak of the war and the Georgians attitude toward it, the participation of Georgian soldiers in Russian forces and military operations on the Caucasian front between 1914 and 1917. Chapter three discusses the revolıtions that took place in Russia in 1917 and their repercussions in Georgia; it also new new political structures in Transcaucasia, the role of the Georgians within them, and Georgia's path to the independence, particularly in relation to the armistices and conferences held with the Ottoman Empire. The study concludes that the aspirations for indepence, which existed before the war, were further strengthened by its outbreak. The wannig of Russian influence over Transcaucasia subsequently paved the way for the emergence of Georgia as an independent state. This study is based on Georgian and Turkish sources, as well as Russian archival documents concerning Transcaucasia and Georgian foreign policy. Access to Georgian materials was made possible throught the open-access collections of the Georgian Parliamentary Library. In this context, both primary and secondary Georgian sources were obtained via this digital archive.