Hemodiyaliz Hastalarında Kateter İlişkili Kan Dolaşımı Enfeksiyonlarının Değerlendirilmesi: Antibiyotik Kilit Tedavisi Etkin mi?
Evaluation of Catheter-Related Bloodstream Infections in Hemodialysis Patients: Is Antibiotic Lock Therapy Effective?
  1. Tez No: 983407
  2. Yazar: ÇAĞLA AYDIN ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF SARGIN ALTUNOK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Hemodiyaliz, kateter ilişkili kan dolaşım enfeksiyonları, antibiyotik kilit tedavisi, metastatik enfeksiyon, Hemodialysis, catheter-related bloodstream infections, antibiotic lock therapy, metastatic infection
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Bilim Dalı
Özet
Amaç: Hemodiyaliz, acil durumlarda ve bazı özel durumlarda ise uzun süreli olmak üzere özel bir santral ven kateteri (subklavian, juguler veya femoral) aracılığı ile gerçekleştirilir. Hemodiyaliz kateteri ilişkili kan dolaşımı enfeksiyonu, hemodiyaliz hastalarında en önemli morbidite ve mortalite nedenlerinden biridir. Biz çalışmamızda, hemodiyaliz kateteri ilişkili kan dolaşımı enfeksiyonlarında risk faktörlerini belirlemeyi, etken mikroorganizmaları ve direnç paternlerini tanımlanmayı, gelişen komplikasyonları ve olası nedenlerini belirlemeyi, antibiyotik kilit tedavisi etkinliğini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda, hastanemizde 01.01.15 ve 10.10.2023 tarihleri arasında hemodiyaliz kateteri ilişkili kan dolaşımı enfeksiyonu tanısıyla Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği'nde takip edilen hastaların demografik ve klinik özellikleri ile laboratuvar sonuçları, hastane elektronik bilgi sistemi üzerinden retrospektif olarak kaydedilmiştir. Bulgular: Çalışmamıza toplam 151 hasta dahil edildi. Bu hastaların %53,6'sı erkek, yaş ortalaması 62,7 idi. En sık KİKDE etkeninin S.aureus (%61,1) olduğu saptandı. Hastaların %15,2'si antibiyotik kilit tedavisi aldığı, tedavi bitiminde ise %88,7'sinin kateterinin değiştirildiği saptandı. Hastaların %23,1'inde metastatik enfeksiyon odağı saptandı. Hastalarda diyabetes mellitus varlığı, başvuru anında dezoryante mental durumun olması, KİKDE etkeninin S.aureus olması, takiplerinde metastatik enfeksiyon odağı saptanması ve başvuru anındaki C-reaktif protein değerinin yüksekliğinin lojistik regresyon analizinde 14 günlük mortaliteyi arttırdığı saptandı. Sistemik antibiyoterapiye ek olarak antibiyotik kilit tedavisi alan ve kronik akciğer hastalığı olan hastaların ise lojistik regresyon analizinde taburculuk sonrası üç ay içerisinde KİKDE nedeniyle tekrar yatış ihtiyacının daha fazla olduğu saptandı. Sonuç: Hastaların sistemik antibiyotik tedavisine ek antibiyotik kilit tedavisi almasının sağkalıma etkisinin olmadığı ancak taburculuk sonrası üç ay içerisinde tekrar KİKDE nedeniyle yatış ihtiyacını arttırdığını saptadık.
Özet (Çeviri)
Objective: Hemodialysis is performed via a special central vein catheter (subclavian, jugular or femoral) in emergency cases and in some special cases for long periods. Hemodialysis catheter-related bloodstream infection is one of the most important causes of morbidity and mortality in hemodialysis patients. In our study, we aimed to determine the risk factors for hemodialysis catheter-related bloodstream infections, to define the causative microorganisms and resistance patterns, to determine the complications and possible causes, and to evaluate the effectiveness of antibiotic lock therapy. Materials and Methods: In our study, the demographic and clinical characteristics and laboratory results of the patients followed up in the Infectious Diseases and Clinical Microbiology Clinic with the diagnosis of hemodialysis catheter-related bloodstream infection between 01.01.15 and 10.10.2023 in our hospital were recorded retrospectively through the hospital electronic information system. Results: A total of 151 patients were included in our study. Of these patients, 53.6% were male and the average age was 62.7. The most common causative agent of CRBSI was S.aureus (61.1%). It was determined that 15.2% of the patients received antibiotic lock therapy, and 88.7% of their catheters were changed at the end of the treatment. Metastatic infection focus was detected in 23.1% of the patients. The presence of diabetes mellitus, disorientation of mental status at the time of admission, S.aureus being the causative agent of CRBSI, detection of metastatic infection focus during follow-up, and high c-reactive protein value at the time of admission were found to increase 14-days mortality in the logistic regression analysis. In addition to systemic antibiotics, patients with chronic lung disease who received antibiotic lock therapy had a higher need for rehospitalization due to CRBSI within three months after discharge in the logistic regression analysis. Conclusion: We found that patients receiving antibiotic lock therapy in addition to systemic antibiotic therapy had no effect on survival, but increased the need for re-hospitalization due to CRBSI within three months after discharge.